Roller derby - UKK
K: Mitä on roller derby?
V: Roller derby on nopeatempoinen kontaktiurheilulaji, jossa kaksi joukkuetta rullaluistelevat ovaalia rataa ja kilpailevat pisteistä.
K: Onks siinä mailat?
V: Vastoin yleistä harhaluuloa roller derbyssä ei ole mailoja tai palloja, vaan pisteitä tehdään ohittamalla vastapuolen pelaajia.
K: Onks se rata semmonen kalteva?
V: Suomessa pelataan lajin laajemmin levinnyttä muotoa Flat Track Roller Derbyä, jota pelataan tasaisella radalla. Flat Track Roller Derby rantautui Suomeen lajin synnyinmaasta Pohjois-Amerikasta vuonna 2009.
K: Saako miehet pelata?
V: Roller derby on pääasiassa naisten (K-18) laji, mutta maailmalla on harrastusmahdollisuuksia myös miehille ja nuorille. Suomen ensimmäinen miesten roller derby ottelu käytiin joulukuussa 2012 kun suomalaisista roller derby tuomareista kasattu Sons of Peaches kohtasi pohjoismaisen vastustajansa The Peachesin.
K: Millaset ne luistimet on?
V: Roller derbyä pelataan ”perinteisillä” quad skates –luistimilla, joissa on siis kaksi paria renkaita per luistin, toiset edessä ja toiset takana. Ne mahdollistavat nopeammat jarrutukset, kiihdytykset ja ketterämmät suunnanvaihdot pienemmässä tilassa, kuin ns. inline-luistimet, joissa renkaat ovat peräkkäin.
K: Eiks se oo semmosta lesbohuispausta?
V: En tiedä mitä on lesbohuispaus, mutta sillä ei todennäköisesti ole kovinkaan paljon tekemistä roller derbyn kanssa.
K: Saako naamaan lyödä?
V: Ei saa. Laji on kehittynyt urheilullisempaan suuntaan showpainityyppisestä esiäidistään, joka tuli aikoinaan tunnetuksi mm. käsikirjoitetuista nyrkkitappeluista ja muista show-elementeistä. Joitain viihdeurheilun elementtejä on kuitenkin siirtynyt tämän päivän moderniin roller derbyyn kuten ”värikkäät vaatteet” ja pelaajien käyttämät taiteilijanimet (Suzy Hotrod, Pink Spanker, Juicy Butther jne.)
K: Sattuuko siinä?
V: Toisinaan. Roller derby on ns. täyskontaktilaji, jossa mustelmien, venähdysten ja aivotärähdysten kavereina nähdään toisinaan mm. nilkkojen, ranteiden tai kylkiluiden murtumia, vaikkakin säännöillä ja suojavarusteilla pyritään takaamaan lajin mahdollisimman turvallinen harrastaminen.