yle.fi

Jakso 3. Rötösherramarssi

YLE Kuvapalvelu

Kevään 1970 eduskuntavaalien tulosta ei suostu uskomaan Yleisradion vaaliennustetta laskeva tietokonekaan. Suomen Maaseudun Puolue vyöryy karismaattisen Veikko Vennamon johdolla huikeaan vaalivoittoon ja saa 18 edustajaa läpi edellisen yhden sijaan. Hallitusneuvottelut venyvät kuukausilla, kun Kekkoselle ja sitä kautta Neuvostoliitolle kelpaavaa hallituskokoonpanoa ei oikeistolaisista voittajista tahdo syntyä.

Raija on päässyt etenemään politiikan toimitukseen, ja saa nyt raportoida tätä jännittävän hektistä ja kiehtovaa tilannetta. Asiaa hankaloittaa vain se, että Raijan isä on ollut SMP:n ehdokkaana vaaleissa, ja olettaa nyt tyttärensä huolehtivan vennamolaisten asioille reippaasti huomiota TV-uutisissa.

Avoimesti vasemmalle kallellaan olevassa Yleisradiossa vennamolaisiin suhtaudutaan yleisesti huonona vitsinä, populistien typeränä protestiliikkeenä, eikä Raija kerta kaikkiaan voi kertoa töissä kuka hänen isänsä on. Vaikkei se ehkä Vesaa ja Keijoa juuri nyt kiinnostaisikaan, sillä näillä on meneillään vedonlyönti, housupokka, miss Suomen ensimmäisestä perintöprinsessasta ja siitä saako Vesa tämän kellistettyä.

Marttia sen sijaan kiinnostaisi Raijan SMP-suhteet paljonkin, jos totuus paljastuisi. Kekkosen sisäpiiriin kuuluva Martti kun suhtautuu vennamolaisiin pelon sekaisella vakavuudella ja Kekkosen tavoin pelkää että Tshekkoslovakian kohtalo on pian Suomellakin edessä jollei typerään kansaan saada taottua järkeä. Tämän hän aikoo saavuttaa nöyryyttämällä SMP:tä tiukassa piinapenkkihaastattelussa televisiossa.

Raija saa kunnian toimia haastattelijana, mutta miten selvitä tilanteesta, kun Martti vaatii että Raijan haastateltavaksi tulee SMP:n Helsingin vaalipiirin puheenjohtaja, eli Raijan isä. Pertti on tyrmistynyt huomatessaan että Raijan on vaikea valita työn ja isänsä välillä.

Raija tekee lopulta haastattelun, mutta hänen vetkuttelunsa ansiosta sitä ei ehditä ajaa ulos, ennen kuin hallitus perustetaan. Martillekin selviää asian todellinen laita.

Vesa saa houkuteltua perintöprinsessan levystöön kanssaan yöksi, muttei vie vetoa loppuun ottamalla tapahtuneesta tarvittavaa todistetta, valokuvaa tai pikkuhousuja, vaan kärsii ”häviön” kulkemalla viikon ilman pitkiä housuja.

Irma ja Raija lähtevät Pertti kuskinaan juttukeikalle Turkuun, missä järjestetään ensimmäistä kertaa Ruisrock.

 

Suomen Maaseudun Puolue ei vaalivoitosta huolimatta pääse Ahti Karjalaiseen toiseen hallitukseen, joka muodostetaan 15.heinäkuuta.

Aborttilaki: uusi laki raskauden keskeyttämisestä tulee voimaan 1.6.1970. Perusteita abortin saamiseksi muutetaan huomattavasti aiempaa vapaammiksi.

Vietnam: Indokiinan sota laajenee, kun amerikkalaiset ja etelä-vietnamilaiset joukot tunkeutuvat keväällä Kambodzaan. Arvostelu Nixonin hallitusta vastaan kasvaa.

 

 

Kauneus: Miss Suomi-tittelin voittaa 19-vuotias rovaniemeläinen Ursula Rainio.

Elokuva: Helmikuussa järjestetään Tampereen ensimmäiset kansainväliset lyhytelokuvajuhlat.

Kuntoliikunta: liikunta on terveellistä, jos se lisää yksilön fyysistä, psyykkistä tai sosiaalista hyvinvointia. 
Liikunta tuotaa mielihyvää jo suorituksen aikana, mutta varsinkin sen jälkeen, erityisesti jos mahdollisuudet henkilökohtaisen hygienian noudattamiseen ovat olemassa.

(lähde: Mitä missä milloin 1971, 1972)

 

Elävä arkisto:
> Veikko Vennamo
> Vietnamin sota
> Miss Suomi 1970 Ursula Rainio

Lähetä linkki