Ruokaa etsimässä hehtaarihallissa

Helsingin Kannelmäkeen valmistui Prisma, joka on viiden jalkapallokentän kokoinen. Vau! kannattaa hankkia hyvä pohjakunto ennen kuin lähtee ostoksille tällaiseen hehtaarihalliin. 

Kollega totesi töissä, että hän lähtee marketteihin samalla mielellä kuin lenkillekin. Kivaa! Paitsi siinä tapauksessa, että pääsee töistä neljältä ja yrittää esimerkiksi tehdä ruokaostokset ennen kuin hakee lapset päivähoidosta (päiväkoti suljetaan viideltä).

Ruokakauppojen kasvu hehtaarihalleiksi on jännä ilmiö. Ruoan kylkeen on tullut kasapäin "markettivaatteita", joita kai ostetaan, vaikka kassajonoissa harvemmin niitä näkee. Eri ruoka-artikkelien määrä ei markettien koon myötä tunnu lisääntyneen, sitä samaa tavaraa on vain useampi hyllymetri...

...niin, ja useampi hylly. Isossa marketissa on melkein mahdoton löytää suoraan sitä tavaraa, jota on etsimässä. Tai myyjää, joka voisi neuvoa tavaran luo. Kuningaskuluttaja teki yhdessä Kuluttajaliiton kanssa kauppapartion, jossa selvitettiin kuinka nopeasti löytää myyjän ja kun sen löytää, niin kuinka myyjä neuvoo kyseisen tavaran luo.

Markettien välillä oli kiinnostavia eroja. Citymarketeissa myyjä vei tavaran luo, kun taas Prismoissa myyjä kertoi tavaran paikan.  

- Muutaman kerran neuvominen oli pelkää huitomista oikeaan tai väärään suuntaan, kertoi yksi testishoppaaja.

Tavaran löytämisaika voi nousta kriteeriksi, kun miettii, mistä tänään ostettaisiin ruokatarvikkeet. Toinen kollega, kahden pienen lapsen äiti kertoi, että he eivät koskaan mene suuriin marketteihin. Heidän lapsensa eivät edes tiedä, että niitä on olemassa. On vain se lähikauppa, jonka valikoima ei ole suuren suuri, mutta tavarat löytyvät kohtuuajassa. 

kommentit

Kannelmäen Prismaa ei ole suunniteltu asiakasystävälliseksi, tietenkään. Ruokaostoksilla käydään tiheimmin, mutta ruokaosastoille päästäkseen on kuljettava aikamoinen matka muiden osastojen läpi. Tarkoitus tietysti on, että läpikulkumatkalla mukaan tarttuisi kaikenlaista heräteostosta.
Mukava yllätys siellä on pikkuinen Eat&Joy osasto. Tosin sen tuotteet ovat huippukalliita. Ostamani pieni spelttileipä maksoi 6.50e ja (suussasulavat) sconsit 2.50e kpl. Noilla hinnoilla ei ole varmaa, että myyntiä on riittävästi. Outoa tuotteiden kalleus, kun välikäsiäkään ei liene.
Tämän Prisman, niinkuin muidenkin markettien, vastenmielisin piirre on, että ruokatavarat ovat samassa avoimessa tilassa kaiken muun roinan kanssa. Prismassa olisi ollut erilaisella tilankäytöllä mahdollista eristää ruokaosastot omaksi tilakseen ja järjestää sinne oma sisäänkäynti ulkoa. Olisi ollut tyylikkäämpi ja hygienisempi ratkaisu.

>Hehtaarihallissa asioinut La, 2011-04-09 19:09

lisää kommentti

olotila

Tervetuloa Olotila-blogin oivalluksiin ja huomioihin.

Olotila-toimituksen blogissa huomioita ja oivalluksia meiltä ja muualta.

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä