Suomalaiset ovat tyylikkäitä!

Suomalaisen mauttomuuden aika näyttää olevan ohitse. Kuulijapuheenvuorojen perusteella pahimmat tyylimokat löytyvät yksityiskohdista.

 

Kulttuuriosaston räiskyvässä lähetyksessä päivitettiin käsityksiä suomalaisesta pukeutumisesta. Rautaesiripun mukana luhistui myös mauton vaatetus. 2000-luvun suomalaiset ovat tyylikkäitä ja kekseliäitä pukeutujia. Tyylimokat ovat yksityiskohdissa, kuten sukkien käyttäminen sandaalien kanssa. Tällaiset seikat korostuivat kuulijapuheenvuoroissa.

 

Entinen Nahkapukineiden valmistaja

Hei!

Olin lapsi 60-luvulla, vanhemmillani oli vaatetusliike. Äitini oli harras uskovainen. Äitini teetti meille aina juhlavaatteet ompelijalla, mittojen mukaan, muodin mukaan, värikkäistä kankaista, joita myös myytiin liikkeessämme. Äitini pukeutui aina värikkäästi ja tyylikkäästi, kun lähti lahkon kokouksiin. Hiukset nutturalla ja päässään hänellä oli aina hattu, kun hän oli juhlavasti pukeutunut. Paras neuvo, jonka 148cm pitkä, isorintainen, kureliiveillä ylläpidetty vyötäröinen äitini, jolla ryhti oli kun kenraalilla, oli seuraava.

 " Muistakaa aina hyvä ryhti, silloin lyhytkin näyttää pitkältä ja pienet rinnatkin suurilta."

Kaikki vaatteet näyttää hyvältä, kun ne osaa kantaa oikein.

 

Koulutin kaksi mallipukineiden valmistajaa, joilla ei koskaan ollut alan työtä, koska juuri 1990 luvulla heidänkin työnsä vietiin ulkomaille. Onneksi oli Nokia, jossa arvostettiin sorminäppäryyttä ja lapseni pääsivät tekemään puhelimia!!

 

Olemme ommelleet persoonalliset, tyylikkäät, muodinmukaiset vaatteet itse ja kantaneet ne hyällä ryhdillä, jopa ylipainosen päällä vatteet näyttää hyvältä, kun muistaa HYVÄN RYHDIN ! Ei muoti vaan oma tyyli ja RYHTI !!!!

 

Risto

Moi! juuri tulin fillarilenkiltä ja nyt painun saunaan. Mihin Teille voisi laittaa kuvaviestin pukeutumisesta. En todellakaan tarkoita saunakuvia, enkä fillarikuvia, vaan matkailumainosta paikallisesta bandista. Tämä on todellakin vyölaukkujen ja tennissukkien vastainen taistelu

 

max

Suomen naisilla tämän päivän hirvitys on leggingsit varsinkin hameen kanssa. Miehillä shortsit ,sukat ja pikkukengät,ja vyö liian ylhäällä.

 

Ismo

Mitä Lenita höpisee derkkumuodista? Meillä Kaliforniassa 1970-luvun lopulla KAIKKI käyttivät valkoisia urheilusukkia ja vain niitä.

 

Eppu

Ja nuorilla pojilla polvissa roikkuvat farkut joidenka alta näkyy suoraan alushousut

 

Pirjo

Meillä on tosi tyylikkäitä ja sitten ihan tavallisia, ihan niinkuin muuallakin.

 

Anonyymi

pikkutytöille ei löydy kunnon pikkuhousuja vain pikineitä jotka menevät takapuolen vakoon. 3v tytön mummi totesi.

 

Pia

En ole kiertänyt ihan Pohjois-Suomea mutta parhaiten mielestäni pukeudutaan: Helsinki, Tampere, Turku, Vaasa. En ole törmännyt paidattomiin miehiin terasseilla 30 vuoteen missä heitä on?! Lisäksi että pukeutuu hyvin pitää kantaa vaatteensa hyvin.

 

Vepu

Mitä vikaa valkoisissa sukissa? Pitäisikö olla mustat? Ostin just ison nipun valkoisia sukkia koska parhaat.

 

Väiski 63 V Espoosta

Millähän Lenita ja kumppanit ostavat vaatteita jatkuvasti kun eläke on noin 900 euroa/kk ja siitä sitten maksat ns normaalit menot...paljonko jää rahaa vaatteisiin yms virkistykseen esim ulkomaan matkoihin...siitähän repii ne jotka kykenevät!

 

Aikuinen nainen

Nyt on vähän niinkin , että nykyvaatteet on kaikki kamalaa ryppyistä rimssua ym!! Halvan näköistä eikä kestä pesua!! Jos haluaisi ostaa tyylikästä ja klassista, niin siitä pitää maksaa maltaita!!! Ainakin suurimalla osalla liikkeistä olkoon nimi mikä tahansa! Ei sovi vähän varttuneemmalle!!

 

Vepu

Nuorena tuli kyllä mentyä joskus muodon mukaan kuten viininpunaiset vakosamettihousut jossa epämukava leveä vyö ja poolopaita joka saatanan kuuma hellesäällä. =)

 

Tommi

on sitä mieltä, että suomalaiset osaavat pukeutua. Minua ärsyttää se, kun esim. myyjät ja muutkin asiakaspalveluhenkilöt pukeutuvat ihan kuin olisivat menossa pikkujouluihin. Varsinkin venäläissyntyiset naiset. Mielestäni työntekijän pitää olla huomaamattomampi kuin asiakkaan

 

wsxedc

tommi: hmmm... kyl tallinnan katukuvassa on tyylikkäämpiä naisia kuin helsingissä.

 

miniruusu

Aivan turha sitäkin on yleistää että kaikki itärajan takaa tulevat pukeutuisivat hyvin, ja jatkuvasti saada meitä tuntemaan itsemme huonommiksi kaikkien muiden silmissä. Parhaimman näköiset ovat ne jotka kulkevat pää pystyssä persoonallisissa vaatteissa.

 

sophia

Parahin Aleksis Salusjärvi. Hidasta edes hiukka höpötyksesi faarttia. Olisi mukavampi kuunnella.

 

Tommi

 

---> wscedc, höpö höpö. Suomalaiset naiset ovat maailman kauneimpia ja parhaimpia ja pukeutuvat tilanteen mukaan aivan sopivasti.

 

Liian iso 172/76

Meille isoille naisille ei löydy fiksuja vaatteita. Itse onneksi osaan tehdä, jos tulee tarve muuhunkin. Kuin kaivoihin mökkivetimiin.

 

Vesa-Pekka

kysyy, että miksi ei sandaaleiden kanssa saa pitää nilkkasukkia?? Tai miksei voi olla vyölaukkua, kun ei ole muutakaan "beautiboxia"

 

Vepu

Mulla aina sukat sandaalien kanssa. Muuten jalat kuivuu ja halkeilee.

..ja laukku oltava kun ei muualle mahdu. Ei tosin vyölaukku.

 

Ei isoille miehillekkään löydy vaatteita normaalista vaatekaupasta. Onnex melko lähellä edullinen isojen miesten liike jossa kohtuullinen valikoima.

 

Kumpi on pahempi, sukat vai karmeessa kunnossa olevat jalat sandaalien kanssa.

 

muatitietoine

suomalaiset ei osaa pukeutua

 

Anonyymi

Himppuuriosasto, kaunista?

 

Anonyymi

Jaakko Selin on suunnitellut oman vaatelinjansa naisille - mitä sille kuuluu? Näin "collectionin" silloin - se lanseerattiin suureen ääneen - enää en ole siitä kuullut mitään.

 

Anonyymi

Jaakko Selin loukkaa bloggaajia. Hän väheksyy heitä ja suhtautuu heihin ylimielisesti. "ostetaan kaikki oranssit paidat" Selin voisi siirtyä digiaikaan. Kiitos.

 

Samaa mieltä.

 

nettikuuntelija

Missäs tämä pikku-Iidan just kehuma Kulttuuriosaston omaboxi piileskelee? Olisiko siitäkin voinut olla maininta tuossa vasemmalla?

 

Anonyymi

Jermyn Street on katu jossa mies muuttuu tyylikkääksi

 

Mamma

Pukeudun täysin persoonallisesti, käsintehtyihin, värjättyihin vaatteisiin ja muut kiittäväy ilosta, jonka tuon

 

Vepu

Hyvä Mamma!

 

Darwille

...Repaleiset sukat vai sieniset jalat...

 

Vepu

Ehjät sukat

 

Mammanpoika

Markettien vaattee on tarkoitettu käyttämistä varten. Ei ole väärin käyttää niitä

 

Vepu

Minäkin käyttäisin jos mahtuisi päälle. =)

 

Miksi on oikein juoda suoraan pullon suusta?

 

oister

Kyllä suomalaiset osaisivat pukeutua. Mutta suomalaiset on siihen opetettu ettei saa erottua joukosta. Pitää olla mahdollisimman hiljanen ja näkymätön.

 

Vepu

Ennen otettiin sentään hattu päästä kun mentiin kauppaan, pankkiin, ja VARSINKIN SYÖMÄÄN.

 

Mamma

On ainoa oikea tapa olla oma itsensä ja persoonallisesti. uskallan ja olen värikäs ...

 

wsxedc

mä olin pieni ni hattu otettiin päästä sillonki ku ruumisauto ajo ohi

1 kommentti

Ryhti ja olemus ovat varmasti hyvin olennaisia seikkoja vaatetuksessa, kuten ensimmäisessä kommentissa käy ilmi. Yritin viime viikkoina seurata helsinkiläisten katupukeutumista, ja vaikka kriittinen silmäni etsi virheitä, on tyylikkyys minunkin mielestäni päällimmäinen mielikuva.

Blogien merkityksestä vielä sen verran, että Jaakko Selin ei mielestäni vähätellyt blogien vaikutusta muotiin, vaan toi ennemmin esiin epäsuhdan, joka vallitsee vaatetarjonnan, vähittäismyynnin ja pintamuodin välillä. Muotibloggarit elävät valtavan tarjonnan keskellä, jossa korostuu ennen kaikkea vaatekaupan volyymi. Heidän merkityksensä myynnille on aivan ilmeinen, mutta heidän asemansa on ainakin toistaiseksi heikko. Kymmenen vuoden pitkän blogirupeaman jälkeen he ovat saattaneet edistää verkkomyyntiä merkittävästi hyötymättä siitä itse mitään. Blogitodellisuus elää Selinin mukaan ainakin vielä toistaiseksi omana muotimaailman "itsehallintoalueenaan", jos oikein käsitin.

Edit, ja Sophia, tosiaan, oli sen verran sykettä ja innostusta lähetyksessä että pääsi parissa kohtaa puhenopeus kasvamaan aikamoiseksi..

Kulttuuriosasto

Yle Radio Suomen Kulttuuriosasto pureutuu taiteen ja kulttuurin ajankohtaisaiheisiin. Ohjelmassa käsitellään kiistoja ja puheenaiheita yhdessä kuuntelijoiden kanssa. Studioraati taustoittaa ja selittää kulttuurin uudet ilmiöt.

Ohjelma kuullaan Radio Suomen kanavalla kerran kuussa ja sitä toimittavat Aleksis Salusjärvi ja Yle Radio 1:n Kultakuume-ohjelman toimittajat.

Kuuntele Kulttuuriosasto Yle Areenassa