yle.fi

Jakso 8: Pump pump

YLE Kuvapalvelu

Vuonna 1976 Etelä-Afrikan rotusortopolitiikka on aiheuttanut Sowetossa mellakoita ja ehdotuksia kansainvälisen suositusluontoisen aseidenvientikiellon muuttamisesta pakolliseksi.

Raija on asiasta tietoinen ja huolissaan, varsinkin kun tietää suomalaisen Tampellan vievän aseita Etelä-Afrikkaan. Raija päättää paljastaa koko suomalaisen aseviennin mädännäisyyden. Irma palaa töihin äitiyslomalta.  

Keijo on uutistenlukijana suuri tähti, mutta ei koe saavansa Yleisradiossa arvonsa mukaista kohtelua. Niinpä Keijo aloittaa neuvottelut Mainos TV:n kanssa. Siellä nimittäin on alettu suunnitella oman uutistoimituksen perustamista ja salainen rekrytointiprosessi on polkaistu käyntiin.

Keijo on TV-tähtenä häiriintyneiden ihmisen kiinnostuksen kohde. Erityisesti täydenkuun aikaan nämä ”kuuhullut” ottavat yhteyttä Keijoon tavalla jos toisella. Pieni ammatillinen haitta muuttuu todella kiusalliseksi tilanteeksi, kun nuori nainen, Marjatta, ilmestyy Yleisradion aulaan pieni lapsi kainalossaan väittää Keijon siittäneen hänelle lapsen. Kun Keijo torjuu naisen, saa hän pian lukea Hymy-lehden kannesta olevansa lapsenhylkääjä. 

Skandaali on valmis ja Keijo joutuu aloittamaan taistelun kunniansa puolesta käymällä verikokeessa isyystestiä varten. Keijo yrittää lahjoa Marjatan ja lapsen ulos elämästään tarjoamalla elatusapua sillä ehdolla, että nainen peruu kaikki puheensa. Marjatta vie Keijon lakimiehellä laadituttaman paperin Keijon vaimolle Hilkalle. Hilkka heittää Keijon ulos.

Raija saa tietää, että Tampella myy salaa aseita Libanonin oikeistofalangisteille ja vaatii saada Tampellasta päitä vadille ja haastatteluun. Tehtävä osoittautuu oletettua vaikeammaksi ja henkilökohtaisemmaksi, kun haastateltavaksi ilmestyy Lauri, Irman aviomies ja Raijan kummipojan isä. Haastattelussa Lauri puhuu asiat parhain päin Tampellan hyväksi, mutta äänittäjä saa myöhemmin vahingossa tallennettua lausunnon, joka paljastaa Laurin tietävän asekaupasta. Raija on kovan paikan edessä, paljastaako uutinen ja menettää ystävyys Irman kanssa?

Asian ratkaisee Vesa, joka jyrää ääninauhan. Martin kovistellessa asekauppajuttua uutisiin, Raija ilmoittaa, ettei juttua tule. Hän lähettää kuitenkin nimettömän vihjeen aiheesta Hymy-lehdelle.

 

Libanon: taistelut kristittyjen oikeistolaisten falangistien ja vasemmistolaisten islamilaisten välillä jatkuvat kiivaina koko kesän, huolimatta arabivaltioiden yhteisestä rauhantavoittelusta.

Kiina: Mao Tsetung kuolee 9.syyskuuta. Pitkäaikainen johtaja ja jättivaltion yhdistäjä oli vuonna 1921 yksi Kiinan kommunistipuolueen kahdestatoista perustajasta.

Arkkitehti, muotoilija Alvar Aalto kuolee 11. toukokuuta.

Maanjäristys: historian ehkä tuhoisin maanjäristys tapahtuu 27. elokuuta Kiinassa. Kuolonuhreja on 650 000.

Concorde: ääntä nopeampi englantilais-ranskalainen matkustajakone aloittaa reittilennot tammikuussa. 

Televisio:
Tv- ja radioluvat kesäkuussa:
2,136 165 radiolupaa,
1,362 204 tv-lupaa, 
279 655 väri-tv-lupaa.
Vuoden suosituin sarja on Rintamäkeläiset. Avaruusasema Alfa-tieteissarjan esittäminen keskeytetään lastentarhaopettajien vetoomuksen takia.  

Syntymäpäiviä:
Oy Yleisradio Ab viettää 9.syyskuuta toimintansa 50-vuotisjuhlaa. 
Suomen Punainen Risti täyttää 100 vuotta.
Amerikan Yhdysvallat viettää 200-vuotisjuhliaan 4.heinäkuuta.

 

Elävä arkisto

> Kiinan vaiheita

Lähetä linkki