Roolimallia lapsille menneisyydestä

Lastenkulttuurissa kuria ja roolimalleja löytyy menneisyydestä. Lyhytjänteinen nykyaika synnyttää huolta.

  

Kulttuuriosaston Hulttiot ja hunsvotit -lähetyksessä kuultiin näkemyksiä kurittomasta lastenkulttuurista. Sopivia roolimalleja lapsille kaivattiin menneisyydestä. Monessa puhelussa nousi esiin suurten ikäluokkien ydinperheiden turvallisuus ja kuri.

 

Olio hieman yllättävää huomata, että suurin osa kuulijoista näki nykyisen lastenkulttuurin lähinnä korvaavan aikuisten läsnäoloa. Lasten kanssa ei vietetä aikaa, ja heidän päivänsä täytetään erilaisilla virikkeillä. Studiovieras Siri Kolu nosti esiin ajatuksen, että lapsia ikään kuin projektijohdetaan erilaisiin kokemuksiin.

 

*

 

Kati Espoosta

Hei,
hieman huolestuneena kuuntelen lähetystänne ja puhetta kurittomista lapsista. Suomalaista kulttuuria vaivaa äärimmäisen negatiivinen ilmapiiri, joka tulee ilmi kaikessa tähän maassa liittyvässä toiminnassa. Sen sijaan, että lapset nähtäisiin kurittomina kakaroina, lapset ovat mielestäni lähtökohtaisesti hyviä, jotka me aikuiset pilaamme jatkuvalla negatiivisuudella. Lapsissa on kulttuurimme tulevaisuus ja lasten tulisi saada huomattavasti enemmän positiivista huomiota osakseen. Ei lapsille tarvitse huutaa ja käyttäytyä heitä kohtaan ikävästi. Huutamalla heille, myös he huutavat tulevaisuudessa omille lapsilleen. Puhumalla heille ikävästi, he puhuvat ikävästi. Ei se, mitä sanoo, vaan miten sanoo. Lapset heijastavat aikuisen pahaa oloa. Olkaa vanhemmat läsnä lapsillenne! 

 

 

Suurperheen vanahin tyttö 62v 

Voi, voi, ikävä lapsuus-aikoja. 50-60lukuja. Maaseudulla koti, maalaistalo. Paljon lapsia. Pappa ja Vanha-äiti, siis mummu, asuivat samassa huushollissa, omassa kamarissa. Kattovat meijän perrään, ettemme putua kaivoon, äiti oli koko ajan työntouhussa ja isä merellä enimmäkseen. Kuri oli meijän perheessä ihan normaali. Piiska oli hellan ranssilla muistuttamassa, jos rupiatte aijeeraan. Äiti rapsauttaa kintuille. Kyllä se tehosi "enimmäkseen". Tekemisen puutetta en muista olleen koskaan. Valitettavasti niihin aikoihin ei ole paluuta. ps. meistä kahdeksasta kasvoi ihan täyspäisiä kansalaisia, näin porukan vanhimman mielestä ainakin. Ihmetellään nyt tämänpäivän lapsia ja toivotaan parasta. 

 

*

 

Lähetysikkunassa keskustelu kävi kuumana


Anonyymi 

Miksi lapsia syytetään pelien pelaamisesta? Äidit ovat FB:ssa kun tuovat lapsia tarhaan /kouluun ja samoin puistoissa istuessa. Kysyn vaan kenen vika.


Anonyymi 

Hei, keskustelu menee näissä kasvatusasioissa helposti yleistyksiin. Ei kaikki lapset ole levottomia ja lyhytjänteisiä. Eilen lapsenlapseni olivat meillä käymässä. Kuusivuotias Paavo jaksoi varsin hyvin keskittyä saamansa puisen lentokoneen kokoamiseen. Itselläni ei tahdo olla enää samaa taitoa.

 

Asiantuntija

Johdonmukaiset (elämän)tarinathan ovat usein sepitettä. Elämä on sarja aika satunnaisia käänteitä, mutta totta on että vakuuttavuutta ja turvallisuutta lisää se että tapahtumat kuvataan johdonmukaisena tarinana.

 

vesku

Jos halutaan lapsen rauhoittuvan, niin miksi kirjoitetaan ADHD-lapsista tarinaa?

 

Nimimerkki

Commodore 64-sukupolvi pelastaa meidät. He ovat luoneet Rovion ja Supercellin

 

Anonyymi

Meillä ei ole tarinoita prinsessoista jotka rakastavat sammakoita ja suukottavat prinssejä, jotta niistä tulisi sammakoita. Eikä meillä ole esim. Jonna Björnstjernaa, jonka kirjoja meillä luetaan uudelleen ja uudelleen ja uudelleen. Meillä on todella huono lastenkirjallisuus.

 

Sara

Suomalainen lastenkulttuuri on ankeaa ja ahdistavaa. Onneksi lapsemme ovat kaksikielisiä, eli luemme paljon lastenkirjoja ruotsiksi. Sieltä löytyy mahtavia lastenkirjoja joissa on huumoria sekä tekstissä että kuvissa. Muumit ja Risto Räppääjät ovat kamalia rimanalituksia, huonoine tarinoineen.

 

kansalainen

Ei lapsiin voi käyttää väkivaltaa eihän lapsen tartte pelätä vanhempiaan

 

Leksa

kylläpä meni Pikku Myykin talviunille kuten kaikki muutkin muumilaaksossa, mutta Nuuskamuikkunen se lähtikin etelään...

 

Arppa

Moikka! Hannulta tuli hyvät kommentit Putous-ohjelman suhteen.. Melkeinpä prime-time aikaan näytetään ko. ohjelmaa ns. kokoperheen ohjelmana. Rasistinen ja erilaisuutta pilkkaavaa huumoria, kaksimielinen huumori. Älyvapaata ns. huumoria. Järki käteen ´koomikot´ kun näytellä ette osaa..

 

Aku Helsingistä

Uskon, että lapsi nappaa roolimalleja ympäriltään, aikuisen "johdattelemana" ja ennen kaikkea itse maailmaa tarkkaillessaan. Aikuinen, joka kuulee lasta, puolestaan havainnoi, mitä lapsen maailmaan kuuluu. Hän kuuntelee ja juttelee lapsen kanssa ja tulee tästä lapsen maailmasta tietoiseksi.

 

onttu

Ei piiska pahaa tee vaan sen piiskan jälkeen selän kääntäminen. Pahempaa kuritusta lapsi ei voisi saada. Äitini ei koskaan piiskan jälkeen kääntänyt selkäänsä, vaan hali

 

Tarkkailija

Roolimalleista puhuminen aina silloin, kun puhutaan lastenkulttuurista, on melko yksioikoinen tapa suhtautua kulttuuriin. Kirjat, elokuvat, kaikki taide on aina muutakin kuin todellisuuden peilaamista saati käytösmallien tai roolimallien tarjoamista.

 

Minusta tuli yhteiskunnan riesa, johtuikohan kun jouduin itse hakemaan risut, joilla sain sapiskaa?

 

Anonyymi

Kun snadina Äiti ojensi piiskalla pahanteosta, vähän läpsäytti. Sen jälkeen mentiin äidikainaloon, kaikki oli unohdettu. Illalla äiti sanoi: Kiltti oot nuku jo.

 

vesku

hyvä roolimalli pitäisi olla fyysinen henkilö; veli, isä, isoisä. ei kuitenkaan mielikuvitustuote

 

Oikein vesku: Miksi lapsen pitäisi pitää jtn sekopäätä Putouksesta Roolimallina?

 

vesku

miksi puhutaan lapsikulttuurista. meillä on kulttuuri ja lapsi tulee siihen

 

vesku

onko suomalainen tehoyhteiskunta lapsiepäystävällinen

 

vesku

Tämä studiossa oleva nainen (sorry en kuullut nimeä) mainitsi, että aikuiset ovat niin kiinni työelämässä, että heillä ei ole aikaa. Miten esim. Espanjassa? Lapsilla koulu-univormut, lapset viedään ja haetaan koulusta, iltaisin klo 20:n jälkeen on lapset vanhemmat isovanhemmat koko kylä yhdessä.

 

Kiva Robin, että olet olemassa

Teinitähti rocklaulaja Robin on upea roolimalli lapsille. Käyttäytyy hienosti, on asiallinen, huumorintajuinen, avoin jne jne. Todennäköisesti tämä johtuu siitä, että hänellä on hienot vanhemmat, joita ja joiden neuvoja Robin arvostaa.

 

 

mikko.paloranta

Lasten käyttäytyminene on aikuisilta opittua. Myös niiden lasten käytös, joista emme toivo omien lastemme ottavan mallia. Aikuiset ovat ongelma, eivät lapset.

 

Anonyymi

mikko.paloranta: Olen samaa mieltä, mutta aikuiset ovat isokokoisia lapsia, jotka kantavat kasvatuksensa traumoja ja siirtävät niitä jälkeläisiinsä. Kun otetaan vielä huomioon ihmisten yksilöllisyys, niin miten saadaan yleisesti varmistettua mallikelpoisten kansalaisten kasvattaminen

 

Ovatko ohjelman tekijät esimerkki ADHD henkilöistä, siksi lujaa tuntuu menevän?

 

 

 

0 kommenttia

Kulttuuriosasto

Yle Radio Suomen Kulttuuriosasto pureutuu taiteen ja kulttuurin ajankohtaisaiheisiin. Ohjelmassa käsitellään kiistoja ja puheenaiheita yhdessä kuuntelijoiden kanssa. Studioraati taustoittaa ja selittää kulttuurin uudet ilmiöt.

Ohjelma kuullaan Radio Suomen kanavalla kerran kuussa ja sitä toimittavat Aleksis Salusjärvi ja Yle Radio 1:n Kultakuume-ohjelman toimittajat.

Kuuntele Kulttuuriosasto Yle Areenassa