yle.fi

Jakso 5: Luvannut en ruusutarhaa

YLE Kuvapalvelu

Syksyllä 1972 Suomi tasapainoilee Neuvostoliiton ja länsimaiden välillä, yrittäen kumartaa molempiin suuntiin pyllistämättä kummallekaan. Suomi on neuvotellut Länsi-Euroopan talousliiton EEC:n kanssa vapaakauppasopimuksen, joka yllättäen on jäänyt vielä presidentti Kekkoselta allekirjoittamatta.

Kekkonen on vieraillut Neuvostoliitossa, Zavidovossa ja luvannut, että Suomen EEC-sopimus ei vaikuta Suomen Neuvostosuhteisiin. Näistä keskusteluista tehty luottamuksellinen muistio päätyy myös Kekkosen sisäpiiriläisen Martin käsiin. Ja väärinymmärryksen seurauksena Irma vahingossa kopioi muistion koko toimitukselle.

Eikä aikaakaan kun Zavidovo-muistio vuotaa ruotsalaiseen lehdistöön. Martti epäilee, että vuoto on tapahtunut hänen toimituksensa kautta.

Raija ehtii lukea muistiota vain muutaman rivin, ja hän on Martin silmissä pois epäiltyjen listalta. Martti taivuttaa Raijan toimituksen sisäiseksi vakoojaksi etsimään syyllistä. Irma on kihloissa kokoomuksen kansanedustajan kanssa ja vastuussa kopioinnista. Keijo on kopioinnin jälkeisenä yönä tuonut kaksi tuntematonta naista Yleisradion levystöön ja viettänyt siellä yön heidän kanssaan. Vesa puolestaan on potentiaalisesti poliittinen kameleontti.

Raija huomaa viihtyvänsä Martin kanssa paljon paremmin kuin oman aviomiehensä Pertin seurassa. Riitaa syntyy kotona vaikkapa kommunismista. Toimituksessa Keijo epäilee että Martilla ja Raijalla on suhde, ja että Martti itse on vuotanut muistion Kekkosen nimenomaisesta pyynnöstä.

Zavidovo-vuodon kohdalla poliittinen kriisi syvenee. Jonkun on pian tunnustettava, jottei Kekkosen uudelleenvalinta presidentiksi vaarannu, ja sitä kautta Suomen kansainvälinen asema ja valtiollinen turvallisuus Neuvostoliiton syleilyssä joudu uhatuksi. Martti alkaa olla jo valmis uhrautumaan ja eroamaan tehtävästään. Kriisi kuitenkin laukeaa ennenkuin Martin eroanomus ehtii postiin.

Raija purkaa Irmalle pahaa oloaan mutta järkyttyy tämän avioerokyselyistä. Irma kertoo Martin menneisyydestä: mies on eronnut vaimostaan tämän petettyä häntä.
Raija on vähällä pettää Perttiä yhden illan tuttavuuden kanssa, muttei pysty siihen. Hän paljastaa tapahtuneen Pertille samoin kuin sen, että on syönyt pillereitä Pertiltä salaa, hän ei halua vielä perhettä. Raija lähtee punkkupullon kanssa Martin luo Pertin sanojen saattelemana: ”Mä en päästä sua ikinä.”

Martin luona Raijaa kohtaa yllätys: Martilla on jo yövieras, säämies Aarne. 

 

Suurpolitiikka: Yhdysvaltain presidentti Nixon vierailee Kiinassa 21.-28.2.

Zavidovo: Kekkosen 19.8. laatima salainen muistio vuotaa julkisuuteen. Jutun käsittely jatkuu vuoteen 1973. Kauppaministeri Jussi Linnamo sekä presidentin kansliapäällikkö Antero Jyränki eroavat tehtävistään. Ylijohtaja Seppo Lindblom myöntää näyttäneensä muistion sos.dem.-puolueen Paavo Lipposelle.

XX Olympialaiset
Münchenissa 26.8.-10.9. 
Terrorihyökkäyksessä kuolee 17 henkeä. Lasse Viren voittaa kultaa kahdella juoksumatkalla, 5000m ja 10 000m.

Euroopan uusfasismi: Länsi-Saksassa ja Italiassa fasistiset puolueet nostavat päätään. Syyt löytyvät poliittisesta ja taloudellisesta kriisistä.

Automaattinen Tietojen Käsittely, ATK: on syntynyt uusi käsite, ATK, joka voidaan määritellä sellaiseksi henkisen työn automaatioksi, joka perustuu elektronisen tietokoneen käyttöön. Mm. kirjanpito, laskutus, palkanlaskenta ja tilastollisten raporttien laadinta ATK:lla on arkipäivää. Suunnittelusta ja testauksesta huolimatta systeemeissä usein aluksi esiintyy häiriöitä.
 
Ashtonin perhe: liverpoolilaisen perheen elämästä vuosina 1938-45 kertova sarja esitetään syksystä 1971 syksyyn 1972. Sarja tavoittaa Suomessa parhaimmillaan pari miljoona katsojaa.

(lähde: Mitä missä milloin 1972, 1973, 1974)

 

 Elävä arkisto:
> Münchenin olympialaiset 1972
> Zavidovo-vuoto

Lähetä linkki