yle.fi

Jakso 12: Pelkistettyä todellisuutta

YLE
Joulukuussa 1979 Iranin panttivankikriisi ei näytä mitään ratkeamisen merkkejä, päinvastoin. Levottomuudet maassa leviävät entisestään, kun oppositiota yritetään vaientaa perustuslakiäänestyksessä. Huolestuttavia asioita tapahtuu muuallakin idässä. Afganistanin ja Neuvostoliiton kiristyvät välit puhuttavat täällä Neuvostoliiton länsinaapurissakin.

Nyt Raija saa raportoida ulkomaata, mutta tämä pieni voitto ei oikein tunnu miltään, kun Lissu elää vierellä Raijan unelmaa. Uusi tv-tähti Lissu paistattelee naistenlehtien sivuilla, eikä käytä julkisuutta mihinkään järkevään, vaan tyytyy esittelemään vaatekaappiaan.

Raija on suunnitellut julkaisevansa Martin tavaroista löytämänsä kirjan käsikirjoituksen. Tarkemman lukemisen jälkeen mieli alkaa kuitenkin muuttua. Yhteiskunnan ja median suhdetta käsittelevän kirjan sisältö vaikuttaa lähinnä vainoharhaisen miehen jorinoilta ja nyt Raijan tavoitteeksi tuleekin tehdä kaikkensa että kirjan julkaisu saadaan estettyä.

Raija palaa vuosien takaisten omien juttujensa äärelle, ja säikähtää näkemäänsä. Martilta oppinsa saanut Raija ei enää tiedä mitä on itsekään tehnyt ja miksi. Ovatko he kaikki olleet vain nappuloita pelissä, jonka ainoa tarkoitus on pitää Kekkonen virassa? Ja onko Neuvostoliitto Suomelle ylipäätään mikään ulkopoliittinen uhka? Herääkin kysymys, millä periaatteilla ja miten tätä toimitusta on pari vuosikymmentä johdettu? 


Kesken kiihkeän palaverin Vesan kanssa Raijalle selviää toinenkin asia, Vesan tarkoin varjelema salaisuus: miehellä on vaimo ja pieni poika, Mikko. Raijan maailma romahtaa totaalisesti. Hän jää ensi kertaa elämässään töistä pois.

Raija palaa toimitukseen vakaana aikomuksenaan irtisanoutua, mutta saakin puhelun Kesäkadulta: häntä pyydetään kirjeenvaihtajaksi Lontooseen vuodeksi. Raija alkaa saman tien pakata. Hän tekee sovinnon isänsä kanssa ja antaa vanhemmilleen Martilta perimänsä mökin.

Vesa selvittää Lissun sopimusasiaa ja huomaa ettei Lissun toimenkuvaa ole määritelty kunnolla: mikään ei estä vaihtamasta Raijaa uutistenlukijaksi. Vesa tarjoaa paikkaa Raijalle, joka lukee jouluaaton uutislähetyksen. Sairastapauksen takia Irma paikkaa ohjaajaa, ja Vesa seuraa molempien naisten suoriutumista ylpeänä.

Lissu on saanut käsiinsä Martin kirjan ja vienyt sen kustantajalle omissa nimissään. Raija, ja koko uutistoimitus hänen mukanaan, pakottaa Lissun perumaan laittomat aikeensa. Raija ja Vesa ovat löytäneet kirjan esipuheen, lähdeluettelon ja yhteenvedon. Kirja tullaan julkaisemaan Martin nimissä.

Raijan viimeisenä työpäivänä Raija ja Vesa saavat lopulta paljastettua tunteensa toisiaan kohtaan. Yhdessä vietetyn yön jälkeen Raija lähtee Lontooseen, Vesa jää poikansa luo. - Vuosi menee äkkiä, he lupaavat toisilleen.

 

Neuvostoliitto miehittää Afghanistanin joulukuussa. Presidentti Hafizullah Amin saa surmansa, ja neuvostojoukot tukevat hänen seuraajaansa Babrak Karmalia. Armeijalla on vastassaan lähes 100 000 muslimisissiä, jotka käyvät taistelua vuoristomaaston suojasta.

Yhdysvaltain ja Neuvostoliiton välit kiristyvät, moni maa jää pois Moskovan kesäolympialaisista. 

Ruotsi: Kruununperimysjärjestys muuttuu. Prinsessa Victoria on vuoden alusta 1980 alkaen Ruotsin kruunuperillinen.

TV-sarja: Hitlerin ajan juutalaisvainoja käsittelevä sarja Polttouhrit on kevätkauden katsotuimpia ohjelmia maailmalla.

Harrisburg, Pennsylvania:
ydinvoimalassa tapahtuu huhtikuussa uhkaava vuoto jäähdytysjärjestelmän petettyä. Kampanja ydinvoimaa vastaan kiihtyy eri puolilla maailmaa.

 

Elävä arkisto:
> Kekkonen kuvailee idän- ja lännensuhteita 1970
> Moskovan olympialaiset 1980
> Kylmän sodan synty

Lähetä linkki