Areenan uusi iPad-sovellus

Areenan uusi iPad sovellus on julkaistu! Applen sovelluskaupasta ladattava sovellus on ilmainen ja toimii kaikilla iPad-laitteilla, jotka käyttävät iOS 7 -käyttöjärjestelmää tai uudempaa versiota. Muilla iOS-laitteilla toimii edelleen vanha Areena-sovellus.

iPad-sovelluksen jälkeen luvassa on uusittu versio Android-laitteille tarkoitetusta Areena-sovelluksesta. Luvassa on myös uudistettu versio Areenan verkkopalvelusta. Näihin uudistuksiin palaamme syksyn aikana.

Nyt julkistettu iPad-sovellus on ensimmäinen versio ja sovelluksen kehittäminen jatkuu. Uusia ominaisuuksia on siis luvassa. Toiveita ja kritiikkiä voi lähettää sovelluksessa olevan palautetoiminnon kautta.

Alla lyhyt esittely sovelluksen ominaisuuksista.

Avausnäkymä

Sovelluksen ensimmäinen kokonaisuus on kokoelma toimituksen suosittelemia ohjelmia eli suositukset. Suosituksia voi selata liuttamalla suositusrullaa sivusuunnassa. Painamalla suositusrullassa olevaa ohjelmaa pääset suositellun ohjelman näkymään.


Suositusrullan alla on tv-näkymässä listattu Ylen tv-kanavat ja radionäkymässä radiokanavat ja niillä tällä hetkellä esitettävät ohjelmat sekä seuraavaksi esitettävä ohjelma. Klikkaamalla kanavapainiketta pääset seuraamaan kanavalla tällä hetkellä esitettävää ohjelmaa. Kanavan käynnistyessä ruudun alaosassa näkyy kanavalista, josta voit valita jonkin toisen kanavan. Näkymän yläosassa näkyy äänenvoimakkuuden säädin. Nämä elementit poistuvat kuvasta, kun täppäät ruutua kerran. Kun kosketat ruutua uudestaan, valintaelementit ilmestyvät ruutuun uudestaan.

Seuraavana näkymässä on ryhmä listoja, joihin on koottu Areenan tarjontaa. Kunkin listan sisältöä selataan suosittelunäkymän tavoin sivusuunnassa.

Ohjelmanäkymä

Koskettamalla ohjelmaa pääset yksittäisen ohjelman näkymään. Ohjelmanäkymästä voi käynnistää ohjelman painamalla kolmiokuvaketta. Kuten jo aiemmin, iPad-sovelluksen kuvanlaatu riippuu käytettävän verkkoyhteyden laadusta. Parhaimmillaan kuvanlaatu on 720p-tasoista, mutta verkkoyhteyden laadun vaihdellessa myös kuvanlaatu laskee tasolle, jolla videostreamia voidaan välittää. Ohjelmanäkymässä voit myös lukea ohjelman kuvauksen sekä nähdä, kuinka pitkä ohjelma on, milloin se on julkaistu sekä kuinka pitkään ohjelma on vielä katsottavissa tai kuunneltavissa Areenassa.


Ohjelmanäkymästä voit myös jakaa ohjelman sosiaalisen median palveluihin näkymän oikeassa yläkulmassa olevaa painiketta painamalla. Ohjelmanäkymä sulkeutuu painamalla Sulje-tekstiä. Näytä sarja -tekstiä painamalla siirryt sarjanäkymään.

Sarjanäkymä

Sarjanäkymä sisältää sarjan kaikki Areenassa katsottavat jaksot sekä sarjan lyhyen kuvauksen. Kutakin jaksoa pääsee katsomaan painamalla jakson kuvaa. Mikäli haluat jaksosivulle, paina kuvan alla olevaa i-symbolia.


Sarjasivulla voit katsoa myös sarjaan liittyviä klippejä, mikäli niitä on tarjolla. Takaisin sovelluksen päänäkymään pääset painamalla Sulje tekstiä vasemmassa ylälaidassa.

Valikkonäkymä

Päänäkymän vasemmassa yläkulmassa olevaa Valikko-symbolia painamalla pääset sovelluksen valikkoon. Valikon Suositukset-linkki johtaa sovelluksen päänäkymään.

Tv-opas- ja Radio-opas linkit vievät kanavittain ohjelmia listaavaan näkymään. Ohjelmaoppaasta pääset katselemaan ja kuuntelemaan ohjelmia, joiden vieressä on turkoosilla pohjalla oleva toistosymboli. Mikäli symboli on harmaa, on ohjelma tulossa Areenaan myöhemmin. Ohjelmaopasta voit selata eteen- ja taaksepäin liuttamalla yläreunan päivämääräpalkkia. Ohjelmaoppaasta löytyvät myös suurimpien kaupallisten kanavien ohjelmatiedot sekä linkit Katsomon ja Ruudun ohjelmiin. Näitä ohjelmia voi katsella, mikäli laitteelle on asennettu näiden palveluiden mobiilisovellukset. Yle ei vastaa näiden sovellusten toimivuudesta tai sisällöstä.


Valikon Katso tv:tä ja Kuuntele radiota -tekstistä pääset valitsemaan nyt käynnissä olevien Ylen kanavien tarjonnasta sinulle sopivaa ohjelmaa.

Seuraavana valikon listassa ovat erilaisten ohjelmatyyppien linkit. Esimerkiksi Sarjat ja elokuvat -näkymä listaa kaikki Areenassa tarjolla olevat sarjat ja elokuvat. Voit selata tarjontaa joko julkaisujärjestyksessä tai ohjelmien nimen mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Lajityyppi-valinnan avulla voit tarkentaa selailua vain tiettyyn lajityyppiin, esimerkiksi kotimaisiin sarjoihin.

Haku

Kaikissa selailunäkymissä on myös oikeassa yläkulmassa hakulaatikko, josta voit hakea ohjelmia niiden nimellä. Ennustava haku alkaa listata ohjelmia jo muutaman kirjaimen kirjoituksen jälkeen. Hakutuloksessa on erotettu toisistaan tv- ja radio-ohjelmat. Haku kohdistuu tällä hetkellä ohjelmien nimiin: esimerkiksi ohjelmien kuvauksista ei vielä tällä hetkellä voi hakea. Hakua kuitenkin kehitetään jatkossa.

Käyttö ulkomailla

Sovelluksen käyttö onnistuu myös Suomen ulkopuolella: sovellus tunnistaa automaattisesti, missä sitä käytetään. Ulkomailla käytettäessä sovellus näyttää vain ne sisällöt, jotka ovat katsottavissa ulkomailla. Suorien lähetysten näkymässä ja ohjelmaoppaassa ulkomailla katsottavien ohjelmien yhteydessä näkyy turkoosilla pohjalla esitettävä kolmiosymboli.

Keitä tämän takana on?

Areena-sovelluksen on toteuttanut Yle Areenan kehitystiimi. Tiimin kuuluvat suunnittelija ja projektin tuoteomistajana toiminut Matti Kivinen, AD Egon Randlepp ja graafikko Milla Moisio sekä Ylen ulkopuolelta Saskenilta kehittäjä Simo-Pekka Aalto.

Mitä tämän takana on?

Uusi Areena-sovellus ja kaikki Areena-palvelut tästä eteenpäin käyttävät Ylen uusia ohjelmointirajapintoja, joita nörttikielellä kutsutaan lyhenteellä API. APIen etuna on se, että niiden avulla uusien palveluiden tekeminen on huomattavasti helpompaa kuin aiemmin. Mikäli tarvitaan Areena-sovellus vaikkapa uudelle älyrannekellolle, on sen toteuttaminen yhteisten rajapintojen avulla ketterämpää kuin rakentaa kerros kerrokselta vain älyrannekelloille tehty ratkaisu. API-rakennetta käyttää Areenan lisäksi mm. Yle Uutisten Uutisvahti-sovellus.

Käytännössä APIt välittävät tietoa Ylen lukuisista taustajärjestelmistä sovelluksiin ja muihin esityskerroksiin. Esimerkiksi televisio-ohjelmien kuvaustekstit siirtyvät Areena-sovellukseen tv:n Plasma-nimisestä tuotantojärjestelmästä Programs API -nimisen rajapinnan kautta.

Vaikka APIt helpottavatkin rakennustyötä, ei Ylellä jatkossakaan ole mahdollisuutta tukea kaikkia markkinoilla olevia laitteita. Tämän vuoksi pyrimme avaamaan rajapintoja ulkopuolisille toimijoille, jotta nämä voisivat kehittää ratkaisuja erilaisille laitteille ja alustoille. APIen avaamisesta kerrotaan tarkemmin Ylen Kehitys kehittyy -blogissa ja Ylen yhtiösivuilla aiheesta on kirjoittanut mm. Yle Internetin kehityspäällikkö Sami Kallinen.

27 kommenttia

Chromecast?

Nappien värit vaatisivat pientä säätöä.

Ensimmäisessä kuvassa "Valikko" on valkoisella, mutta on kuitenkin kosketettava elementti.
Toisessa kuvassa mm. "Sulje" on sininen ja on kosketettava elementti.
Kolmannessa kuvassa "Sulje" on sininen, "Klipit" on turkoosi ja "i" on harmaa, mutta kaikki ovat kosketettavia elementtejä.

Valitkaa yksi huomioväri, esim. turkoosi ja käyttäkää sitä mahdollisimman konsistentisti.

Ja siis kokonaisuutena käyttöliittymämuutos vaikuttaa erittäin positiiviselta verrattuna aikaisempaan.

Chromecastia kovasti itsekin kaipailen. Se nostaisi sovelluksen käyttömahdollisuudet aivan toiselle tasolle.

Uusi versio ei ole täysin yhteensopiva Hesarin applikaation kanssa. Hesari pätkii. Johtuisiko Ylen appsin pienestä puskurimuistista?

Hei!
Pystyykö Yle Areena lataamana Kurio Kid lasten tablettiin?

Ette mainitse jutussa Windows Phone sovellusta ollenkaan. Kai siitäkin saadaan uusittu versio?

masa kirjoitti:

Ette mainitse jutussa Windows Phone sovellusta ollenkaan. Kai siitäkin saadaan uusittu versio?

Samaa toivotaan täällä.

Todella hyvä juttu, mutta miksi Ipadin päivitys ei ilmoita tästä versiosta. Ilman tätä sattumalta silmiin osunutta juttua olisin varmaan pitkään käyttänyt vanhaa versiota.

Pete kirjoitti:

Chromecastia kovasti itsekin kaipailen. Se nostaisi sovelluksen käyttömahdollisuudet aivan toiselle tasolle.

Chromecast-tuki tulee sovellukseen ja web-palveluun jossain vaiheessa. Nyt haluttiin sovellus ulos mahdollisimman nopeasti, joten joitakin asioita oli pakko rajata pois.

Anonyymi kirjoitti:

Hei!
Pystyykö Yle Areena lataamana Kurio Kid lasten tablettiin?

Kuriolla näyttää olevan oma sovelluskauppansa. Toisataiseksi Areena- ja Lasten Areena -sovellukset ovat saatavissa vain Google Play -sovelluskaupasta, mutta täytyy katsoa mahdollisuutta tarjota Lasten Areenaa myös tuota kautta.

masa kirjoitti:

Ette mainitse jutussa Windows Phone sovellusta ollenkaan. Kai siitäkin saadaan uusittu versio?

Nykyinen Windows Phone -sovellus uusitaan varmasti jossakin vaiheessa. Seuraavaksi keskitymme kuitenkin Android-sovellukseen ja web-palvelun uudistamiseen.

Miten Areenan android-sovelluksesta valitaan radio-ohjelmat Samsung S5:ssä? Näkyvissä on vain TV-ohjelmat, eikä valintanappeja löydy mistään ja haku ei löydä radio-ohjelmia.

Kysymys uudesta iPad Areenasta: Löytyykö sieltä jostain ruotsinkielinen Areena?

Ja täällä myös kovasti odotellaan Chromecast-tukea.

Miika kirjoitti:

Kysymys uudesta iPad Areenasta: Löytyykö sieltä jostain ruotsinkielinen Areena?

Ja täällä myös kovasti odotellaan Chromecast-tukea.

Areena-sovellus vaihtaa käyttöliittymäkielensä ruotsiksi, kun vaihdat iPadin käyttökieleksi ruotsin. Chromecast-tuki tulee jossakin vaiheessa.

kitkat kirjoitti:

Miten Areenan android-sovelluksesta valitaan radio-ohjelmat Samsung S5:ssä? Näkyvissä on vain TV-ohjelmat, eikä valintanappeja löydy mistään ja haku ei löydä radio-ohjelmia.

Radio-ohjelmat saat näkyviin Areena-sovelluksen valikosta (laitteen ollessa pystyasennossa oikeassa alakulmassa olevat kolme pistettä) vaihtamalla video-näkymästä audioon.

Edellinen versio tuki Airplay:tä, sen avulla katselimme YLE TV-ohjelmia kotiteatterissa. En löytänyt tätä uudesta versiosta?

Saint radiosuomen viimein soimaan. Mitten 'h......ssa' sen saa pysaytettya? Sivut ovation Taynna kaikenlaista-tahsin tarpeetonta;tarvitaan vain painikkeet radio-kana a-kuuntele-pysayta!!!
Koska arena nayttaa theta an, etta olen ulkomailla, miksi naytetaan koko ohjelmisto, nota en kuitenkaan voi katsoa?....? Naytettaisiin vain ulkomailla katsottavissa ole a ohjelmisto!! -Tama olisi modernia asiakaspalvelua.

Ohjelma Isä Matteon tutkimuksia -> mitä tapahtui Patricialle ? Onko se jakso katsottavissa ?

Sovellukseen olisi hyvä saada oma suosikkilista, johon voisi lisätä ohjelmia myöhempää katselua/kuuntelua varten.

Uudistettu Areenan iPad-applikaatio ei ole toiminut omalla laitteellani ollenkaan, videot eivät yksi kertaisesti käynnisty ja ruutu jää vilkkumaan. Verkkoyhteydessä ei ole vikaa. Uusin iOS 7.1.2 ja iPad 4 Retina (MD518C/A), 64GB, WiFi+3G. Vanhaakaan (toimivaa) sovellusta ei saa takaisin, mitä pitäisi tehdä? Olen poistanut sovelluksen ja asentanut uudestaan mutta ei auta. Palautetta on lähtenyt useita kertoja.

JM kirjoitti:

Uudistettu Areenan iPad-applikaatio ei ole toiminut omalla laitteellani ollenkaan, videot eivät yksi kertaisesti käynnisty ja ruutu jää vilkkumaan. Verkkoyhteydessä ei ole vikaa. Uusin iOS 7.1.2 ja iPad 4 Retina (MD518C/A), 64GB, WiFi+3G. Vanhaakaan (toimivaa) sovellusta ei saa takaisin, mitä pitäisi tehdä? Olen poistanut sovelluksen ja asentanut uudestaan mutta ei auta. Palautetta on lähtenyt useita kertoja.

Minulla on täsmälleen sama ongelma, mutta laitteena Ipad 2, 16gb ja Wifi. Korjatkaa vika ASAP. Kiitos

Vaimolla on Samsung Galaxy 2 tab 10", jossa asennettuna Cyanogenmod-firmware v11 eli käytännössä Android 4.4.4. Yle Areenan uusin sovellus v2.2.3 on asennettuna Play-kaupasta. Sovellus asentuu ja käynnistyy ihan normaalisti. Suorat Areenan TV1/TV2/Fem/Teema striimit toimivat ongelmitta. Kun tallenteita yrittää avata, niin player latautuu ja kohta tulee popup, joka kertoo 'Videota ei voida toistaa'.

Sattumoisin eksyin sovelluksen asetus-valikkoon ja löysin videon laatuun liittyvän asetuksen. Se oli oletusarvoisesti asennossa automaattinen/HLS. Kokeilin laittaa siihen manuaalisesti Keski(laatuinen) ja nyt alkoi tallenteetkin toistumaan. Ehkäpä teidän kannattaisi tarkastaa koodia ja/tai sovelluksen oletusasetuksia tältä kohtaa. Samoin voisitte kertoa, mitkä ne tietoliikenneyhteyden nopeusvaatimukset mahtavat olla noille Matala/Keski/Korkea-videolaaduille.

Areena-sovelluksen Chromecast-tukea odotellaan täälläkin.

Karde kirjoitti:
kitkat kirjoitti:

Miten Areenan android-sovelluksesta valitaan radio-ohjelmat Samsung S5:ssä? Näkyvissä on vain TV-ohjelmat, eikä valintanappeja löydy mistään ja haku ei löydä radio-ohjelmia.

Radio-ohjelmat saat näkyviin Areena-sovelluksen valikosta (laitteen ollessa pystyasennossa oikeassa alakulmassa olevat kolme pistettä) vaihtamalla video-näkymästä audioon.

Kari, ei valitettavasti ole kolmea pistettä alakulmassa. Puhelin S5, Areenan uusin versio. Mikäs nyt avuksi radion löytymiseen?

Hk kirjoitti:
JM kirjoitti:

Uudistettu Areenan iPad-applikaatio ei ole toiminut omalla laitteellani ollenkaan, videot eivät yksi kertaisesti käynnisty ja ruutu jää vilkkumaan. Verkkoyhteydessä ei ole vikaa. Uusin iOS 7.1.2 ja iPad 4 Retina (MD518C/A), 64GB, WiFi+3G. Vanhaakaan (toimivaa) sovellusta ei saa takaisin, mitä pitäisi tehdä? Olen poistanut sovelluksen ja asentanut uudestaan mutta ei auta. Palautetta on lähtenyt useita kertoja.

Minulla on täsmälleen sama ongelma, mutta laitteena Ipad 2, 16gb ja Wifi. Korjatkaa vika ASAP. Kiitos

Minulla myös. Applen sovelluskaupasta en pysty Yle Areenaa edes lataamaan, se ei näy siellä ja poistin jo valitettavasti vanhan version tabletiltani. Käyttöjärjestelmä on iOS 7.1.2.

Sovelluksen käyttö onnistuu myös Suomen ulkopuolella: sovellus tunnistaa automaattisesti, missä sitä käytetään. Ei ole totta. aplikaatio näyttää kaikki ohjelmat. vasta kun yrittää sen avata tulee viesti: ei näkyvissä ulkomailla. tämä on tosi rasittavaakun pitää kaikki yksitellen avata että tietää mitä voi katsoa.

Kun valitsen kanavan iPadillä, niin tulee ilmoitus "Ei voida jäsentää" ja katselu loppuu siihen. Mitä pitäisi tehdä?

Yle Areena

Yle Areenan tiimi tapaa Areenan aktiivikäyttäjia. Auta meitä kehittämään palvelua entistä paremmaksi!

Mukana: Hanna Svärd, Esa Kukkonen, Paavo Rytsä, Leevi Kokko, Reijo Perälä, Kari Haakana ja muut yleläiset ja YLE Areenan tekijät.

Areena Facebookissa

Areena Twitterissä

 

Blogiarkisto