Pe 09.12.2011 @ 11:02Hanna Svärd

iPad, HTML5 ja pätkiminen Areena -betassa

Tähän mennessä eniten kysymyksiä ovat herättäneet seuraavat asiat:

1. Miksei Areena -beta toimi iPadissa?

2. Miksi käytätte yhä Flashiä ettekä HTML5:sta?

3 Miksi Areena -beta pätkii?

Ohessa vastauksia kysymyksiin:

1. iPad sovellus on tulossa mutta tällä hetkellä keskitymme emo-Areenan kuntoon saamiseksi.

2. Flashillä mennään, syynä on yksinkertaisesti se, että HTML5 standardi ei vastaa Ylelle asetettuihin vaatimuksiin. Kun puhutaan medioiden jakelusta HTML5 ei tarjoaa vielä sellaista suojausta, jota tekijänoikeuksien haltijat Ylelta vaativat, ts. videot ovat kopioitavissa käyttäjän omalle koneelle vaivatta. Vaatimukset tulevat sekä ohjelmantekijöiltä (esim. BBC:ltä) että musiikin tekijänoikeusjärjestöiltä (esim. Gramex). Käyttöliittymätekniikkana HTML5:n osia on käytössä, kuitenkin niin että palvelu on saavutettavissa myös vanhemmilla selaimilla.

3. Asia kipeästi on tiedossamme. Sen ratkaiseminen on parhaillaan työn alla, mutta ei valitettavasti vielä näy käyttäjille.

 

 

13 kommenttia

Uskon hyvin että tekijänoikeuksien haltijat asettavat rajoitteita videoiden jakamiselle, joskin ne ovat joksenkin älyttömiä. Flash- ja HTML5 -videotoiston ainoa ero kun on se, että Flash-videolla ladataan sekä videotiedosto että toistin, HTML5-videossa se toistin löytyy valmiiksi käyttäjän koneelta. Kopionestona Flash on hyvin näennäinen, samalla tavalla sen videotiedoston voi tallentaa omalle koneelle (toki vaatii muutaman minuutin googlettelua).

Vastaavasti joudutte joka tapauksessa mobiililaitteille jakamaan tuon videon ilman Flashia...

Hei,
Onko kerrottavissa jokin aikataulu milloin ipad-versio on katsottavissa?
Olisi erinomaista jos tietäisi aikataulusta jotain, enemmän kuin tulossa.

Sille olisi käyttöä.
Terv Eero

http://linux.fi/wiki/RTMPDump-YLE

Tekijänoikeuksia kunnioittavat loppukäyttäjät ovat aina kärsineet kopiosuojauksista (vai pitäisikö tässä yhteydessä puhua latausuojauksesta). Yksikään suojaus ei ole edes hidastanut nk. varettajia, jotka vähät välittävät mediasisällön tekijänoikeuksista. Yksikään elokuvia ja tv-sarjoja netistä laittomasti lataava loppukäyttäjä ei ole koskaan nähnyt esimerkiksi DVD-levyjen varoitustekstejä ja leffayhtiöiden markkinointimateriaalia.

Kuulostaa taas siltä, että palvelu on rakennettu oikeuksien omistajien ehdoilla ei loppukäyttäjien, joka historiassa on aina johtanut huonoon palveluun. Ja onko se kustannustehokasta tehdä iPadille oma sovellus, jos koko paletti olisi toiminut kerralla HTML5:lla? Palvelua rakennetaan ja ylläpidetään meidän loppukäyttäjien varoilla, joten antakaa meidän päättää millainen palvelu rakennetaan. Jos oikeuksien omistajat, Teosto ja Gramex ovat edelleen kivikaudella, niin olisi aika esimerkiksi Yleisradion hiukan kouluttaa heitä.

Mikä mahtaa olla tilanne tällä hetkellä kun IPADille ei onnistu videoiden katselu edes mobiili areenasta?

En kyllä edes jaksa ymmärtää mitä merkitystä on tuottaa pelkästään ulkoasullisesti "uutta" sisältöä jos kuitenkaan tekniikka ei käytettävyydeltään mene eteenpäin. On pöyristyttävää edes ajatella että kaikki tämä aika ja nämä vuodet ja yleisradion areenalle ei VIELÄKÄÄN ole olemassa edes ipad-sovellusta jolla palvelua voisi käyttää.

Ensiksi kiitos ylelle hyvistä nettipalveluista!

It-alalla toimijana ja tavallisena netin kuluttajana pitää kuitenkin yhtyä edellisiin: Flashilla jatkaminen on verovarojen tuhlausta ja menneeseen takertumista. HTML5 toimii myös pitkälle tulevaisuuteen.

Onko tuosta mitään päivitystä tuosta iPad areenan aikataulusta?
... Entä Nokian Lumian?

Jorma kirjoitti:

Onko tuosta mitään päivitystä tuosta iPad areenan aikataulusta?
... Entä Nokian Lumian?

... Ja tukeehan tuo iPad versio sitten Apple TV:n HD versiota?

Adobe lopettaa flash sovelluksen kehittäminen ja tuen Linux-alustalla. Viimeisin versio Linuxille tulee olemaan 11.2. Minulla on ainoastaan linux-koneita kotona. Miten ihmeessä Yle voi tällä tavalla käyttää suljettua ja rajoitettua tekniikkaa? Päinvastoin velvollisuus pitäisi olla että käytetään avointa teknikkaa joka palvelee kaikkia kansalaisia (esim. HTML5). En halua maksaa yle-veroa sellaisesta mitä en pysty käyttämään. Se että flash olisi enemmän "suojattu" on täyttä potaskaa. Tietenkin se ei ole avoin tiedostomuoto, mutta pystyn yhtä hyvin tallentamaan (eri muotoon jos haluan), niin kuin tässä jo mainittiin.

Miten on mahdollista että esim. SVT Play pärjää ilman Flashia? Ovatko tekijänoikeusmiehet kenties Ruotsissa suomalaisia kolleegojaan lepsumpia?
Elän toivossa että Areenasta olisi toimiva iPad-versio ennen jalkapallon EM-kisoja...

Ipad-sovellusta / mieluiten yhteensopivuutta kaivataan täälläkin. BBC iplayer toimii aika makeesti.

t. Janne

Hei,
voisiko Yle uudelleenarvioida tilanteen nyt, kun EME-laajennukset HTML-videoon alkavat yleistyä selaimissa? Niiden avulla pitäisi olla mahdollista suojata sisällöntuottajien oikeuksia aivan kuten Flashinkin kanssa, mutta ratkaisu ei vaatisi laajennuksia vaan tulee toimimaan kaikilla moderneilla selaimilla sellaisenaan. Esim. Netflix on kuuleman mukaan korvaamassa vanhaa Silverlightiin perustuvaa järjestelmäänsä HTML5-videoon perustuvalla, koska EME-laajennukset tarjoavat riittävän suojan.

Yle Areena

Yle Areenan tiimi tapaa Areenan aktiivikäyttäjia. Auta meitä kehittämään palvelua entistä paremmaksi!

Mukana: Hanna Svärd, Esa Kukkonen, Paavo Rytsä, Leevi Kokko, Reijo Perälä, Kari Haakana ja muut yleläiset ja YLE Areenan tekijät.

Areena Facebookissa

Areena Twitterissä

 

Blogiarkisto