Kirjasto on kulttuurin perusta

Tiistain 2.4. radiokeskustelussa korostui kulttuurin merkitys ihmisten hyvinvoinnille. Erityisesti lähikirjastojen ja itse tekemisen tärkeys nousi esiin niin kuuntelijoiden puheluissa kuin ohjelmaan lähetetyissä viesteissä.

Studiovieraamme Taiteen edistämiskeskuksen johtaja Minna Sirnö teki soittajista terävän havainnon; vaikka kulttuuri nähdään usein kukkahattutätien juttuna, Kulttuuriosastoon soittivat erityisesti kulttuuria puolustavat miehet. Kulttuurinrahoituksesta ja sen merkityksestä kuultiin kommentit myös näyttelijä Seela Sellalta, kaupunkiaktiivi Olli Siréniltä ja elokuvatuottaja Markus Seliniltä. Lähetys on kuunneltavissa Yle Areenalta.

Seuraavassa on kooste mm. Facebookin ja nettisivujen kautta tulleista viesteistä kysymykseen, mistä kulttuurista sinä et luopuisi mistään hinnasta.

Raila:

En mistään hinnasta seuraavista; niiden vuoksi olen ilolla maksanut veroni: Kirjasto, työväenopisto/kansalaisopisto (Hgissä pitää sisällään valtaisan määrän aivan ilmaisia kursseja sekä loistavan tietotekniikan opetuksen + ohjauksen) sekä museot ja taidenäyttelyt.

k-a.huotari:

Suomen valtio on vetäytymässä tehtävistään. Selkeä suuntaus on kohti yksityisiä palveluita - yhteiskuntaamme viedään kohti anglo-amerikkalaista systeemiä, mistä selvänä merkkinä on kuntien valtionosuuksien leikkaukset samanaikaisesti tehtävien lisäämisen kanssa. Kuka tahansa tätä kehitystä seuraava ymmärtää, että taide, sivistys ja kulttuuri ovat kuntien piina/lahtipenkeissä ensimmäisenä: lain vaatimat peruspalvelutkin ovat joillekin kunnille suuri ponnistus.

Seuraan suruissani tätä kehitystä, itsekin taiteen ammattilaisena.Hallituksen viimeaikaiset ratkaisut kertovat karua kieltään.

Kalle:

Jonkinlainen maksuporrastus kulttuurissa olisi paikallaan. Alle 18-yli 65-v ilmaiseksi kaikkiin tapahtumiin, näyttelyihin tms. Muuten työttömät, yht, opiskelijat minihintaan!

Katariina:

Kirjastosta en luopuisi, varauksessa on tälläkin hetkellä kolme kirjaa, kirjasto on myös tärkeä kohtaamis -ja hiljentymis paikka. Teatterista on myöskään luopuisi, kaikki teatterit ovat tärkeitä niin suuret kuin pienetkin.

j h:

Kirjastosta. Valtava hyöty erityisesti pienituloiselle. Lisäksi ekologista, kun ei tarvi itse hankkia kirjoja ja lehtiä.

Marita:

Mistä kulttuurista en luovu? Julkisesta kirjastolaitoksesta. Se on ylitse muiden. Seuraavaksi tukisin teattereita.

Sirpa:

Kirjastolaitos täytyy ehdottomasti säilyttää. Samoin kansalaisopistot.

Jan:

Yhteiskuntaakin enemmän ovat vaurastuneet sen ylläpitokustannukset määräävät osatekijät, alihankkijayritykset, yhteiskunnan palkkapotti ja materiaalit. Yhtälö on tuttu mm. USAsta, jossa esim. vanhusten siirtyy yhä suuremmassa määrin etelänaapuriin, Meksikoon, hoivahalvempien kulujen vuoksi.

Mies:

Miten niin meillä ei ole enää varaa? Miten niin yhteiskunta vaurastuu jatkuvasti?

Olavi:

Netistä en halua luopua. Ilman sitä en olisi huomannut tätäkään ohjelmaa.

Tuula:

Missäkö menee raja leikkauksissa? Näyttää ettei missään!!!!

 

0 kommenttia

Kulttuuriosasto

Yle Radio Suomen Kulttuuriosasto pureutuu taiteen ja kulttuurin ajankohtaisaiheisiin. Ohjelmassa käsitellään kiistoja ja puheenaiheita yhdessä kuuntelijoiden kanssa. Studioraati taustoittaa ja selittää kulttuurin uudet ilmiöt.

Ohjelma kuullaan Radio Suomen kanavalla kerran kuussa ja sitä toimittavat Aleksis Salusjärvi ja Yle Radio 1:n Kultakuume-ohjelman toimittajat.

Kuuntele Kulttuuriosasto Yle Areenassa