yle.fi

Jakso 4: Elämältä kaiken sain

YLE Kuvapalvelu

Syyskesällä 1972 kesäolympialaiset kiinnittävät kansakunnan huomion Müncheniin. Suomessa Alko on lakossa, samoin kuljetusala ja moni muu. Ja kohta myös Yleisradio. Joskin kyse on enemmän mielenilmauksesta kuin lakosta. Raija on kärkijoukoissa organisoimassa henkilökunnan ulosmarssia, kun hallintoneuvosto siirtää radiojohtajan Eino S. Revon väkisin virkavapaalle. Ruutu pimenee ja radio hiljenee koko maassa kolmeksi päiväksi.

Pertti on riemuissaan kun vaimoa näkee välillä kotonakin, mutta Raija ikävöi vaan töihin ja uutisvirran ääreen. Pertillä on kuitenkin ilouutisia. Hänet on vakinaistettu hyvään työhön, ja nyt heidän on aika tehdä lapsia. Raijaa arveluttaa kuitenkin. Hän ei halua riskeerata maailman parasta työpaikkaansa. Hänkin haluaa vakinaisen pestin ennen lapsia, ja jatkaa ehkäisypillereiden syömistä Pertiltä salaa.

Toimituksessa on Virenin kultajuoksujen takia tunnelma katossa, paitsi että Raijalla on vaikeuksia sulattaa uutta kotimaantoimittajaa Lauria, joka on tullut oikeiston viimeaikaisen vaalimenestyksen myötä Kokoomuspuolueen kiintiössä toimitukseen. Ja joka esiintyy itse kuvissa raporteissaan ja jota katsojat rakastavat. Ja joka saa tietenkin lukea uutiset Keijon ollessa olympiamatkalla. 

Sen sijaan Irman sydämen Lauri saa läpättämään ja kovaa. Irmalle tulee kiire toimia, kun Lauri nousee yllättäen varasijalta eduskuntaan ja on siten toimituksessa enää muutaman viikon. Levystössä vietetyn yön jälkeen Irma ei tiedä mitä on tapahtunut ja mitä Lauri hänestä ajattelee. Asia selviää, kun Lauri pyytää Irmaa daamikseen eduskunnan juhliin ja kertoo nukkuvan Irman sulattaneen hänen sydämensä.

Laurin tilalle ei palkata uutta kokoomuslaista. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että joko vasemmistolaisen Raijan tai demarisuvun Vesan on liityttävä kokoomukseen, tai muussa tapauksessa toinen erotetaan ja tilalle otetaan uusi kokoomuslainen. Jäsenkirjalla saisi myös vakinaisuuden.

Raija kieltäytyy napakasti. Vesa, joka on Raijan tavoin huomannut hienoisena väreilevän sähkön heidän välillään, uhrautuu ja täyttää kokoomuksen liittymiskaavakkeen. Raija tulkitsee tilanteen toisin ja pitää Vesaa luopiona.

Münchenissä Virenin voiton ilo vaihtuu pian kauhuksi kun olympiakylässä alkaa palestiinalaisterroristien toimesta panttivankidraama ja verilöyly. Keijon leppoisa Münchenin matka muuttuu totiseksi työksi.

 

Pohjois-Irlanti: katolilaisten kansalaisoikeusliike nostaa päätään ja protestanttien parlamentin on tehtävä myönnytyksiä. Mellakoissa kuolee ihmisiä, Englanti lisää joukkojaan. Laiton Irlannin tasavallan armeija IRA perustaa "väliaikaishallituksen".

Suurpolitiikka: Yhdysvallat ja Kiina lähentyvät. Nimitys "pöytätennisdiplomatia" syntyy, kun amerikkalainen pöytätennisjoukkue saapuu virallisesti kutsuttuna Pekingiin mukanaan myös amerikkalaisia lehtimiehiä. 
Kiinan kansantasavalta valitaan YK:n jäseneksi.

Metalliala: Suomessa 70 000 metallityöntekijää on lakossa 8.2.-26.3.

Hetu/sotu: Suomessa otetaan käyttöön henkilö- eli sosiaaliturvatunnus.

Matkailu: suuret autolautat yleistyvät. Turku-Tukholma-laivalinja rikkoo miljoonan matkustajan rajan. Myös maastamuutto Suomesta Ruotsiin on vilkkaimillaan.

Lappuliisat: kunnalliset pysäköinninvalvoja-apulaiset eli "lappuliisat" aloittavat työnsä suurimmissa kaupungeissa. 

Elokuva televisiossa: televisio esittää vuosittain n. 200 elokuvaa.
Edut: taloudellinen riippumattomuus, suuret katsojamäärät, marginaalielokuvat, vapaus sensuurista.
Puutteet: ruudun pienuus ja epätarkkuus, kuvan reunojen leikkaantuminen, kertalähetys.

(lähde: Mitä missä milloin 1971, 1972, 1973)

 

 Elävä arkisto:
> Munchenin olympialaiset 1972
> Pöytätennisdiplomatiaa

Lähetä linkki