yle.fi

Jakso 11: Njet, njet

YLE
Marraskuussa 1979 maailma on suurten muutosten kourissa. Lähi-idässä ääri-islamilainen liike on saanut väkivaltaisia piirteitä ja Iranin vallankumouksen jälkimainingeissa vasemmistosiipi on saanut väistyä uskonnollisen kiihkon tieltä.

Raija janoaisi päästä raportoimaan tätä kaikkea, mutta hän on ollut jo vuoden alennettuna kotimaan toimittajaksi. Toimituksen päällikkönä toimivan Keijon käytös Raijaa kohtaan on paitsi alentavaa, nyt myös seksuaalisesti päällekäyvää. Raija olettaa tämän johtuvan Keijon halusta kyykyttää naisia yleensä, mutta hän tajuaa Keijon käytöksen olevan henkilökohtaista, kun tämä palkkaakin uudeksi ulkomaantoimittajaksi nuoren naisen.

Raija saa siis seurata sivusta kun itseään vuosia nuorempi kultalusikkalapsi Lissu raportoi Iranissa tapahtuvaa panttivankikriisiä. Raijan tehtäväksi jää toimittaa juttuja Kemijoen kalamiesten kamppailusta voimayhtiöitä vastaan. Erityisen epämiellyttäväksi tämän tekee Raijan isän osallisuus kalakiistaan. Raija kun ei vieläkään ole puheväleissä isänsä kanssa.

Vesastakaan ei oikein ole tukemaan Raijaa. Vesa asuu Annelin ja vauvan kanssa, Anneli suunnittelee häitä, mutta Vesa on vastahakoinen eikä ole kertonut perhetilanteestaan työpaikalla. Hän ei haluaisi sitoutua ahdistavaan elämänmuotoon loppuiäkseen, mutta vaihtohehtojakaan ei taida oikein olla.

Vesa uskoutuu Keijolle, joka vuorostaan kaipaa lapsiaan ja yrittää tuloksetta saada heihin yhteyttä. 

YLE
Mahdollinen ratkaisu Raijan tilanteeseen aukeaa, kun Lontooseen tarvitaan uutta kirjeenvaihtajaa. Raija lähestyy Keijoa saadakseen hyvän suosituksen, mutta Keijo tekee varsin selväksi, että tie ylöspäin kotimaasta aukenee ainoastaan vuoteen kautta. Kirjeenvaihtajan paikka menee Raijalta sivu suun.

Raija on kaikessa hiljaisuudessa antanut Martin perinnöstä asunnon ja auton Arnelle. Irma lipsauttaa toimituksessa, että Raija on perinyt Martin. Tieto suututtaa Vesan, joka marssii maistraattiin vihille Annelin kanssa.

Tilanne toimituksessa muuttuu, kun Keijo lukee uutiset humalassa ja joutuu puoleksi vuodeksi pakkolomalle. Päälliköksi nousee Vesa, Lissu nimitetään uutistenlukijaksi ja Raijalle annetaan ulkomaantoimittajan paikka takaisin. Raija alkaa pohtia, mitä loppuelämältään haluaa. 

 

Englannin parlamenttivaalit: Margaret Thatcherista tulee Euroopan ja muun teollistuneen maailman ensimmäinen naispääministeri.

Iran: tammikuussa shaahi Reaz Pahlavi lähtee maastaan. Uskonnollinen johtaja ajatollah Ruhollah Khomeini palaa maanpaosta. Oppositiojohtaja Bakhtiarin hallitus eroaa.

SALT II: Yhdysvaltain presidentti Jimmy Carter ja Neuvostoliiton presidentti Leonid Breznev allekirjoittavat strategisia aseita rajoittavan SALT II-sopimuksen.

Kirjailija Mika Waltari kuolee 26.elokuuta.
 

Terrorismi: poliittisten päämäärien ajaminen väkivaltaisin keinoin on ravistellut maailmaa tällä vuosikymmenellä.

Pakolaisuus: maailmassa arvioidaan olevan noin 13 miljoonaa pakolaista, joista puolet lapsia. Kaakkois-Aasian venepakolaisten asia on kansainvälisessä käsittelyssä.

Turku: Suomen entinen pääkaupunki viettää 750-vuotisjuhliaan.

Televisioteatteri esittää Pirkko Saision romaaniin perustuvan Elämänmeno-sarjan. Ohjaus Åke Lindman, pääroolissa Ritva Oksanen.

 

Elävä arkisto:
> Iran ja islamin nousu
> Elämänmeno

Lähetä linkki