olotila

 • Loma!

  Vihdoinkin, jo ihan kohta, kesäloma.

  Loma, jota on odotettu koko vuosi.

  Ei lomastressiä, ei, koska lomapaniikki oli jo: miten lomailla, mitä kaikkea pitäisi ehtiä tekemään ja kokemaan, mitä kivaa ohjelmaa lapsille ja mitä kotiprojekteja vielä oli? Suurin kysymys oli toki miten lapset saa hoidettua, kun päiväkoti on kiinni viisi viikkoa ja maksimissaan voin itse lomailla neljä, mies muutaman.

  Vaikka meillä Suomessa onkin lomien suhteen hyvä tilanne, niin eivät omat tai perheen yhteenlasketut vuosilomapäivät riitä millään kaikkiin lasten lomiin (etenkään koululaisten) ellei sitten tee erityislomajärjestelyjä, ota palkatonta lomaa tai vaihda lomarahoja lomaksi. Harva perhe pystyy lomailemaan yhdessä viikkoa-kahta pidempään.

  Meillä oli tänä kesänä onneksi apuna mummi, huh! Päiväkoti-ikäistä kun ei voi vielä ilmoittaa kesäleireille, enkä halua kokeilla vuoropäivähoitoa, koska viimeksi hiihtolomalla tyttöä purtiin pahasti käteen.

  Loma. Kuva: Stock.xchng

  Lomapaniikki on kai siis selätetty ja nyt pitää enää miettiä miten pääsisi hyvin laskeutumaan lomalle ja mitä haluaisi oikeasti lomalla tehdä, mikä on mahdollista. Onneksi minulla on aika yksinkertainen kaava lomailuun: lapset haluavat uida ja itse haluan levätä sekä nauttia kiireettömästä yhdessäolosta lasten kanssa.

  Leija. KUva: Stock.xchng

  Hyvää, rentoa lomaa ja kesää kaikille!

   

   

  Kommentoi 0


 • Raivoa luonnossa

  Pyöräilijä Helsingin Keskuspuistossa. Kuva: Laura Honkimäki / YLE

  Kesän ensimmäinen hellepäivä Helsingin Keskuspuistossa. Hymyilevät ihmiset lenkkeilevät aurinkoisilla hiekkateillä ja metsän tuoksuun sekoittuu häivähdys viljelypalstojen narsissien aromia.

  Keski-ikäinen pariskunta tallustelee käsikynkkää maisemia ihaillen ja toiset samanmoiset pyöräilevät ohitse.

  - Hullu, kato mihin ajat, haluuksä tappaa meidät!!!!

  Sunnuntaikävelyn tunnelma muuttuu veitsellä leikaten. Mies karjuu naama punaisena pyöräilijöitten perään. Fillaroiva pari pysähtyy ja mies säntää pyöräänsä taluttaen takaisin.

  Pyöräilijä Helsingin Keskuspuistossa. Kuva: Laura Honkimäki / YLE- Saatanan juopot, menkää metsään kävelemään!!!

  Kohta tarvitaan virkavaltaa, ajattelen. Pyörämies päättää kuitenkin hetken kihinän jälkeen jatkaa matkaa vaimonsa kanssa. Käsikynkkäpari lähtee eri suuntaan.

  Minulle jää epätodellinen olo, mitä juuri tapahtui? Pyöräilijän ohitus oli ehkä hieman harkitsematon, mutta ei se todelliselta vaaratilanteelta näyttänyt.

  Mikä saa ihmiset huutamaan ventovieraille solvauksia päin naamaa kesken rentouttavan metsäretken?

  Lenkkeilijä ja pyöräilijä Helsingin Keskuspuistossa. Kuva: Laura Honkimäki / YLE

  Tämä oli vuoden sisällä jo kolmas pyöräilijöitten ja kävelijöitten välinen vihanpurkaus, jota olen lähietäisyydeltä todistanut. Kaikki ovat tapahtuneet samoilla kulmilla Keskuspuistossa.

  Miksi kukaan ei raivoa Mannerheimintien kapeilla jalkakäytävillä? Eikö metsän pitäisi rauhoittaa kireitä hermoja? Herättääkö yhtäkkinen luontokokemus kaupunkilaisessa jonkin alkukantaisen reviirinpuolustusvietin?

  Kommentoi 0


 • Ihan ite tehty

  Olotilassa ovat tärkeässä roolissa Strömsön tuunailut ja Aija Rouhiaisen risainit. Meistä tavallisista puuhailijoista moni ei kuitenkaan yllä näihin, tai saa ikinä aikaiseksi, mutta puuhaa paljon jotakin muuta.

  Haluamme tarjota myös rennompia vinkkejä ja hupia sitä kautta - haluamme rohkaista tekemään, kokeilemaan, yllättymään, erehtymään... ja onnistumaan. Tästä syystä perustimme Facebook-ryhmän, johon kaikki voivat helposti laittaa projektejaan ja kokeilujaan esille, rajoja ei ole.

  Tervetuloa mukaan!

  Ihan ite tehty

  Ps. Ihan ite tehty Olotilan logo on lasten tekemä liitupiirros kadussa.

  Kommentoi 0


Muualla Yle.fi:ssä