yle.fi

Jakso 7: Rokkibeibi

YLE Kuvapalvelu

Vuonna 1974 ulkomaanuutisten ykkösaiheena on jo kuukausia ollut Yhdysvaltain presidentin Richard Nixonin sekaantuminen Watergate-murtoon ja sen salailuun. Skandaali on huipentumassa ja Nixonin mahdollisesta eroamisesta spekuloidaan jo.

Raija palaa Lontoosta, missä hän on ollut harjoittelijana BBC:n uutistoimituksessa. Raijalla on pää täynnä hyviä ideoita Yleisradion uutistoiminnan kehittämiseksi. Mutta Raijan ideat, muun muassa ehdotus kahdesta uutistenlukijasta, torpedoidaan. Suuren maailman ja loputtomien mahdollisuuksien tunnelma latistetaan Raijassa alkuunsa. Eikä kotonakaan ole paremmin. Pertin lähdön jälkeen siellä on yksinäistä ja ankeaa. Tiskitkin ovat olleet tiskaamatta monen kuukauden ajan. Raijan äiti moittii tytärtään avuttomaksi, kun asunnosta ei löydy sulaketta palaneen tilalle. Onneksi Vesa, joka tulee lainaamaan polkupyörän pumppua, sentään osaa vaihtaa sulakkeen. Palkaksi Vesa pääsee päiväkahville ja Raijan äidin tentattavaksi.

Vesan syntymäpäivä lähestyy ja kolmenkympin kriisi kiristää hänen mieltään. Ongelmia tuo myös epämääräinen seurustelusuhde Yleisradion hallintoneuvoston jäsenen tyttären kanssa. Seurustelustaan huolimatta Vesa tuntee vetoa Raijaan. Mutta sanoipa Vesa mitä hyvänsä, Raija tulkitsee sen aina negatiivisesti. Samoin Martti tuntuu aina olevan Vesan kimpussa. Vesalla on nyt tarve näyttää kaikille epäilijöilleen.

Watergate skandaalin kiihtyessä Vesa ei karta keinoja saadakseen Martin suostumaan siihen, että Vesa saisi tehdä oman Watergate-aiheisen eritysohjelman. Martti taivuttelee Raijan auttamaan Vesaa, jotta Raija voisi tarkkailla Vesan onnistumisia ja epäonnistumisia.

Vesa ja Raija tekevät kaikkensa, jotta ohjelmasta tulisi mahdollisimman hyvä, mutta silloin kohtalo tarttuu peliin Keijon hahmossa huumorin varjolla. Ohjelmaan päätyy asiatonta materiaalia: pornotähti John Holmes esitellään Valkoisen talon työntekijänä, Nixonin avustajana. Martti pitää ankaran puhuttelun koko uutistoimitukselle, Vesa palauttaa Keijolta saamansa 30-vuotislahjatohvelit ja päätyy lyömään tätä. Keijo puolustautuu muistuttamalla, että toimittajan kuuluu aina tarkistaa faktat.

Nixonin eroilmoitus laukaisee tunnelman ja Vesa saa Raijalta odotetun tuliaisen Lontoosta syntymäpäivälahjaksi: sanelukoneen. Irma kuiskaa Raijalle ilouutisen: hän on raskaana.

 

USA: presidentti Richard Nixon eroaa elokuussa virastaan. Hänen seuraajakseen tulee varapresidentti Gerald Ford. 

Öljykriisi: Lähi-idän sodan seurauksena arabimaissa vähennetään öljytuotantoa ja korotetaan raakaöljyn hintaa loppuvuonna 1973. Suomessa on voimassa energiansäästöohjelma vuoden 1974 toukokuun loppuun saakka.

Nobel-palkittu kirjailja Aleksandr Solzenitsyn karkotetaan Neuvostoliitosta kansalaisoikeudet menettäneenä.

Musiikki: Jazzin suurmies Duke Ellington kuolee. Hurriganes julkaisee levyn Roadrunner.

Elokuva: Rauni Mollbergin ohjaama Maa on syntinen laulu on näytäntökauden 1973-74 taloudellinen ja taiteellinen menestys.

Kirjanpitolaki: uusi kirjanpitolaki tulee voimaan. Tärkeimmät säännökset koskevat mm. liiketapahtumien kirjaamista sekä tilinpäätöstä ja sen julkistamista.

(lähde: Mitä missä milloin 1973, 1974, 1975)

 

Elävä arkisto:

> Watergate
> Suomen euroviisuedustaja 1974
> Hurriganes: Roadrunner

Lähetä linkki