yle.fi

Jakso 2. Ei aika mennyt koskaan palaa

YLE Kuvapalvelu

Heinäkuussa 1969 koko maailman huulilla on vain yksi asia: kuukävely. Yleisradion uutistoimitukselle tämä tarkoittaa kaikkien aikojen suurinta tuotantoa, monituntista suoraa lähetystä josta on suora yhteys paitsi Houstonin avaruuskeskukseen, myös Kuun pinnalle.

Uutishuoneen tiimi on innoissaan päästessään tekemään vuosisadan spektaakkelia, Kuustudiota. Kaikki paitsi Keijo, joka ei jaksa ymmärtää miksi koko Kuuhun pitää mennä. Keijo nauttii enemmän elämän pienistä iloista ja pyrkii tekemään kaikkensa välttääkseen koko hössötyksen. Erityisesti tämä sapettaa Raijaa, joka puolestaan antaisi mitä vaan että pääsisi mukaan Kuustudion toimittamiseen. Mutta Raija pidetään visusti kotimaan uutisissa ja avaruusmatkailu uskotaan miesten, Keijon ja Vesan harteille.

Kotona Pertti haluaisi olla Raija-vaimonsa tukena, mutta mummon kuolema vie voimat ja ajatukset muualle. Nyt Raija saakin olla Pertin tukena eikä päinvastoin. Raijan yllätyksesi tukea löytyy myös odottamattomalta taholta.

Ymmärtäessään kuinka vähän Keijo Kuustudion kunniatehtävästään välittää, Raija pyrkii syrjäyttämään Keijon paljastamalla Keijon veljen kommunistitaustan USAn suurlähetystölle. Kaikki ei kuitenkaan mene aivan nappiin. Pian Yleisradiossa ollaankin masinoimassa lakkoa, joka uhkaa vaarantaa koko Kuustudion. Keijolle tämä tarkoittaisi riemukasta vapautusta tehtävistä ja lomamatkaa Mallorcalle perheen kanssa. Lopulta lakko peruuntuu, Vesa lähtee Keijon tilalle Houstoniin ja Keijo toimittaa Kuustudion.

 
Martille Keijon salaiset lomasuunnitelmat olisivat erinomainen syy irtisanomiseen. Mutta siihen on yksi este: Kuustudio on tehnyt Keijosta tähden. Keijosta tulee uutistenlukija.

 

USA:n presidentti, republikaani Richard Nixon aloittaa virassaan tammikuussa.

Kuukävely: heinäkuussa Apollo II-avaruusalus lähtee Cape Kennedystä kolmen hengen miehistöineen kohti Kuuta, yli 500 miljoonan tv-katselijan seuratessa. Ensimmäinen mies Kuun pinnalla on Neil Armstrong, toinen Edwin Aldrin. Miehistön kolmas jäsen, Collins, jää ohjausmoduliin.

SALT-neuvottelut: Yhdysvaltain ja Neuvostoliiton alustavat neuvottelut strategisten ydinaseitten rajoittamisesta käydään Helsingissä.

Ruotsi: Olof Palme valitaan sosiaalidemokraattisen puolueen puheenjohtajaksi ja pääministeriksi.

Massaturismi: seuramatkat aurinkolomakohteisiin käynnistyvät Suomessa 60-luvulla. Kalevi Keihäsen Keihäsmatkat Oy:n houkutuksina ovat halpa viina ja aurinko. 

Keskiolutlaki: keskioluen vähittäismyynti sallitaan myös elintarvikeliikkeissä sekä anniskelu ravitsemis- ja kahvilaliikkeissä, ja alokoholin ostajien ikärajaa lasketaan. 

Elokuva: Risto Jarvan ohjaama Ruusujen aika saa valtion elokuvapalkintojen pääpalkinnon. Elokuva on  Suomeen vuonna 2012 sijoittuva mielikuvitustarina.   

(lähde: Mitä missä milloin 1970, 1971)

 

Elävä arkisto:
> Kuukävely
> Seiväsmatkat

Lähetä linkki