Amadeus tähänastisen uransa vaikeimman haasteen edessä

Amadeus tähänastisen uransa vaikeimman haasteen edessä

Ajankohtaista - Ma 27.9.2010, klo 15.35 - Toimittaja: Airi Saastamoinen

Taivaan portitTaivaan portit

1891
tykkää tästä

Anneli Sari joukkueineen lähtee kiertueelle lokakuun lopulla musiikkinäyttämöteoksella Taivaan portit. Tiedossa on äärimmäisen tiivis reilun kuukauden mittainen kiertue: kaikkiaan 31 esitystä ympäri Suomen. Viimeksi Anneli kiersi Suomea shown merkeissä vuonna 2007. Silloinkaan ei muutaman keikan takia matkaan lähdetty, tuolloinkin esityksiä oli kolmisenkymmentä.

Monen taiteenlajin spektaakkeli

Taivaan portit on jännittävä hanke: lavalla tullaan näkemään laulajia, näyttelijöitä, tanssijoita ja viisimiehinen Neon Bandonéon -yhtye.  ”Rautaisia ammattilaisia kaikki”, tähdentää Anneli Sari. Kaikkiaan kiertueella on mukana parikymmentä ihmistä.
Taivaan portit pohjautuu argentiinalaisen runoilijan ja naisasianaisen Alfonisna Stornin elämään. Luvassa on surrealistinen ja runollinen tarina, jossa argentiinalainen, ranskalainen ja suomalainen musiikki ja kulttuuri muodostavat kiehtovan sillan, kertoo esityksen ohjaaja Oscar Sisto.

Multitalentti ohjaaja

Oscar Sisto on argentiinalais-ranskalainen näyttelijä, ohjaaja, muusikko, säveltäjä , - jopa taidemaalari. Sisto on säveltänyt osan Taivaan portit –esityksen kappaleista. Sisto tapasi Anneli Sarin Pariisissa ensi kertaa yli kaksikymmentä vuotta sitten, jolloin hän oli mukana Annelin showssa tanssijana ja laulajana. Nyt yhteistyö jatkuu Alfonsina Stornin merkeissä.
Alfonsina Storni on  Annelille henkilökohtaisesti hyvin tärkeä taiteilija: ”Samaistun hänen elämäänsä ja kohtaloonsa hyvin voimakkaasti.” Alfonsina kiehtoi myös Oscaria, ja kun Anneli ehdotti yhteistyötä Alfonsinan elämäntarinan tiimoilta, Oscarille ei tullut mieleenkään kieltäytyä.

Amadeuksen tangokuninkuus yllätti

Anneli on tehnyt kiertueita Suomessa muutaman vuoden välein. Taivaan portit –kiertueen valmistelut aloitettiin jo lähes pari vuotta sitten. Produktio oli hyvässä vauhdissa, suurimmat esiintymispaikat varattu ja mieslaulaja-kandidaatteja ehdolla useampiakin. Sitten koitti kesä 2009 ja Annelin veljenpoika Amadeus voitti tangokuninkuuden. Kun Anneli kuuli Amadeuksen voitosta ja varmistui vielä omin korvin, että poika todella osaa laulaa, suunnitelmat mieslaulajan roolituksesta menivät uusiksi. Amadeus kävi Siston luona koe-esiintymisessä ja kiinnitys päätettiin antaa Amadeukselle.

Amadeus on kovassa seurassa

Anneli Sari osaa. Anneli on taitava laulaja ja karismaattinen näyttämödiiva. Kaksiviivainen a soi kauniisti ja paineettomasti oli esiintymismeikki kasvoilla tai ei. Anneli tietää kuka hän on ja mitä tahtoo.

Amadeukselle Taivaan portit ei tule olemaan helppo juttu. Näyttelijän saappaisiin astuminen ei tunnu Amadeuksesta vaikealta tai vastenmieliseltä, mutta rautaisten ammattilaisten seurassa hän joutuu jatkuvasti ylittämään itsensä. Anneli ei epäröi antaa tarvittaessa ankaraakaan kritiikkiä. Sisto taas johtaa ryhmäänsä latinalaisella temperamentilla ja nappaa harjoituksissa vispaavaan käteen kiinni välittömästi kuin haukka.

Taiteilijuuden korkeakoulu

Oscar ja Anneli kehuvat Amadeuksen oppimiskykyä, musikaalisuutta ja menestymisen nälkää. Haastetta kuitenkin riittää, sillä kappaleetkaan eivät ole ihan yksinkertaisimmasta päästä. Stressitasoa nostanee sekin, että osa lauluista lauletaan espanjaksi.

Väitän, että Taivaan portit tulee olemaan Amadeukselle monessa mielessä vaativa ja ankara taiteilijuuden korkeakoulu. Taivaan porttien kautta kuljettuaan Amadeus ei voi olla enää entisensä. Näyttämötyöskentely ei maneereita siedä. Tiukka konserttiaikataulu edellyttää äärimmäisen hyvää fyysistä kuntoa. Laulutekniikan on oltava kunnossa, että ääni kestää. Ensabmle-työskentely vaatii kurinalaisuutta ja auktoriteetteihin sopeutumista.

Mikäli hän tämän tulikokeen läpäisee, saamme mahdollisesti tutustua aivan uudenlaiseen Amadeukseen. Mieheen, jolla on paitsi ääni, myös taito ja tahto pyrkiä päämääräänsä nöyrästi, mutta rohkeasti, - kovaakaan työtä pelkäämättä.

Lisää artisteista:AmadeusAnneli Sari

Hei kaikki Satumaan kävijät!

Satumaa-palvelun ylläpito ja toimittaminen loppui 7.6. ja artikkelien kommentointi on suljettu.
Kiitos aktiivisuudestanne ja näkemisiin jatkossa uudessa palvelussa http://yle.fi/musiikki

Kommentit (642)

Hei! Olipa Airilta hyvä kommentti. Totta lienee. Raha se tässäkin jutussa näyttelee suurta osaa. Olen ajatellut levytysasioita vähän samaan tapaan kuin tikru tuolla kommentissaan. Vielä fanituksesta senverran, että nuorilla on oma tyylinsä fanittaa, eivät he toimi samalla kaavalla kuin vanhemmat.A on ihan oikeassa, etteivät nuoret vielä paljon lavoilla liiku, vaikka se kait nousussa onkin.
Olen tainnut jo mainitakin, että Taivaan Porteille saan seurakseni nuoren neidon, niin että ainakin yksi ei-mummeli yleisöstä löytyy. Hän harrastaa soittamista, laulamista ja tanssimista, sanoi, että kovasti kin kiinnostaa. Tuskinpa nyt ihan ainoa sentään on. Mukavaa päivänjatkoa AmppuLandiaan! T.Elisa

Anonyymi Ke 6.10.2010, klo 12.25

Käsitykseni mukaan kyllä se laskuria aina heilahtaa kun sinne sivulle menee. Minä käyn myös katsomassa, että onko Amadeus kirjoittanut jotain uutta itsestään. Tästä tulee siis yksi käynti, jos käy muilla sivuilla samalla kertaa meneen samaan siis yhteen käyntiin.

Anonyymi Ke 6.10.2010, klo 12.22

Kyllä levy-yhtiöt voisivat nyt kuunnella herkällä korvalla mitä musiikkia kannattaa tehdä. Kyllä levyjä ilmestyy pilvin pimein ja varmaan hyviä, mutta kun nuo kuuluisat mummot luultavasti haluaisivat sellaisen vanhan ajan tangolevyn, ei mitään uusia sovituksia. Siis Amadeuksen laulamana, uskon että niitä on paljon eivät ne kaikki keikkapaikoilla käy. Tässä olisi vain yksi sellainen joka haluaisi levyn perustangoista. Tämä Amadeuksen uusi levy ilmestyy vasta keväällä 2011, ajattelin ehtisikö Amadeus levyttää kaksi levyä, tietenkin kaikki on myös rahasta ja monesta muusta tekijästä kiinni. En tiedä mitä mieltä ovat muut, minä kyllä olen valmis ostamaan kaksi levyä jos ilmestyy. Ei mitään paineita Amadeukselle hänhän itse päättää minulle käypi kaikki.

Anonyymi Ke 6.10.2010, klo 12.14

Hei, ei luoda Ampulle mitään paineita levystä. Odotellaan ihan rauhassa. Kesästä asti ja nyt jatkuu varmaan vielä siihen asti kun levy tulee myyntiin jankutetaan millainenhan se on ja millainen sen pitäs olla.
Se pitäis olla sellanen tai tällänen. Voi, voi annetaan nyt Ampun ihan rauhassa keskittyä levyn tekoon.
A.

Anonyymi Ke 6.10.2010, klo 11.27

Kommentoijat 8.30 ja 9.28,olen samaa mieltä,rajansa kaikella.Omin silmin olen nähnyt ja täytyy sanoa,että suurta myötähäpeää tuntenut.Amadeus on nimenomaan nuori taiteilija,joka omaa mitä hienoimmat käytös tavat.Tottahan villasukkia voi lähetellä,mutta kaikkinainen muun rääsän kantaminen keikkapaikoille tuntuu kyllä aika omituiselta.Viideskymmenes ruusun tuominen ja viideskymmenes nimmarin hakeminen ...no jaa enpä sano mitään.Kyllä ihailla voi kauempaakin.Kyllähän Amadeusta olisi ihana halailla mennen tullen,mutta tolkku kaikessa.

Anonyymi Ke 6.10.2010, klo 11.21

Minusta Valonpisaroita on ihanan koskettava video. Se on kunnianosoitus elämänviisaudelle, elämälle koko kirjossaan: vauvaa odottava äiti, kypsän iän pariskunta, ikuisesti jatkuva shakkipeli, unelmoiva tarjoilijatyttö jne. Eero Aho on loistava pappina, just sellainen hurlumhei ja elämä jatkuu!

Ja Tuure Kilpeläinen se osaa sanoittaa! Siis kaunis, osuva, koskettava sanoitus. Oletteko kuulleet myös Unkarin syreeni ja Vaeltava aave?
SOrry tämä lipsahdus keskustelun otsikon ulkopuolelle. Mutta kun toisetkin kirjoittavat asian vierestä...

Anonyymi Ke 6.10.2010, klo 11.20

Niinpä klo 10.52, siksikö levy ei myynyt kultaa eikä lähellekään, kun Amadeus on enempi "mummeleiden" artisti, ja varttuneempi väki odotti levylle tangoja yms. Mutta sisältö meni jotenkin sellaiseen kummalliseen välimaastoon, josta ei tykkää varttuneiden ihmisten isot määrät eikä nuoremmatkaan kuuntelijat isoina massoina kuitenkaan. Siis mitä vaadittas reippaaseen levymyyntiin ja radiosoittoon jne.

Eli jännityksellä odotamme mitä se tuleva levy tuo tullessaan. Kumpaa joukkoa nyt halataan. Kyllähän se Amadeuksen on selkeästi valittava joku musiikillinen linjansa, koskapa tuossa välimaastossa hilluminen ei palkitse ketään. Näin lausuu painavan asiantuntevan mielipiteensä aina niin ajan hermolla kehräävä T.Tiger

Anonyymi Ke 6.10.2010, klo 11.13

10:44 Olen tikahtua nauruun aina katsellessani sitä Tuuren Valonpisaroita-videota... ne bändin pojat ja varsinkin se rumpali hih:)

Anonyymi Ke 6.10.2010, klo 10.43

Mitä kesän aikana katto telkkarista Kesäillan valssia, esiintyjänä oli ihan kuka vaan nuori tai vanha artisti niin ei siellä mitään nuora porukkaa ollut tanssimassa sillä yleensä tavallisilla tanssipaikoilla on vanhenpaa porukkaa.
A.

Anonyymi Ke 6.10.2010, klo 10.05

Ei tuo Ampun eka levy ainakaan siihen viittaa, että hän brändäisi itseään "mummukoitten makuun" :))

Anonyymi Ke 6.10.2010, klo 09.52

No hei klo 9.28 Amadeuksen tätifanit muodostavat omalaisensa ilmiön. Luettu on ja radiossakin joku toimittaja asiasta vitsaili. Mutta minkäs teet kun tässä tädin rinnassa sykähti ja nuoruus palasi salamana, kun Amadeus katsoi minuun, kaiken muun mä unohdin. Unohtui se että omasta äijästä tulikin vuosien kuluessa sohvasammakko prinssin sijasta, tuuren yhtä biisiä mukaillen...

Ja Airihan se kirjoitti taasen asiaa: tädeillä on kahisevaa villasukkien (hih) varret täynnä, kun elämä on jo mallillaan, lainat maksettu ja jälkikasvu menee omia menojaan ja korkeintaan pudistelee päätään tädin Amadeus- meuhkaamiselle. Ja eipäs unohdeta niitä tätejä joilla ei perhettä ole alun alkaen ollutkaan. Heidän elämässään Amadeuksen fanitukselle vasta aikaa ja tilaa, ja pennosia kenties, onkin!

Anonyymi Ke 6.10.2010, klo 09.44

Minä kuulun siihen ikäryhmää 60+ joka ostaa (on aina ostanut ) levyjä ja enkä osaa edes ladata musiikkia!Monen artistin levyjä,cd,ja kasetteja on kertynyt vino pino.Kyllähän nuoretkin levyjä ostaa,myyvathän uudet nuoret artistit heti ensi levyllä kultaa !

Anonyymi Ke 6.10.2010, klo 09.43

Saara, tässä yks ja kaverini olemme menossa konserttiin IHAN AMADEUKSEN vuoksi. Empä tiedä olisinkohan etes ilmoitusta huomannut ellei Amppu olisi ollut mukana, edellisiä Annelin konsertteja en ole etes huomannut onko niitä ollut.
Amadeus ainakin minut vetää konserttiin.
Yli kaksikymmen vuotias, alle sata
A.

Anonyymi Ke 6.10.2010, klo 09.39

8:30 Samat terveiset täältäkin noille "tunkeilijoille". En koskaan kehtaisi roikkua Amadeuksen krakassa keikalta toiselle kuin mikäkin "itsekontrollinsa" menettänyt tytönhupakko. Siitähän on saanut lukea eri lehtien keskustelupalstoilta ja chateista, miten tuohon "änkeilijäjoukkoon" on kiinnitetty huomiota eri keikoilla.

Anonyymi Ke 6.10.2010, klo 08.28

Taisi olla TV2:n Urheiluhullut?

Anonyymi Ke 6.10.2010, klo 08.26

Amadeuksen ja Markon keikkakalenterissa oli merkintä 05.10.2010,Tampere. Muistan lukeneeni jostain, että se olisi TV-nauhoitus. Tietääkö kukaan mikä se oli ja koska tulee ulos, että tietäisi olla TV-ääressä?

Anonyymi Ke 6.10.2010, klo 08.21

Tämä Airin kommentti huomioonottaen onkin kummallista että esim. Tangomarkkinat yrittää vuosi vuoden jälkeen kosiskella nuorempaa väkeä, siinä erityisemmin onnistumatta. Samalla menettäen osan aidoista tangon ystävistä, joihin itsekin kuulun. Ja perinteistä tangolevyä saa odottaa odottaa odottaa................

Anonyymi Ke 6.10.2010, klo 08.06

Hei!

Kommentti tuohon fanit/ikä -asiaan ihan yleisesti musiikkibisneksen näkökulmasta:

Käsitykseni on, että asiakaskunta 40+ pitää CD-formaatin vielä ylipäätään hengissä. Eli levyjä ostavat pääasiassa keski-ikäiset ja vanhemmat. Rankasti yleistäen tämä on peruste miksi levy-yhtiöt tekevät iskelmää kuin liukuhihnalta, vaikka biisien taso ei ole hääppöinen.

Vauraalla ja varttuneella ikäluokalla on myös varaa käydä konserteissa ja keikoilla. (-ja eläkeläisillä aikaa fanittaa tarmokkaasti ;)) Varttuneemmalle ryhmälle suunnatut fanituotteetkin voidaan hinnoitella asiakkaiden maksukyvyn mukaan.

Yleisesti ottaen ei välttämättä ole lainkaan hassumpi ajatus artistilta brändätä itsensä "artistiksi aikuiseen makuun".

t. Airi S.

airi_yle Ke 6.10.2010, klo 07.56

Ja minkälainen Anneli Sarin ura sitten on siellä Ranskanmaalla? Miust hän on aina ollut hyvin hyvin etäinen sekä laulajana että persoonana. En ollut kuullut koko henkilöstä mitään vuosikausiin ennen kuin nyt joku kirjoitti että Amadeus on menossa mukaan Sarin konserttiin. Sitten tajusin että he ovat sukulaisia.. Aha, onks viljoo näkyny.

Anonyymi Ke 6.10.2010, klo 07.55

Klo 8.30 Niin on tämä fanitusasia niin jännää että Frederik ja vastaavat saavat lavalle fanien pikkuhousuja ja Amadeuksen fanit neulovat villasukkia ja kantavat koreittain Amadeukselle ruokaa!!

Amadeukselle oli selvä tilaus 50-80-vuotiaiden naisten keskuudessa, ei ole ollut iskelmätähtien joukossa sellaista vastaavaa, kun vaikkapa Sillanpäänkin fanit olleet aina selkeästi nuorempia, ja vastaavasti on sitten niitä vanhempia herroja kuten Kari T ja Tapani Kansa joiden fanittaminen olisi erilaista! terveisin eräs jonka täti 55v täysin Amadeuksen lumoissa!

Anonyymi Ke 6.10.2010, klo 07.51

Huomattu on, että Amppua, villi "pikku poika" viehättää mummuikäisiä. Itse pidän Amppua nuorena taiteilijana, en leikkikaluna, jonka iholle voi käydä häikäilemättömästi milloin ja missä vain. Tämä lähellä tungeksiville faneille!!!

Anonyymi Ke 6.10.2010, klo 07.30

Eikö Anneli Sari muuttanut Ranskaan 70-luvulla?! Eri nettisivuilta saa lukea lisää, jos haluaa. Voihan joku muukin "äiti-ihminen" jättää pienet lapsensa kotimaahan ja lähteä luomaan uraa muille maille. Isä tai joku kai hoiti kuitenkin. Terveisin "muillakin sivuilla kolunnut" AS- ja Amppu-fani

Anonyymi Ke 6.10.2010, klo 07.27

Kaiken kukkuraksi levyjulkkarit oli "siellä eteläkärjesä" TAAS KERRAN!!!!! Samoilla faneilla on "ne" kaikki mahdollisuudet!

Anonyymi Ke 6.10.2010, klo 07.24

Taitaa Annelin muutosta Ranskaan olla paljon kauemmin kuin 20 vuotta, veikkaan että 30+ vuotta.
Fanien ikäjakauma on mikä on. Amadeuksen poikamaisuus taitaa vedota erityisesti isoäiti-ikäisiin.

Anonyymi Ke 6.10.2010, klo 07.06

Hei klo 22.42 Amadeuksen levyjulkkarit, siis se josta on video satumaassa, oli semmoinen että sinne sai ilmoittaututa noin 10 fania satumaan airile. Joo, jokainen voi itse todeta levyjulkkareissa olleiden ikää siitä videosta, tosin siinä näkyy vain muutama täti muistaakseni.

Mutta turha veivata tätä ikäasiaa, kun olemme nähneet että keikoilla lavan eturivi on täynnä oikeasti iäkkäämpää väkeä! Ja faniklubissa keski-ikä aika korkea. Ja eiköhän se ole selvää, että Anneli Sarin konsertti vetää iäkkäämpää väkeä. En ole kuullut tähän mennessä ketään alle 40v joka olisi menossa ko konserttii!!! Mun tuttuni, jotka menossa, ovat olleet ja ovat edelleen myös Anneli Sarin ihailijoita, siis jo vuosien takaa, kun AS asui vielä Suomessa, ja siitähän on aikaa....häh?...20v?? Saara

Anonyymi Ke 6.10.2010, klo 06.18

Anonyymi – Ti 5.10.2010, klo 14.35 Minäkin odotan erityisen suurella mielenkiinnolla ja jännitykselläTaivahan Porteille pääsyä. En koskaan ole välittänyt perinteisestä teatterista, en ravaa kesäteattereissakaan, kuten niin monet. Musikaaleja kyllä tykkään telkkarista katsoa. Tuossa fanitusasiassa nuoret/vanhat olen samaa mieltä edellisen kirjoittajan kanssa siinä, ettei se levyjulkkareiden ajankohta kyllä millään passannut monellekaan, ainakaan nuorille. On takuulla Ampulla nuoriakin faneja ja senkin vuoksi olisi mukavaa, jos sitä uuttakin musiikkia tulisi. Tai vaikka lämmittelyjä, mutta kuitenkin repäisevää. t.Elisa

Anonyymi Ti 5.10.2010, klo 22.38

22:11 Eikös ne levyjulkkarit pidetty keskellä päivää eli lähinnä eläkeläiset pääsi paikalle.

Anonyymi Ti 5.10.2010, klo 21.42

Mistä näkee/erottaa rekisteröityneiden kävijämäärän ?

Anonyymi Ti 5.10.2010, klo 21.29

Parikymmentä kirjautumista tuli äkkiä, kun "välillä teki muuta" vain hetken verran. Se käyntilukemista!!!

Anonyymi Ti 5.10.2010, klo 21.21

Hei 21.37 No jos ei tykkäisi miksi sitten höpäjää samaa kieltä? Ja näittehän jo levyjulkaisutilaisuudessa mistä kyse! AMadeus on vahvasti iäkkäämpien ihmisten idoli ja kantaa sitä viittaa ylpeydellä! Näin miust on asian laita.

Anonyymi Ti 5.10.2010, klo 21.11

Uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä