Amadeus tähänastisen uransa vaikeimman haasteen edessä

Amadeus tähänastisen uransa vaikeimman haasteen edessä

Ajankohtaista - Ma 27.9.2010, klo 15.35 - Toimittaja: Airi Saastamoinen

Taivaan portitTaivaan portit

1891
tykkää tästä

Anneli Sari joukkueineen lähtee kiertueelle lokakuun lopulla musiikkinäyttämöteoksella Taivaan portit. Tiedossa on äärimmäisen tiivis reilun kuukauden mittainen kiertue: kaikkiaan 31 esitystä ympäri Suomen. Viimeksi Anneli kiersi Suomea shown merkeissä vuonna 2007. Silloinkaan ei muutaman keikan takia matkaan lähdetty, tuolloinkin esityksiä oli kolmisenkymmentä.

Monen taiteenlajin spektaakkeli

Taivaan portit on jännittävä hanke: lavalla tullaan näkemään laulajia, näyttelijöitä, tanssijoita ja viisimiehinen Neon Bandonéon -yhtye.  ”Rautaisia ammattilaisia kaikki”, tähdentää Anneli Sari. Kaikkiaan kiertueella on mukana parikymmentä ihmistä.
Taivaan portit pohjautuu argentiinalaisen runoilijan ja naisasianaisen Alfonisna Stornin elämään. Luvassa on surrealistinen ja runollinen tarina, jossa argentiinalainen, ranskalainen ja suomalainen musiikki ja kulttuuri muodostavat kiehtovan sillan, kertoo esityksen ohjaaja Oscar Sisto.

Multitalentti ohjaaja

Oscar Sisto on argentiinalais-ranskalainen näyttelijä, ohjaaja, muusikko, säveltäjä , - jopa taidemaalari. Sisto on säveltänyt osan Taivaan portit –esityksen kappaleista. Sisto tapasi Anneli Sarin Pariisissa ensi kertaa yli kaksikymmentä vuotta sitten, jolloin hän oli mukana Annelin showssa tanssijana ja laulajana. Nyt yhteistyö jatkuu Alfonsina Stornin merkeissä.
Alfonsina Storni on  Annelille henkilökohtaisesti hyvin tärkeä taiteilija: ”Samaistun hänen elämäänsä ja kohtaloonsa hyvin voimakkaasti.” Alfonsina kiehtoi myös Oscaria, ja kun Anneli ehdotti yhteistyötä Alfonsinan elämäntarinan tiimoilta, Oscarille ei tullut mieleenkään kieltäytyä.

Amadeuksen tangokuninkuus yllätti

Anneli on tehnyt kiertueita Suomessa muutaman vuoden välein. Taivaan portit –kiertueen valmistelut aloitettiin jo lähes pari vuotta sitten. Produktio oli hyvässä vauhdissa, suurimmat esiintymispaikat varattu ja mieslaulaja-kandidaatteja ehdolla useampiakin. Sitten koitti kesä 2009 ja Annelin veljenpoika Amadeus voitti tangokuninkuuden. Kun Anneli kuuli Amadeuksen voitosta ja varmistui vielä omin korvin, että poika todella osaa laulaa, suunnitelmat mieslaulajan roolituksesta menivät uusiksi. Amadeus kävi Siston luona koe-esiintymisessä ja kiinnitys päätettiin antaa Amadeukselle.

Amadeus on kovassa seurassa

Anneli Sari osaa. Anneli on taitava laulaja ja karismaattinen näyttämödiiva. Kaksiviivainen a soi kauniisti ja paineettomasti oli esiintymismeikki kasvoilla tai ei. Anneli tietää kuka hän on ja mitä tahtoo.

Amadeukselle Taivaan portit ei tule olemaan helppo juttu. Näyttelijän saappaisiin astuminen ei tunnu Amadeuksesta vaikealta tai vastenmieliseltä, mutta rautaisten ammattilaisten seurassa hän joutuu jatkuvasti ylittämään itsensä. Anneli ei epäröi antaa tarvittaessa ankaraakaan kritiikkiä. Sisto taas johtaa ryhmäänsä latinalaisella temperamentilla ja nappaa harjoituksissa vispaavaan käteen kiinni välittömästi kuin haukka.

Taiteilijuuden korkeakoulu

Oscar ja Anneli kehuvat Amadeuksen oppimiskykyä, musikaalisuutta ja menestymisen nälkää. Haastetta kuitenkin riittää, sillä kappaleetkaan eivät ole ihan yksinkertaisimmasta päästä. Stressitasoa nostanee sekin, että osa lauluista lauletaan espanjaksi.

Väitän, että Taivaan portit tulee olemaan Amadeukselle monessa mielessä vaativa ja ankara taiteilijuuden korkeakoulu. Taivaan porttien kautta kuljettuaan Amadeus ei voi olla enää entisensä. Näyttämötyöskentely ei maneereita siedä. Tiukka konserttiaikataulu edellyttää äärimmäisen hyvää fyysistä kuntoa. Laulutekniikan on oltava kunnossa, että ääni kestää. Ensabmle-työskentely vaatii kurinalaisuutta ja auktoriteetteihin sopeutumista.

Mikäli hän tämän tulikokeen läpäisee, saamme mahdollisesti tutustua aivan uudenlaiseen Amadeukseen. Mieheen, jolla on paitsi ääni, myös taito ja tahto pyrkiä päämääräänsä nöyrästi, mutta rohkeasti, - kovaakaan työtä pelkäämättä.

Lisää artisteista:AmadeusAnneli Sari

Hei kaikki Satumaan kävijät!

Satumaa-palvelun ylläpito ja toimittaminen loppui 7.6. ja artikkelien kommentointi on suljettu.
Kiitos aktiivisuudestanne ja näkemisiin jatkossa uudessa palvelussa http://yle.fi/musiikki

Kommentit (642)

Kyseessä oli kaiketi subjektiivinen mielipide. Ja vaikeaahan olisi kenen tahansa todistaa olevansa 100% luotettava, siihen ei kykene kukaan.

Anonyymi Su 3.10.2010, klo 16.52

15:10 En myöskään lähtisi vertaamaan ketään enkä mitään Eppuihin, Juiceen tai muihin, joiden kappaleista artistit tekevät omia versioitaan. Ei kai nyt Koivuniemeäkään Eppuihin verrata, jos hän tekee "omannäköisensä" eppubiisin.

Anonyymi Su 3.10.2010, klo 16.52

Eppujen biisi on hyvä Ampun versiona. Se ei taida olla ihan TanssiKeikkaBiisi kuitenkaan. Käsittääkseni Hän itse halusi sen levylleen. Pidin myös Tähkän kipaleesta, harmi kun ei lupaa herunut. Keleen tähkylät sentään! Pidän paljon vanhoista IkiVihreistä, mutta uusista tuotoksista löytyy myös hyviä. Onneksi Amadeus ehtii tehdä vielä monta monituista levyä, joten varmasti MonenMoista saamme kuulla. MielenKiinnolla odotellaan tulevaa. T: LapinNoita

Anonyymi Su 3.10.2010, klo 16.41

17:16 Aivan näin, olisiko kyse siitä kun omalla palstalla ei keskusteluja synny eikä ole mitään "elämää" niin sitten ruvetaan häiriköimään Satumaan keskusteluja. Vaikka sieltä "anonyymeina" tullaan niin eiköhän useimmat tunnista nuo "pienipiiriläiset"...

Anonyymi Su 3.10.2010, klo 16.32

Aika hyvinhän täällä on valvonta toteutunut. Muiden sivujen porukoiden häirintäviestitkin poistetaan aika tehokkaasti.

Anonyymi Su 3.10.2010, klo 16.16

Eikös Ylellä ole jo tuo valvontavelvollisuus palstoillaan, mutta se vaan toteutuu samaan tapaan kuin että "jos hevonen paskantaisi veteen".

Anonyymi Su 3.10.2010, klo 16.03

Vanhassa vara parempi.

Anonyymi Su 3.10.2010, klo 15.15

Eikös Amppu ole kyhäillyt jo pari tangoa ! Ei mitään vanhan lämmittämistä,vaan uutta musiikkia !

Anonyymi Su 3.10.2010, klo 15.12

Minä taas haluaisin pelkkiä tangoja, niitä vanhoja ihania. Niissä Amppu on parhaimmillaan (+horttokaalot)

Anonyymi Su 3.10.2010, klo 15.11

Ampun tulevalle uudelle levylle toivoisin ihan uusia kappaleita, sellasia joita ei vielä ole kuultu. Oikeestaan en yhtään tangoa, korkeintaan yksi se vois olla joku oikein vanha ikivihreä mieluummin ihan uuden uutukainen. Ampun omia kyhäilyjä olis kiva kuulla.
A.

Anonyymi Su 3.10.2010, klo 15.06

Mitä biisejä toivoisitte tulevan amadeuksen uudelle albumille.
Balladeja tyyliltää kunte love me tender, Josh Groban kuten you rise me up ( kuin taivaisiin), mun sydämeni tänne jää. Minkä tyylisiä biisejä toivoisitte? Itse uskon näihin edeltävii, ja sitten tietenkin jotain menevää.

LAULU EHDOTUKSET Su 3.10.2010, klo 14.24

Tuo vertailu on aina kaksipiippuinen juttu. Suomi-rockin hemmot on niin kovaa kamaa, että eihän niihin voi ketään ja mitään verratakaan. Ampun levyn Eppu-biisi oli mielestäni aivan Ylöjärvenkatu-uskottavakin. Tykkäsin kovasti, koska intensiteettiä ja sykettä löytyi. Kaijan Uniklubi-tulkinta oli yksi TangoMarkkinaHistorian parhaita! T. KT

Anonyymi Su 3.10.2010, klo 14.10

Minä kun nyt taas satun pitämään siitä Eppu piisistä. Mutta kun ihmisillä on niin erilainen maku. Sanotaan vaikka tämä vanha hokema toinen tykkää äidistä ja toinen tyttärestä, tätä ei ole tarkoitettu kenellekään erityisesti, tuli vain mieleeni.

Anonyymi Su 3.10.2010, klo 14.07

Täti asuu Ranskassa.

Anonyymi Su 3.10.2010, klo 13.39

Luin jostain että Kuningas Lähtee Ranskaan. Onko kellään tietoa onko siellä jotain esiintymisiä sovittuna?

Anonyymi Su 3.10.2010, klo 13.29

Eikös Amadeukselle pyydetty lupaa Tähkän biisiin mutta lupaa ei tullut!!
Olen samaa mieltä että kevyt biisi on Amadeuksen juttu. Mutta ei Tähkältäkään läheskään kaikki sopisi Amadeukselle. Esim Suojaan on liian vaikea sanoitukseltaan, siis tulkinnan puolesta. Mutta ehkä joku rauhallisempi.

Anonyymi Su 3.10.2010, klo 13.07

Samaa mieltä 13.13 Eppujen Martti Syrjän tulkinnassa sellaista elämänmakuista rosoisuutta jota parikymppinen amadeus ei tietenkään voi tavoittaa. Sanat jäävät niin tyhjiksi hokemiksi Amadeuksen suussa, upeasta sanoituksesta katoaa se sisin. Ja koska Amadeus ei koe sitä biisiä omakseen, epävarmuus tulkinnassa kuuluu läpi. Ei se ole esityskerroista kiinni, sanoisin A.lle, vaan elämässä pitää olla kilometrejä takana, ennen kuin eppuja voi laulaa uskottavasti!

Esim Lauri Tähkä voisi sopia sanoitukseltaan Amadeukselle. Niissä biiseissä sellaista kepeyttä ja rallatusta!

Anonyymi Su 3.10.2010, klo 13.03

Minä vaan jankutan.
Siinäpä se, Ampun olisi pitänyt heti alkuun ruveta esittää tätä keikoilla, esityksen myötä hän olis kyllä saanut tarpeeksi tunnetta.
Hyvä biisi ja piste.
A.

Anonyymi Su 3.10.2010, klo 12.21

Eikös Ampun levylle tule hänen omiakin kappaleita,saa sitten nähdä kuinka ne puree suureen yleisöön ?!

Anonyymi Su 3.10.2010, klo 12.16

Totta, ei se äänestä johdu, vaan Eppujen kappale ei vaan sovi Ampun laulutyylille !

Anonyymi Su 3.10.2010, klo 12.13

Juu, biisivalinnoissa oltava tarkkana!. Kaija Lustila teki Näiden tähtien alla -biisistä komean tulkinnan, joka sopii aikuisen, upean naisen laulettavaksi!

Ja se biisi on soinut tiuhaan radiossa!!! Ja kuuluu Kaijan vakioihin keikoilla!

Anonyymi Su 3.10.2010, klo 12.10

Jos Amadeuksen versio eppujen biisistä olis ollut ison kansan mieleen se olisi soinut radiokanavilla!! Kuten nyt soivat monet uudet tulkinnat jonkun muun tutuksi tekemästä biisistä. Mutta etenkin eppu-fanien - ja niitähän Suomessa riittää - mielestä Aman versio on.... siis laulu ei vain istu amalle! Ei ole kyse pelkästä äänestä vaaan tulkinnasta, sanat eivät ole kohdallaan Amadeuksen laulamana!

Kyllä kansa tietää. Ammattilaisena AMadeus tietää, mitä kannattaa laulaa, mitä ei. Mistä tykätään mistä ei.

Anonyymi Su 3.10.2010, klo 12.07

Varmaan Amadeuksen seuraavalla levyllä tullaan näkemään vähän erilaisempia kappaleita. Ajattelin jos vaikkapa joku biisi olisi siitä Taivaan Portit kiertueelta.

Anonyymi Su 3.10.2010, klo 12.03

Minusta Ampun eppubiisi oli ehdottomasti levyn parhaita. Tykkään! -Elisa-

Anonyymi Su 3.10.2010, klo 11.26

Ampun esittämä eppujen biisi on mitä mainioin tulkinta. Olisi mielenkiintoista kuulla, miten hän tulkitsisi kappaleen nyt kun lauluääni on edelleen kovasti kehittynyt opintojen myötä. Toisaalta, laulut eivät maailmasta lopu, vaikka Amppu ei tähän lauluun olisi itsekään kovasti ihastunut. Hyvä tulkinta joka tapauksessa.

Anonyymi Su 3.10.2010, klo 11.16

Minun mielestä se sopii oikein hyvin. Onko Ampulta iteltä kysytty hänen mielipidettä, tykkääkö tästä vai ei.
A.

A. Su 3.10.2010, klo 10.46

Hei A, Eppujen biisi ei sovi Amadeuksen tyyliin ja äänelle ollenkaan! Kuulijale tulee vain vaivaantunut olo, se on se Martti Syrjän versio niin vahva ja omaleimainen että Amadeus ei saa siihen biisiin otetta!

Siksi Amppu ei sitä ole juuri esittänytkään! Tästä kysyttiin.

Anonyymi Su 3.10.2010, klo 10.38

Tuubista eteen pompahti tällänen Ampun debyyyyyyyyyyytti albumin kappaleista tehty pieni yhteenveto.

http://www.youtube.com/watch?v=Oou7WRJbcXM

Tuota Eppujen ”Joka ikine yö” Ampun pitäis ruveta ja olis jo pitänyt esittää tätä kappaletta keikoilla.
Ja minulle on ihan sama vaikka mustat lasit silmillä.
A.

A. Su 3.10.2010, klo 10.29

Hyvää päivää. tyylin muutoksia ei kannata tehdä yhden vuoden sisällä radikaalisti. vedettävä nyt ainakin jonkin aikaa sillä tyylillä, johon ihmiset oppineet. esim hanna pakarinen oli rokkari, ja vasta nyt iskemät. tangolaulaja tiina räsänen lauloi ensin tangoja vuosia, kokeili sitten rokahtavampaa tyyliä vuoden tai kaksi, ja palasi taas tangoihin.

Ihmisille annettava aikaa tottua, ja maiskutella tyyliä ennen kuin pläjähtää jo taas uusi tyyli. siksi monet odottavat marko maunukselalta nyt paljon.
ja siksi tuure kilpeläinen otettu hyvin vastaan; hän on aito, oma itsensä.
tuure ei kikkaile! kun menee tuuren keikalle, siellä se tuure on, omana itsenään! juuri sellaisena kuin levyltä kuultuna tai siinä ihananssa valon pisaroita musiikkivideolla. XL.

Anonyymi Su 3.10.2010, klo 10.21

Totta kaikki tyynni! Mustien lasien taakse on hyvä välillä kätkeytyä itse kunkin ihmisiä pakoon. LavaLaulaja taas ei voi koko iltaa laulaa glaasit päässä, ja eiköhän Amppukin ottanut välillä ne pois. Huomasin TangoParaatissa, että Hän otti ne aina pois, kun asettui kuvattavaksi. Se oli toisia huomioon ottavaa käytöstä se. MUTTA nuorelle miehelle täytyy suoda kaikki erilaiset vaiheet ja kokeilla saa melkein mitä vaan. Ja hei, ei verrata Kari Tapioon. Toinen on uransa alussa ja toinen lopussa, välillä melkein puoli vuosisataa.

Moni nuori artisti heiluu huumeissa lavalla ja kännissä ratissa ja käyttää v-sanoja joka väliin jne. Jos kuullaankin vihiä jostain tuollaisesta, siihen tullaan puuttumaan koko SatuMaisen TätiMummukkaTytteliPoitsukkaÄijä-Armeijan voimin. Näin! KT

Anonyymi Su 3.10.2010, klo 10.00

Uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä