yle.fi

Jakso 6: Puhu hiljaa rakkaudesta

YLE Kuvapalvelu

Eletään alkusyksyä 1973. Chileä hallitsee Latinalaisen Amerikan ensimmäinen demokraattiset vaalit voittanut vasemmistolainen presidentti Salvador Allende. Allenden kaudella on toteutettu suuria reformeja Chilessä parantaen työväen oloja, mutta suututtaen mm. keskiluokan, kirkon ja eritoten Yhdysvallat. Tilanne on tulehtunut ja räjähdysherkkä. Länsimaiden vasemmisto tukee voimakkaasti Chilen ihmiskasvoista sosialismia.

Raija tarttuu heti Martin tarjoamaan mahdollisuuteen hakea pestiä ulkomaantoimitukseen. Raijan haaveena on päästä ulkomaankirjeenvaihtajaksi jonnekin missä tapahtuu, kuten vaikkapa Chileen. Mutta tämän saavuttaakseen hänen on voitettava ulkomaan pestin ratkaiseva Vesaa vastaan lyöty veto Chilen tilanteen kehityksestä. Voittaako demokraattinen sosialismi vai kaadetaanko kansan itse valitsema hallitus USA:n talouspakotteilla ja väkivallalla?

Kotona Raijan avioliitto on kriisissä. Raija ja Pertti nukkuvat erillään, eivätkä ole harrastaneet seksiä puoleen vuoteen. Raija on tyytymätön tilanteeseen, Pertti odottaa että Raija tulisi järkiinsä. Raija kaipaa jotain uutta intohimoa, jotain tarkoitusta elämäänsä, ja ihailee Chilen intohimoisia kansalaisia, jotka rohkeasti kahakoivat Santiagon kaduilla opposition edustajien kanssa.

Raijan äiti yrittää saada tytärtään tyytymään tilanteeseen, niin kuin hänkin on avioliittoonsa tyytynyt. Suoma murehtii että Raijan elämä menee alamäkeä, jos tulee ero. 


Raija pohtii kuumeisesti, miten voisi saada Pertin suostumaan avioeroon. Ainoa tapa on aviorikos. Raijan täytyy joko tehdä se, tai lavastaa se. Kummassakin tapauksessa Raija tarvitsee kanssarikollisen. Jonkun joka suostuu todistamaan oikeudessa haureudestaan Raijan kanssa.

Raija saa rikoskumppanikseen Martin, joka on juoruilun kohteena miesystävänsä takia. He teeskentelevät suhdetta, Raija hakee avioeroa ja Martin todellinen seksuaalinen suuntautuneisuus pysyy salassa. Tosiasiassa Raija tekeekin aviorikoksen, muttei Martin vaan Agit Propin ja Quilapayunin yhteiskonsertissa Vanhalla ylioppilastalolla tapaamansa chileläismiehen kanssa. Pertti allekirjoittaa avioerohakemuksen.

 

Chile: sotilasjuntta kaappaa vallan 11.syyskuuta. Presidentti Salvador Allende kuolee hyökkäyksessä.

Suomi: presidentti Kekkosen kolmatta toimikautta jatketaan poikkeusluvalla neljällä vuodella.

ETYK: Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökonferenssin ensimmäinen vaihe järjestetään Helsingissä Finlandia-talolla.

Ruotsi: kuninkaaksi nousee syyskuussa Carl Gustaf, hallitsijanimeltään Kaarle XVI Kustaa. 

Postinumerojärjestelmä: Suomi siirtyy automaattisten lajittelukoneitten myötä postinumerojärjestelmään, joka nopeuttaa lajittelua ja jakelua.

World Trade Center: New Yorkin kaksoistornit valmistuvat.

Iltatähti: TV2:ssa alkaa nuorille suunnattu musiikkiohjelma, tunnetuimpana keulakuvanaan Mikko Alatalo. Ohjelmaa tehdään aina vuoteen 1983 saakka.

 

 Elävä arkisto:
> Sotilasvallankaappaus Chilessä
> ETYK

Lähetä linkki