Miehekäs mies osaa ilmaista itseään

Miehekkyys perustuu selkärankaisuuteen ja vuorovaikutukseen. Ylikorostunutta seksuaalisuutta ja ulkonäkökeskeisyyttä vieroksutaan.

 

Kulttuuriosaston lähetyksessä miehekkyydessä korostuivat perinteiset arvot. Luotettavuus, vastuullisuus ja avoimuus ovat miehekkyyden avaintekijöitä. Perinteinen suomalainen mies on muuttunut 2010-luvulle tultaessa paremmin itseään ilmaisevaksi. Kuulijapuheenvuoroissa miehekkyydessä arvostettavana piirteenä korostui erityisesti kyky tunneilmaisuun.

 

Jussi:

katsoin kun poikani vaihtoi vaipat omalta pojaltaan hellyydellä ja kehui poikaansa hienosta suorituksesta. Siinä oli äijämeininkii!

 

Lotta:

Heippa! Minulla on useita pitkäaikaissairauksia, jotka vaikuttavat elämääni lähes päivittäin. Kihlattuni auttaa minua jaksamaan sairauksieni kanssa ja tukee minua. Tämä on mielestäni todella miehekästä, rakkaastaan huolehtiminen. Lisäksi hän on äärettömän hyvällä huumorintajulla varustettu, empaattinen, oman arvonsa tunteva, suvaitsevainen ja tietysti seksikäs. Maailman miehekkäin mies!

 

Anonyymi:

ei suomalainen mies kännissä ole väkivaltainen. Nainen kun avaa suunsa miehen ollessa kännissä, siis alkaa kälättämään palaa kenen tahansa käämi !

 

Shoutboxissa keskustelu kävi myös vilkkaana:

 

anonym

Missä miehekkyys asuu?

 

Satu

Ei ainakaan miesten nykymuodissa kaljuudessa. Kyllä miehillä pitää hiukset olla päässä niin kauan kuin ne vaan kasvaa, "tekokaljut " miehet on jo korniudessaan itsensä irvikuvia

 

Toimittaja

Miksi "tekokalju" on korni?

 

Anonyymi

Miehekkäistä miehistä miehekkäin on Taunus-mies. Myös Transit-mies on miehekäs. He myös tekevät kaikkensa saadakseen naiset tuntemaan itsensä naisiksi. Ps. myös Jeesuksella oli Taunus.

 

Toimittaja

Jeesuksella oli Taunus :)

 

Anonyymi

Joo puolustetaan, kiitos, kiitos. Mutta Volvo-miehet jo laji sinällään. Kiitos, Kiitos.

 

Anonyymi

Eihän se tukka ja järki ole ennenkään pysynyt samassa päässä. Joo anna meidän olla niin kuin ollaan.

 

Karnanen Kuopiosta

Jorma Uotinen on miehekäs.

 

Anonyymi

Mielenkiintoista on mies, josta naiset pitävät ja joka kaveeraa naisten seurassa. Onko mies joka on naisten seurassa "miehekäs" vai ovatko kyseistä miestä akaksi haukkuvat miehet miehekkäitä? Eli naisten seurassa suosittu mies, onko hän miehekäs?

 

Anonyymi

Miehekkyyden pohjanoteeraus ovat miehet jotka hakevat puolisonsa köyhemmistä paikoista, ja kyseiset naiset ovat kyseisen miehen kumppaneina vain taloudellisista syistä.

 

Layla

"Mies on niin kuin muutkin ihmiset" Lapsen suusta kuulee totuuden.

 

Layla

Anonyymi, kotimaiset naiset ovat turhan vaativaisia kuka kelpaa lasten isäksi...

 

vaate ja sukupuoli

palaan vähän taemmas, Minnan puheluun, joka kysyi kuinka moni mies pukeutuu hameeseen? Onko hän koskaan nähnyt muslimimiestä? Heillä on asuna kaikilla hame. Ja kaikki ovat miehekkäitä hameessaan. Tämä siksi, että vaatetus tuskin määrittää miehen miehekkyyden. Niin kuin naisten päällä olevat housut.

 

Anonyymi

Mies joka ottaa pari erektiopilleriä on miehekäs, jos kyse on seksuaalisuudesta.

 

Karnanen Kuopiosta

Veeti Kallio on miehekäs, vaikka esiintyi joskus hame päällä.

 

Anonyymi

Tiskaan imuroin usein, ruokaa teen ja lasta hoidan aina, ollessani kotona.

 

vääpeli körmy

vanhoista Uuno-elokuvista ja muista sen näkee millainen on

 

Tosilöytö

Onko se mies miehekäs, joka pyrkii toteuttamaan luomiamme miehekkyyden mittareita (joista nytkin puhutte) vai tulisiko mies miehekkääksi purkaessaan sukupuolisia määrityksiään? Kuka mies silloin löytyisi? Kertokaa mitä jää ja mitä löytyy?

 

Anon

Mies kunnioittaa muiden näkemyksiä ja vaatii että hänen näkemyksiään kunnioitetaan.

 

Ruudolf

(sensuroitu rumia sanoja) joka päivä, muija on kuuma kuin helvetti.

Sekä suurta taikasauvaa saa käyttää vapaasti. Ruokaa myös kokkaan.

 

Mikko

Mikä on miehekästä? Jokin sellainen, joka eroaa selvästi naisellisuudesta. Ainoa asia, jonka keksin, on, että miehekäs mies saa naisen tuntemaan itsensä naiseksi. Mitä se sitten eri naisille onkaan...

 

Layla

Mikko, Hyvä sinä ;-).

 

mummeli

Miehekäs mies tunnustaa, jos on väärässä.

 

Karnanen Kuopiosta

Urho "Alfauros" Kekkonen oli MIEHEKÄS!

 

Toimittaja

Mummeli, hyvä huomio!

 

Layla

Karnanen, verrattuna Karjalaiseen...kyllä.

 

Rutales

Tää ohjelma on verovarojen haaskausta!

 

Layla

Toimittaja ja mummeli, koska mies myöntänyt olevansa väärässä. En muista 2000-luvulla tapahtuneen!

 

Karnanen Kuopiosta

Ei miehekäs mies voi olla uskollinen.... : )

 

Layla

Ja viimeinen puhelu veti meidät 1800-luvulle, jolloin nainen naitettiin muualle työvoimaksi ja perheen poika peri talon.

 

Ritu

Hyvällä itsetunnolla varustettu miehekäs mies osallistuu kotitöihin ja lastenkasvatukseen siinä missä perinteisiin miestentöihinkin ja hän huomioi toisetkin kanssaihmiset.niin vapa-ajalla kuin työssäkin. Hyvä itsetunto luodaan jo lapsena. Olen onnellinen, kun minulla on juuri sellainen poika!

 

Anonyymi

Mitäköhän on se miehisyyden moniNAISUUS? Tätä määritelmäähän tämä naisjuontaja tuossa lopussa tyrkytti...

 

toimittaja

Sitä, ettei miehisyys ole enää yhtä ja samaa, vaan miehinen mies voi olla varsin monenlainen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 kommenttia

Lähetyksemme sai pyyhkeitäkin kuulijoilta, aiheen käsittelyn yksinkertaisuus selvästi tuohdutti osaa kuulijoista. On tietenkin naiivia pohtia, mikä on miehekästä - mutta jos kysymyksen asettaa kulttuurin kontekstiin, se paljastuu myös kiinnostavaksi.

Miehekkyyteen liittyy niin vahvoja sterotypioita Seitsemästä veljeksestä ja Saarijärven Paavosta lähtien, että ne itsestään selvästi toimivat identifikaation välineinä. Toisaalta paineet sopeutua isoihin rakennemuutoksiin ja kulttuurimurroksiin ovat muuttaneet vahvasti pärjäämisen edellytyksiä. Juuri tässä asiassa miehekkyys astuu valokiilaan.

Suomi on maantieteellisesti kahden miehekkyysvyöhykkeen välissä. Ruotsissa miehet ovat höveleitä ja rentoja, empaattisia keskustelevia älyllisiä tunteikkaita olentoja. Venäjällä mies taas on homokammoinen maastohousuihin sonnustautunut vähäpuheinen macho, a lá Vladimir Putin. Suomesta löytyy kumpaakin sorttia, mutta äkkiseltään pitäisin nykyihanteena kulttuurissamme läntistä miestä itäistä miehekkäämpänä.

Tuosta osa voisi olla jopa totta: "Suomi on kahden miehekkyysvyöhykkeen välissä." Mutta se toinen maa ei ole Ruotsi, vaan USA. Nuorten miesten ja poikien tapa imeä typeriä vaikutteita kaikesta "ulkomaisesta" on ikuinen ja loppumaton. Amerikkalaisten elokuvien stereotypiat näkyvät tällä hetkellä jopa yli 40-vuotiaiden miesten pukeutumisessa, harrastuksissa, käyttäytymisessä, jopa kävelytyylissä. Tuo analyysisi venäläismiehestäkin on varmaan lähtöisin enemmän sieltä kaupallisilta kanavilta... ; )

Kulttuuriosasto

Yle Radio Suomen Kulttuuriosasto pureutuu taiteen ja kulttuurin ajankohtaisaiheisiin. Ohjelmassa käsitellään kiistoja ja puheenaiheita yhdessä kuuntelijoiden kanssa. Studioraati taustoittaa ja selittää kulttuurin uudet ilmiöt.

Ohjelma kuullaan Radio Suomen kanavalla kerran kuussa ja sitä toimittavat Aleksis Salusjärvi ja Yle Radio 1:n Kultakuume-ohjelman toimittajat.

Kuuntele Kulttuuriosasto Yle Areenassa