Jäätävää menoa - Kevät syntyy, osa 9

Kurotus kohti valoa. Kuva: Ada Pykäläniemi

Maa on jäinen. Ja muhkurainen. Hiekanjyvät liukuvat kengän alla pitkin jään pintaa kuin marmorikuulat. Usea tuttu on jo liukastuttuaan murtanut kätensä tai jalkansa, ja kulkee kipsin kanssa monta viikkoa. Omat luiskahdukset ovat onneksi toistaiseksi saaneet aikaan vain kirjavia mustelmia.

Viime viikon suojasää sulatti lunta urakalla. Puut ovat paljaita ja asfaltti paistaa autoteillä. Plussa-asteita seurannut pakkanen jäädytti sulavan lumen vesivanat ja kävelijällä on varsinainen pääkallokeli joka puolella.

Ikkunasta paistava valo saa posken hohkaamaan ja myssy on päässä liian kuuma. Vaikka pakkasta on juuri nyt viisi astetta ja hanki niin kovaa, että se antaa painon alla periksi vain hiukan, on ilmassa lupaus keväästä. Lämmittävä, pilvien takaa kurkisteleva aurinko saa tajuamaan, että nyt eletään selvästi jo kevättalvea.

 

Hanki on tiivistä ja kovaa. Kuva: Ada Pykäläniemi

 

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

olotila

Tervetuloa Olotila-blogin oivalluksiin ja huomioihin.

Olotila-toimituksen blogissa huomioita ja oivalluksia meiltä ja muualta.

Valon määrä ja päivän pituus lisääntyvät koko ajan. Vaikkei siltä aamuhämärän minuutteina tuntuisikaan. Aamunkajon kynnyksellä otettava valokuvasarja seuraa kevään edistymistä viikottain. Valokuvissa sama oksa, sama puu ja kaislat pienen lammen rannalla. Sama kellonaika, sama paikka, sama viikonpäivä. Lämmön ja valon muutokset, jotka monesti arjen keskellä jäävät huomaamatta. Näetkö kevään lähenemisen?

Tätä maisemaa me katselemme Helsingissä Ylen Radiotalon sisäpihalla. Idylliä ja industriaalia.

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä