Pilasiko EU Euroopan maineen?

Euroopan ideaa ja ydintä on haettu vuosisatoja. Etsintä on osa eurooppalaista identiteettiä kuten itsekritiikkikin. Kulttuuriosaston kysymys, missä on Euroopan napa ja mihin eurooppalaisuus tiivistyy, kirvoitti koko joukon vastauksia Radio Suomen lähetysikkunaan. Läpileikkaavana teemana oli EU-politiikan kritiikki. (Luetaan alhaalta ylöspäin).

 

Pörje mökiltä

Karnanen. Olen samaa mieltä. EU projektina on karannut hallinnoinniksi.

Saaristoidiootti

Pörje mökiltä: Mielestäni maailmassa on menossa samat sirkustouhut joka puolella, eri kielillä vain ja maailmalla ei ole historiaa vaan rikosrekisteri......

Karnanen Kuopiosta

Pörje: Nuo kaikki hienot asiat olisi olleet mahdollista ilman tätä surkeaa EU:n pakkopullaakin... ; )

Pörje mökiltä

Lähes jokainen syö pastaa, makaroonia, , fucilleja, lipittää espanjalaista, ranskalaista tai saksalaista viinin litkua kun tajolla olisi italialaistakin. Sitten mennään Lidleen ja ostetaan hapankaalia ja bratwurstia. Ja palan painikkeeksi luetaan Umberto Ecoa...

Karnanen Kuopiosta

"Eurooppalaisuus" on hieno ja kannatettava asia. Mutta EU on täysin korruptoituneena järjestönä eurooppalaisuuden irvikuva... ; )

yks

Täältä Lapista on todella kallista matkustaa eurooppaan, joten jää se ruokakulttuuri aika vieraaksi. Syödään vain poroa, riekkoa, lohta ja nieriää kotona.

Pörje mökiltä

Summaan tähän omia eur. ajatuksia: meillä on yhteinen kirjallisuus ja filosofia, musiikki, kuva- ja rakennustaide, roomalainen laki, josta olemme hakeneet eur. lains. perusteet. Yhteiset sodat = yhteinen historia, joskin kaikilla hieman eri näkökulma kahakoihin jne. ja kun menemme mihin tahansa eur. maahan, emme tunne itseämme täysin vieraiksi, vaan siellä on aina jotain tuttua. Ruoka, juiomat, tavat (pienin poikkeuksin) ovat melko lailla samoja. Ja tulevat yhä enemmän samanlaisisiksi.

Anonyymi

ei eu ole meiltä vapautta vienyt

Karnanen Kuopiosta

Euroopan kansat tietysti haluaisivat olla vapaita. Mutta ovat kohta EU:ssa yhtä "vapaita" kuin kansalaiset siellä mafian omistamassa Sisiliassa... ; )

Takametsistä

Eurooppa on eri asia, kuin EU, missä Karnanen ja Pörje olivat oikeassa.

Paavo-Juuso Natunen-Häikelä

EU:n idea on ensinnä ollut estää sodat, mutta nyt se talousyhtymä, jotta me kaikki yhdessäpärjäisimme USA:lle , Japanille ja Kiinalle, sekä muille talousalueille paremmin.

sopa

Eurooppa on nykyisin surrealistinen?

heppu

Eurooppalaisuus tarkoittaa vapautta. Erilaiset kulttuurit ovat nyt ulottuvillamme. Eurooppalaisuus mahdollistaa myös helpon matkustamisen.

Kolmas anonyymi

Soittajat tästä tekevät EU-ohjelman, ei se ollut toimittajien tarkoitus

sopa

Eroopan ydin: Rooma ja Ateena alun perin. Pitää muistaa!

Pörje mökiltä

Karnanen. Oikea havainto. EU ja Eurooppa ovat eri asia. Kauhulla kuuntelen tätä ohjelmaa.

MM

Eurooppa on Kiinan, Intian, Venäjän ja yhdysvaltalaisten kiusaama autisti.

Karnanen Kuopiosta

Älkää hyvät toimittaja-plantut puhuko samassa yhteydessä Euroopasta ja EU:sta. Niillä ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa. EU on "demokraattisten rikollisten" perustama järjestö!

EeKoo

Saksa on kaksi kertaa yrittänyt vallata Euroopan sotilaallisesti.Nyt se tekee sen taloudellisesti.

Anonyymi

kyllä se joskus vaikuttaa että se napa on suomi

EeKoo

On outoa,että galluppien mukaan Suomalaiset haluavat kuulua EU:n,mutta kun kuuntelee ohjelmaa ei ainakaan soittajien mielestä.Vaalit tulossa.Nyt on mahdollista vaikuttaa.

Anonyymi

Jos Euroopasta vapautellaan rajat, sehän tarkoittaa Vahvemman oikeutta, eli Saksalaiset päättävät asiat.

½Q

Euroopan ydin on Paavo Lipponen ja Jyrki Katainen, omista mielistään.

MM

Euroopan ydin on myös indoeurooppalainen kielikunta (intialaiseurooppalainen)

Miito

Euroopan napa on Berliini! Täällä yksi suomalainen, jolla yli 2 vuotta täällä täynnä. Tämä on Euroopan napa parhaimmillaan. Keskeinen sijainti ja useita eri EU-valtioiden kansallisuuksia edustettuna. Suomalaisiakin yli 2000. Täällä eri kulttuurit kohtaa ja sulassa sovussa ollaan!

MM

Eurooppalaisuus voisi olla länsi-Euraasialaisuutta miesten geneettiseltä perimältä ja Eurafrikkalaisuutta naisten perimältä. Laktoosinsietokykyä se vois myös olla.

MM


Ihmisen idea on euroopan ydin

Anonyymi


Eurooppalaisuus on sitä että markkinatalous on onnistuttu Euroopassa kesyttämään hyödylliseksi välineeksi.

Anonyymi


Eurooppalaisuus on kristilliset arvot. Jotka on unohdettu ja tilalle on hommattu Näkymätön Käsi.

poju52


Muenchen on napa Euroopassa, vaurainta seutua koko Baijeri, tarkemmin Muenchen Hbf

Anonyymi

Etelä-Eurooppa on kaikissa hyvinvointitilastoissa keskisarjaa, Suomi, Ruotsi, Norja, Tanska ovat huipulla

Anonyymi

Euroopan napa on nöyhtän alla Kreikassa

4 kommenttia

Edelliset kommentit lienee koostettu eilisen tiistain 20.5.2014 klo 19:06-20:00 suorasta ohjelmasta Lähetysikkunan kautta. Kuultiin myös ilmoitus virkavapaalle lähdöstä, joka ymmärtääkseni tarkoitti Teemu Laaksosta (toimittaja / juontaja) - tarkempaa siitä ei sanottu... Myös oma edellinen kommenttini blogiin osittain luettiin (LR / Salo).

Lasse Reunanen kirjoitti:

Edelliset kommentit lienee koostettu eilisen tiistain 20.5.2014 klo 19:06-20:00 suorasta ohjelmasta Lähetysikkunan kautta. Kuultiin myös ilmoitus virkavapaalle lähdöstä, joka ymmärtääkseni tarkoitti Teemu Laaksosta (toimittaja / juontaja) - tarkempaa siitä ei sanottu... Myös oma edellinen kommenttini blogiin osittain luettiin (LR / Salo).

Kyllä, tässä on kooste lähetysikkunasta. Pörje mökiltä sai minut nauramaan monellakin kommentillaan. Vähän yllätti, miten kielteisesti eurooppalaisuuteen asennoidutaan, kun se on joka tapauksessa on niin laaja-alainen ja monipuolinen käsite, jonka pääasialliset merkitykset ovat kaikki positiivisia (yksilönvapaus, kansalaisvaltio, sananvapaus, demokratia, sivistys ja kulttuuri koko historiallisessa kaaressaan jne).

Teemu Laaksonen jää tosiaan virkavapaalle vuodeksi. Hän on ollut Kulttuuriosasto-ohjelman kantava voima. Jännä nähdä, miten me pärjätään jatkossa ilman Teemua.

Heh, kiitos! Tämä on hieno ohjelma, koska se syntyy vuorovaikutuksessa kuuntelijoiden kanssa ja on siksi joka kerta yllätys tekijöillekin. Kenties osallistun jatkossa puhelimitse tai lähetysikkunan kautta...

alsalus kirjoitti:

Vähän yllätti, miten kielteisesti eurooppalaisuuteen asennoidutaan, kun se on joka tapauksessa on niin laaja-alainen ja monipuolinen käsite, jonka pääasialliset merkitykset ovat kaikki positiivisia (yksilönvapaus, kansalaisvaltio, sananvapaus, demokratia, sivistys ja kulttuuri koko historiallisessa kaaressaan jne).

Omakin kommenttini näkyy lainatun ikkunasta. Täsmentäisin, että ei eurooppalaisuuteen yleensä ottaen asennoiduta kielteisesti, vaan EU:hun ja sen politiikkaan. Hallinnollinen EU ja Eurooppa ovat kaksi eri asiaa.

Kulttuuriosasto

Yle Radio Suomen Kulttuuriosasto pureutuu taiteen ja kulttuurin ajankohtaisaiheisiin. Ohjelmassa käsitellään kiistoja ja puheenaiheita yhdessä kuuntelijoiden kanssa. Studioraati taustoittaa ja selittää kulttuurin uudet ilmiöt.

Ohjelma kuullaan Radio Suomen kanavalla kerran kuussa ja sitä toimittavat Aleksis Salusjärvi ja Yle Radio 1:n Kultakuume-ohjelman toimittajat.

Kuuntele Kulttuuriosasto Yle Areenassa