yle.fi

Jakso 9: Häirikkö

YLE Kuvapalvelu

Vuonna 1977 paine Yleisradion puoluepoliittiseen tasapuolisuuteen kasvaa entisestään. Varsinkin uutistoimitusta kritisoidaan vasemmistolaisuudesta ja työtekijöitä uhkaillaan. Nyt on sekuntikellon kanssa mitattava, että jokainen iso puolue saa yhtä paljon uutisaikaa, ja että sosialistiset maat ja länsimaat ovat uutisten kestoissa täysin tasapainossa.

Erityisesti tästä saa osansa Raija, joka on alkanut saada kotiinsakin punahuorittelupuheluita ja tappouhkauksia. Raija pelkää tosissaan.

Raijan ja Vesan edellisvuoden kärhämä hiertää yhä heidän välejään, eivätkä he halua edes puhua toisilleen. Keskelle hiljaista kesäistä ravintolan puolella vietettävää työpäivää tulee kuitenkin uutisaihe, jonka he olosuhteiden pakosta joutuvat hoitamaan tiiviisti kahdestaan. Neuvostoliitosta kaapataan matkustajakone Helsinki-Vantaan lentokentälle, ja Raija ja Vesa ovat ainoat tarpeeksi selvät uutistoimittajat suoriutumaan raportoinnista.

Tärkeintä hätätilanteessa tuntuu olevan Suomen ja Neuvostoliiton ystävyyssuhde, ei kenenkään henki tai turvallisuus lentokentällä. Raijan kohtaama vasemmistovinoilu jatkuu vielä kentälläkin toisten toimittajien taholta, lietsoen Raijaan entistä enemmän pelkoa. Hän ei uskalla enää astua kameran eteen.

Raijan ja Vesan raportoidessa kiperää tilannetta lentokentällä, Keijo houkuttelee pari kevytkenkäistä naista uutistoimitukseen jatkoille, missä asiaton toiminta kiihtyy joka suhteissa luvattomiin sfääreihin. Martti saapuu sattumalta paikalle ja löytää Keijon ympäripäissään uutisstudiosta, keskellä suoraa lähetystä. Kun Martti kysyy Keijolta tämän alkoholinkäytöstä, Keijo raivostuu ja ja huutaa ettei Martilla ole oikeutta puuttua hänen yksityiselämäänsä. Hän on uhrannut Yleisradiolle kaiken; yksityisyytensä, perheensä, koko elämänsä.

Hätätilanne kentällä antaa Raijalle ja Vesalle vähän mittakaavaa omiin riitoihinsa. Hiljalleen he alkavat puhua toisilleen ja tunnustavat toisilleen menneisyydestään ja nykyhetkestään asioita, joita eivät ikinä normaalioloissa tulisi kertoneeksi. Vesa paljastaa Raijalle pelastaneensa tämän työpaikan ottamalla aikoinaan Kokoomuksen jäsenkirjan. Raija taas tunnustaa että hänen suhde Marttiin on kokonaan keksitty, peitetarina jotta hän voisi erota Pertistä. 

Lopulta panttivankidraama saa onnellisen lopun, ja Martin uutistiimi voi jäädä ansaitulle kesälomalle.

 
James Carterista tulee 20.tammikuuta Yhdysvaltojen 39. presidentti.

Lentokonekaappaus: Neuvostoliittolainen Tupolev-matkustajakone kaapataan Helsinki-Vantaan lentoasemalle 10.heinäkuuta. Väsytystaktiikan ansiosta kaappaus on veretön. Panttivangeista osa pääsee pakenemaan, osa vapautetaan. Konekaapparit antautuvat Suomen viranomaisille 12.heinäkuuta.   

Tupakkalaki: laki toimenpiteistä tupakoinnin vähentämiseksi astuu voimaan 1.maaliskuuta. Tupakoinnin mainonta kielletään, ostajan ikäraja on 16 vuotta.

Elvis Presley
kuolee 16.elokuuta.
 

Elävä arkisto:
> Lentokonekaappaus

 

Lähetä linkki