Lainahöyhenissä

Omissa ja toisen vaatteissa. Kuva: Ulla Vuorela

Tähän ajatukseen kanadalainen valokuvaaja Hana Pesut perustaa vekkulin ideansa. Hän pyytää tapaamiaan pariskuntia tai ystävyksiä vaihtamaan vaateparsia keskenään, ja napsaisee kohteistaan kuvat ennen ja jälkeen vaatteidenvaihdon. Samankokoisilta näyttävien parien ulkoinen olemus on harhaa, vähintään jompikumpi näyttää hullunkuriselta ”väärissä” nahoissa.

Päätimme kokeilla Janan ideaa Suomen pakkasessa. Parikseni yhytin Ylen asiaohjelmissa toimittajana työskentelevän Jaakko Karhun, joka oli minulle entuudestaan tuttu, entinen työkaveri. Ennakkoon hieman epäilytti nostaako vaatteidenvaihto sen kummempia tuntemuksia , onko nykypäivän androgyynisissä trendivirtauksissa tässä enää mitään ihmeellistä. Oma sukupolveni on myös illanvietoissaan hullutellut pukemalla kaveripiirin poikia tytöiksi tai meikkaamalla heitä. Silloin se oli hilpeää, mutta tänään homma saa vain hymähtämään.

Jaakko kainaloon ja menoksi. Näytimme omissa vaatteissamme aika samankokoisilta ja itse pelkäsin, ettei takamukseni mahtuisi Jaakon tiukkoihin farkkuihin. Helpotuksekseni toisin kävi. Miehen vaatteet olivat ylläni enemmän kuin väljät ja tyytyväisenä niputin farkut vyöllä kiinni. Jaakolle tuli ongelmia saman tien. Hän ei ollut saada trikootunikaani päälleen, hiha-aukot katosivat avaran pääntien liepeille. Hetken ähellyksen jälkeen tunika löysi paikalleen.

- Hyvä luoja, miten alaston ja perverssi olo! Jaakko huudahti, kun makkarankuoren kaula-aukko livautti esille rintakehän. Nauroimme Ulla-kuvaajan kanssa vedet silmistä valuen.

Saapikkaitteni vetoketju ei mennyt lähellekään kiinni eikä Jaakon jalka mahtunut kuin puoliksi kärjen sisään. Miehen kengät taas olivat jaloissani kuin airot.
Otimme kuvat ja yritimme poseerata toisillemme ominaiseen tyyliin. Hauskaa vaatteidenvaihto oli ja sai aikaan naurunremakan toisensa jälkeen. Mutta sen syvempiä pohdintoja ei syttynyt. Jaakko oli samaa mieltä.

- Kertaluontoisena juttuna, hetken ajaksi vaihtaminen ei tunnu mitenkään ihmeelliseltä, Jaakko Karhu pohtii. - Mutta jos pidemmäksi aikaa joutuisi vaikka kaupungille menemään näissä vaatteissa, niin kova hämmennyksen tila olisi kyllä päällä.

Kumpikaan emme saaneet asiasta identiteettikriisiä.  Eri asia olisi, jos olisimme maassa, jossa vaateasiat ovat tiukasti sukupuolisidonnaisia.  Suomessa  on niin paljon erilaisia tyylejä, asusteita ja unisex-muotia, että mikään ei hätkäytä. Päivittäin tulee vastaan mitä erilaisimmin pukeutuneita ihmisiä, eikä kaikista voi päätellä edes sukupuolta. Jotkut huutavat huomiota erikoisilla vaatekerroillaan, toiset etsivät rajojaan. Vahvasti meikatun, lävistetyn, tatuoidun ja tummaan viittaan pukeutuneen henkilön vieressä mies hameessa näyttää vain hiirulaiselta.

- Alasti oleminen olisi varmasti eri asia. Vaatteella voi keinotekoisesti peitellä vaikka mitä, kun taas alastomuus paljastaisi todellisen ulkoisen identiteetin. Mitään ei voisi muokata tai piilottaa, Jaakko miettii.

Totta. Mutta sitä me emme kokeile, vaatteidenvaihto riittää tällä erää.

 

kommentit

:D Kyllä taisin nauraa ihan ääneen! Hyvät pokerinaamat noissa kuvissa, vois melkee ottaa todesta. Onneksi kumpikaan ei tuntenut oloaan kotoisaksi lainahöyhenissä, se olisi ollut huolestuttavaa, vaikkakin kovin avartavaa varmasti. ;) Jos olisitte olleet pidempään toistenne vaatteissa olisittekohan te käyttäytyneet alitajuntaisesti kuitenkin hieman omasta identiteestänne poiketen?

>joanna Ma, 2012-01-16 22:21

Kiva juttu, herätti muiston siitä kun ostin housut kampaajani jalasta. Ei sinänsä mitään outoa siinä, että hän on mies ja minä nainen,vaan erikoisinta oli nopea vaatteidenvaihto - housut jotka vedin jalkaan olivat vielä aivan lämpimät toisen ihmisen jäljiltä. Ja ihmisen, jonka kanssa muuten ei ole mitään intiimiä kontaktia.
Onneksi on kiva tyyppi, muuten olisi voinut olla epämiellyttävää...
Mutta oli kummallisen intiimiä.

>Tiina Ti, 2012-01-17 09:44

No väkisin väännetty aihe .Maailman miehistä suuri osa käyttää hametta .Kiltti hametta tosin vain Skotlannissa ja
sielläkin harvemmin .Nykyisin naiset ovat jälleen alkaneet
pitämään leninkejä ja hameita mukavaa ja naisellista .
Tämä seuraava ei ole aiheen mukainen mutta kuitenkin .kun
vaatetuksesta on puhe .On rumaa kun vako näkyy sekä etu etttä
takapuolella ,miehen ja naisen .
Mutta tasa-arvon vuoksi odotan miesten pukeutuvan paljastavasti kuin naiset niin rumaa kuin se onkin.
Arkisissa töissä virastoissa ja kouluissa ym. opettajat ja oppilaat näyttävät rintansa . Se on kiusallista ,mutta ei
sitä kehtaa ääneen sanoa kun sehän on suvaitsemuutta .
Rannoilla ja saunassa voi olla vaikka vieraat ihmiset
alstomia .Jos en halua nähdä en mene ,mutta asiolla viras-
toissa ym.lla esim jonnekin lippua ostaessa luukulta
työntyy eteeni rintojen esittely ! huh huh
Menipä aiheesat sivuun ,mutta menköön .
Juu ei missään tapauksessa miehet saa ruveta paikkojaan
esittelemään niille jotka eivät halua nähdä .

>kiltti Ti, 2012-01-17 18:32

Se mikä näkyy, siihen katse kääntyy. Sitten kuitenkin aina valitetaan, ettei saa tuijottaa. Ollaan muka loukkaantuneita katseista. Tekopyhää.
En ymmärrä miksi niin monien naisten pitää hinnalla millä hyvänsä esitellä sitä mitä heillä on tai jos ei ole niin feikata täytteiden ja laskosten avulla että muka olisi. Ja sitten jossain kuntosalilla ollaan minisortsit/ mahdollisimman trikoot jalassa ja "ihmetellään" että miks nuo muut katsoo. Eihän miehetkään laita sellaisia housuja jalkaan, jotka kiristää jalkovälistä. Kyllä kait ihmiset tuijottais.

>Henkka Ke, 2012-01-18 10:51

Eipä kovin ihmeellistä tuossa ollut. Itse pukeudun transvestiittinä yleensä androgyynisti, tosin kaapista löytyy niin frakki kuin iltapukukin.

Ehkä tottuminen lienee se tekijä, jolla asiaa tarkastelee. Ystävissäni on paljon raflaavampia esityksiä ja ihmiset vaatteiden alla silti ihan taviksia.

>Minna-Maaria Ke, 2012-01-18 13:36

lisää kommentti

olotila

Tervetuloa Olotila-blogin oivalluksiin ja huomioihin.

Olotila-toimituksen blogissa huomioita ja oivalluksia meiltä ja muualta.

linkit

Osallistu!

Etsi lähipiiristäsi joku vastakkaista sukupuolta oleva, jonka kanssa vaihdat vaatteita. Napatkaa kuvat ja lähettäkää tänne, niin koostan niistä kuvakollaasin. Kerro myös herättikö kokeilu jotain ajatuksia. Ole rohkeasti ja rehellisesti oma itsesi!

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä