yle.fi

Jakso 10: Syksyn sävel


Eletään syksyä 1978 ja koko maata ravistellut Saloran lahjusskandaali on edennyt oikeuskäsittelyyn. Syytettyjen penkillä istuu Salora Oy:n johtajien lisäksi kymmeniä veroviranomaisia, mutta lahjuksia vastaanottaneet poliitikot on vapautettu syytteistä. Yleisradiossa huhutaan, että lahjuksen ottajia olisi enemmänkin kuin mitä on tullut ilmi.

Raija joutuu pysähtymään elämän peruskysymysten äärelle, kun hänelle selviää että Pertti on mennyt uusiin naimisiin ja saanut lapsiakin. Raijan vanhemmat ovat ottaneet Pertin perheessä isovanhempien paikan, mikä järkyttää Raijaa. Herää kysymys mitä Raija on itse saavuttanut? Vanha unelma uutisten lukemisesta nostaa jälleen päätään. Päättäväisyys Raijassa kasvaa, tällä kertaa hän haluaa ja aikoo päästä lukemaan. Marttikin on alkanut suhtautua ajatukseen myönteisemmin. 

YLE
Kun Keijo kutsutaan maanpuolustuskurssille ja hän joutuu olemaan pois lähetyksestä, Raijan mahdollisuus näyttäisi olevan lähempänä kuin koskaan. Ennen kuin Keijoa voi lähettää kurssille, Martti kiristää tältä raittiuslupauksen.

Martin silmissä Keijon juominen on kuitenkin huolista pienin. Martti pelkää, että Vesan demarivaikuttaja isä on Saloran lahjusten vastaanottajien joukossa, ja että Vesa suojelee tätä vaarantaen avoimen ja rehellisen uutisoinnin. Raija yrittää vakuuttaa Marttia toisin. Hänen kiintymykseensä Vesaan on kasvanut entisestään ja kaksikon välillä on nähtävissä selvää romanttista viritystä.

Martin hiillostuksen jatkuessa Vesa joutuu vaikeiden valintojen eteen. Vesa taipuu ja jättää Martin pöydälle listan lahjusten vastaanottajista. Llistasta löytyy myös Keijo Hujasen nimi. Martti löytää Keijon jälleen kerran kännissä Pressiklubilta ja päättää lähteä itse Yleisradion edustajana maanpuolustuskurssille.

Paluumatkalla maanpuolustuskurssilta Kuopiosta sattuu lento-onnettomuus, ja kaikki koneessa olijat, Martti mukaan lukien, saavat surmansa. Uutinen saa koko toimituksen tolaltaan, varsinkin Arnen, Martin salaisen poikaystävän. Raija lupaa pitää miesten suhteen salassa edelleen, ja ottaa Arnen luokseen yöksi.

Kesäkadun herrat saapuvat surunvalitteluineen ja ilmoitusasian kanssa: Martin seuraajaksi on valittu Keijo Hujanen. Uusi pomo heittää ensitöikseen uudistusehdotukset roskikseen ja passittaa Raijan toimittamaan kulttuuri- ja kotimaan uutisia.

Vesa haluaa lopettaa edellisen suhteensa ja lähestyä Raijaa, mutta ex-naisystävä pudottaa pommin: hän on kolmannella kuulla raskaana. Myös Raijan eteen putoaa pommi: hautajaisten jälkeen Martin lakimies kertoo Martin testamentanneen koko omaisuutensa Raijalle.

 

Aldo Moro: Italian viisinkertainen pääministeri joutuu Punaiset Prikaatit-terroristijärjestön vangiksi Roomassa 16. maaliskuuta. Moron ruumis löydetään 9.toukouuta Rooman keskustaan pysäköidystä autosta.

Lento-onnettomuus: DC3-tyyppinen ilmavoimien kuljetuskone syöksyy Juurusveteen noustuaan ilmaan Kuopion Rissalan lentokentältä 3. lokakuuta. Kaikki koneessa olleet 15 henkilöä saavat surmansa, mukana useita Suomen poliittisen ja talouselämän johtohenkilöitä.  

 

Vegetarismi: kolmannes maapallon väestöstä on kasvissyöjiä ja kolmesta eri syystä: köyhyydestä, uskonnollisista tai aatteellisista syistä. Suomessa kuten muuallakin on havaittavissa "vihreä aalto" ja sen yhtenä ilmauksena kasvisten syömisen lisääntyminen. Terveellisintä on tuorekasvisruoka, varsinkin idätetyt jyvät ja siemenet.  

Antti Litja: ohjaaja Risto Jarvan (1934-1977) lanseeraama näyttelijä on valkokankaan tähti Suomessa 70-luvulla. Litja loistaa mm. elokuvien Mies joka ei osannut sanoa ei (1975), Loma (1976)  ja Jäniksen vuosi (1977) pääroolissa.

 

Elävä arkisto
> Salora-oikeudenkäynti
> Rissalan Juurusveden lento-onnettomuus

Lähetä linkki