Ma 28.05.2007 @ 10:45admin

28.5. - Tarja ja Sauli, Pentti ja Paula

Niin tai näin, aina väärin. Briteissä kuuluisa kulttuurivaikuttaja Melvyn Bragg teki viime vuonna ohjelmasarjan 12 books that changed the world (samanniminen viihdyttävä pokkari löytyy hyvin varustelluista kirjakaupoista). Melkoinen poru Bragginkin valinnoista syntyi - ennen kaikkea siitä, miksi listassa on vain tietokirjoja.

Siksi, Bragg tunnustaa, että kaunokirjallisuuden muutosvoima on paljon vaikeammin mitattavissa kuin Isaac Newtonin painovoimateorian: ilman sitä ihminen ei olisi koskaan lentänyt Kuuhun. Lopulta hän myöntyi ottamaan mukaan William Shakespearen näytelmien ensimmäisen kokoelman (The First Folio).

Braggkin päätti pitäytyä Britanniassa syntyneisiin suuriin kirjoihin. Pontimena tuskin on pelkkä patrioottisuus, vaan Bragg lienee halunnut välttää Raamatun, Koraanin ja Pääoman - tylsät, ilmeisimmät valinnat. Ja miten tiivistää Raamatun merkitys ihmiskunnalle puolen tunnin tv-ohjelmaan joutumatta täysin naurunalaiseksi? 

Braggin lista:

  1. Magna Carta (1215)
  2. Isaac Newton: Principia Mathematica (1687)
  3. Marie Stopes: Married Love (1918, naisen oikeus seksuaalisuuteen)
  4. Jalkapallon sääntökirja (1863)
  5. Charles Darwin: On the Origin of Species (1859)
  6. William Wilberforce: On the Abolition of the Slave Trade (1789)
  7. Mary Wollstonecraft: A Vindication of the Rights of Woman (1792, naisten oikeudet)
  8. Michael Faraday: Experimental Researches in Electricity (1839, 1844, 1855)
  9. Richard Arkwright: Patent Specification for Arkwright´s Spinning Machine (1769)
  10. Adam Smith: An Inquiry into the Nature and Causes of the Wealth of Nations (1776)
  11. King James -raamatunkäännös (1611)
  12. William Shakespeare: The First Folio (1623)

Bragg vieläpä venyttää “kirjan” käsitteen liki ratki: mukana on nelituntinen parlamenttipuhe orjuutta vastaan, valtio-opillinen sopimusteksti Magna Carta, jalkapallon säännöt sekä patenttihakemus tehokkaalle kutomakoneelle (joka mahdollisti teollisen vallankumouksen ja aikaa myöten globaalin on-line-kapitalismin.)

Lähtökohtiemme olennainen ero paljastuukin juuri tässä. Braggin "kirjat" eivät ole lukuelämyksiä - intiimejä, mielikuvitusta ja alitajuntaakin moukaroivaa sanataidetta. Me olemme etsineet kirjoja, jotka ovat laittaneet tuhannet tunteet liikkeelle ja siten muuttaneet maailmaa.

Itse asiassa sopimus tai säännöstö on pantu paperille juuri siksi, että tulkinnoista ei jäisi epäselvyyttä. Romaanin tehtävä on päinvastainen. Kuten Salman Rushdie ilmoittaa, romaani leikittelee mahdollisuuksilla ja todellisuuksilla - toisinaan kohtalokkain seurauksin...

(Braggin isännöimästä South Bank Show´sta on nähtävissä vielä yksi osa Suomessakin Yle Teemalla tänään maanantaina 28.5. klo 20, uusinta pe 1.6. klo 24.00. Suosittelen.)

Mitä ajattelet vieraistamme? Kirjoja esittelevät Tarja Halonen, Mark Levengood, Pentti Linkola, Auli Mantila, Teemu Mäki, Sauli Niinistö, Heikki Salo, Sinikka Salo, Anni Sinnemäki ja Paula Vesala.

 
 

4 kommenttia

... kuka on Mark Levengood? Joku koripalloilija? - Sasu

<a href="http://10kirjaa.yle.fi/vieraat"> ...http://10kirjaa.yle.fi/vieraat</a>

Ihan mielenkiintoinen tuo brittien lista. Ehkä siinä "maailman muuttaminen" on vain ymmärretty turhankin kirjaimellisesti - kaunokirjallisuutta olisi voinut olla muutakin kuin Shakespeare ja King James -raamattukäännös (jos nyt jälkimmäistä voi pitää kaunokirjallisuutena).

Mielenkiintoisia ovat myös suomalaiset kirjojen esittelijät. Minkä kirjan Pentti Linkola esittelee, "Täällä Pohjantähden allako"? Linkolallahan oli aikoinaan kiinnostavia näkemyksiä tästä kirjasta Hiidenkivessä.
- Veikko Suvanto

Mistä Pentti Linkola puhuu? Linnastako? Sitä sopii arvuutella...
Linkolan "Pohjantähti"-kritiikkiä ei löytynyt netistä, mutta tästä <a href="http://www.helsinki.fi/~risaarin/aamu01.html">referaatista</a> ilmenee, missä Linna menee Linkolan mielestä vikaan.