Areenan web-palvelu uudistuu

Areenan web-palvelu luo nahkansa. Jo jonkin aikaa beta-versiona toiminut Areenan kokeiluversio otetaan nyt käyttöön ja se korvaa vanhan web-palvelun osoitteissa yle.fi/areena ja yle.fi/arenan. Areenan vanha versio on kuitenkin käytössä vielä jonkin aikaa.

Areenan uudessa versiossa on pyritty helpompaan käytettävyyteen. Palvelu on responsiivinen eli sitä voi käyttää selaimella kaikenkokoisilla ruuduilla: palvelu mukautuu käytettyyn selainikkunaan. Vanhaan tapaan Areenan videoiden katselu mobiililaitteissa tapahtuu Areena-sovelluksilla, joihin käyttäjä ohjataan selainpalvelusta, kun tallenne tai lähetys käynnistetään.

Eri tapoja ohjelmien löytymiseen

Ohjelmia Areenassa voi etsiä Selaa-valikon alta. Ohjelmat on järjestetty eri lajityyppien (esim. sarjat ja elokuvat) mukaan alasivuille. Omat sivunsa on myös ohjelman lähetyskanavien mukaan tapahtuvalle selailulle sekä ohjelmien nimien mukaan hakemiselle.

Suorat-linkin takaa löytyvät Areenan tv-puolelta sekä tv-kanavien käynnissä olevat lähetykset että vain Areenassa lähetettävät suorat lähetykset. Tv-opas- ja radio-opas näyttävät tv- ja radiokanavien ohjelmalistaukset. Ohjelmalistauksista pääsee suoraan katsomaan ja kuuntelemaan ohjelmia, mikäli ne ovat Areenassa saatavilla.

Areenan haku on nyt yhteydessä laajempaan Yle-hakuun. Haku on ennakoiva: kun käyttäjä kirjoittaa hakulaatikkoon esimerkiksi “urheilu”, avautuu laatikon alle lista ohjelmista, joiden nimissä merkkijono esiintyy. Ennakoiva haku toimii kirjoituksen aikana ja täsmentää hakua sitä mukaa kun kirjaimia kirjoitetaan; enter-näppäintä ei siis tarvitse painaa. Mikäli käyttäjä painaa enteriä, siirtyy hän hakutuloslistaukseen, jonka tulokset on rajoitettu koskemaan Areenaa. Halutessaan käyttäjä voi hakutuloslistauksen valinnoista ulottaa hakua Areenan lisäksi muihin Ylen palveluihin.

Kirjautumalla parempaa palvelua

Tärkeimpänä uutena ominaisuutena web-palvelussa on kirjautuminen. Käyttäjillä on mahdollisuus luoda Yle Tunnus, jota käytetään käyttäjän tunnistamiseen Yle Areenassa. Kirjautuminen on yksinkertaista: käyttäjätunnuksen luomiseen tarvitaan vain voimassa oleva sähköposti. Kun käyttäjä on kirjautunut, hän voi merkata suosikikseen yksittäisen ohjelman tai kokonaisen sarjan. Mikäli käyttäjä merkitsee suosikikseen sarjan, saa hän Areenan käyttöliittymässä muistutuksen, kun sarjasta ilmestyy uusi jakso.

Suosikiksi merkityt ohjelmat ja sarjat näkyvät kirjautuneen käyttäjän Areena-etusivulla. Lisäksi suosikeista muodostuu automaattinen Suosikit-sivu, jonka kautta ohjelmia pääsee katselemaan ja kuuntelemaan. Samalta sivulta suosikkeja voi myös poistaa. Suosikkeja voi tehdä sekä tv- että radio-ohjelmista.

Kirjautunut käyttäjä voi myös helposti jatkaa kesken jääneen ohjelman katselua tai kuuntelua. Mikäli kirjautunut käyttäjä on aloittanut jonkin ohjelman ja sitten keskeyttänyt sen, löytyy kesken jäänyt ohjelma Areenan etusivulta. Kesken jääneet ohjelmat löytyvät myös käyttäjän Historia-sivulta, joista keskenjääneitä ohjelmia voi halutessaan siivota pois. Ohjelmat säilyvät suosikeissa ja historiassa niin kauan kuin ne ovat Areenassa käytettävissä.

Tällä hetkellä Yle Tunnus on käytössä vasta Areenan web-palvelussa. Myöhemmin tämän vuoden aikana kirjautumismahdollisuus tuodaan myös Areenan mobiilisovelluksiin, jolloin esimerkiksi mobiililaitteessa aloitettua katselua voi kätevästi jatkaa selainpalvelussa tai päinvastoin. Yle Tunnusta voi käyttää tällä hetkellä myös Uutisvahti-sovelluksessa ja YleX-palvelussa. Muut Ylen verkkopalvelut ottavat Yle Tunnuksen käyttöönsä vaiheistetusti.

Kehitys jatkuu

Muutoksista huolimatta jotkin asiat säilyvät palvelussa edelleen. Areena käyttää edelleen flash-playeria: HTML5-playeria emme web-palvelussa vielä voi käyttää, koska sisällön suojaus vaatii joko flash-tekniikkaa tai HTML5-jakelun tapauksessa DRM-sisällönsuojaustekniikan käyttöä.

Myös Areenan jakelu tapahtuu samalla tavalla kuin aiemminkin ja Areenan taustajärjestelmät säilyvät samoina.

Nyt tehdyt muutokset ovat ensimmäinen vaihe Areenan web-palvelun muutostyössä. Seuraamme palvelusta annettavaa palautetta ja pyrimme kehittämään palvelua edelleen.

Areenan Android-sovelluksesta uusi versio

Uusittu sovellus toimii kaikenkokoisilla ruuduilla ja säätyy automaattisesti käytetyn laitteen ruutukokoon. Sovellus toimii siis sekä Android-puhelimilla että tableteilla. Lisäksi sovellus tukee myös AndroidTV-laitteita, joita ovat markkinoille tuoneet tai tuomassa mm. Philips ja Sony.

Sovellus edellyttää laitteelta Android 4.0 -käyttöjärjestelmäversiota. Vanhempien Android-laitteiden käyttäjille tarjoamme edelleen Areenan vanhaa sovellusversiota. Tätä sovellusversiota emme kuitenkaan enää päivitä.

Sovellus aukeaa Suositukset-näkymään, joka tarjoaa Areena-toimituksen valikoimia ohjelmatärppejä. Koskettamalla esitellyn ohjelman nimeä tai kuvaa pääset ohjelman esittelysivulle, josta käynnistät ohjelman koskettamalla toistoikonia. Mikäli ohjelma on osa sarjaa, pääset ohjelmasivulta sarjasivulle koskettamalla “Näytä sarja” -linkkiä.

Areenan muuta ohjelmavalikoimaa pääsee selaamaan sovelluksen vasemman yläkulman valikkosymbolia koskettamalla.

Katso tv:tä -valinnan alta löytyvät tv-kanavien suorat lähetykset sekä vain Areenassa lähetettävät suorat lähetykset. Kunkin tv-kanavan kohdalla näkyy parhaillaan lähetettävän sekä seuraavaksi vuorossa olevan ohjelman nimi ja indikaattori, joka kertoo käynnissä olevan ohjelman keston. Vain Areenassa lähetettävät suorien lähetysten lista kuluvalta päivältä näkyy tv-kanavien listan alapuolella.

Tv-opas -näkymässä voit selata Ylen ja kaupallisten kanavien tv-ohjelmakarttaa. Tv-oppaan linkeistä voit siirtyä katsomaan ohjelmia tai tarkastella tarkempia ohjelmatietoja.

Valikon alta löytyvät myös linkit ohjelmien lajityypin avulla tapahtuvaan selailuun. Valikossa on omat linkkinsä sarjoille ja elokuville, viihteelle ja kulttuurille, dokumentille ja faktalle, uutisille, urheilulle sekä lastenohjelmille.

Sovelluksen asetuksista voi vaihtaa sovelluksen kieltä suomen ja ruotsin välillä. Lisäksi asetuksissa on mahdollisuus valita kahden eri mediasoitinohjelman välillä. Koska Android-laitteiden määrä ja erilaisten kokoonpanojen erot ovat suuria, on Areena-sovelluksessa kaksi soitinta, joiden avulla Areenan käyttö onnistuu.

Paljon toivottu Chromecast-tuki on myös mukana Android-sovelluksessa. Mikäli Android-laitteen käyttämässä wlan-verkossa on Chromecast-laite, ilmestyy Areena-sovelluksen yläriville Chromecast-logo. Logoa koskettamalla Android-laitteen voi yhdistää Chromecastiin, jolloin Areenan ohjelmat toistuvat Chromecastiin liitetyn tv:n ruudulla.

Areenan tv- ja radioversioiden välillä liikutaan painamalla sovelluksen ylärivillä näkyvää radio/tv-symbolia. Radiotoiminnalisuudet ovat pitkälti samat kuin tv-toiminnallisuudetkin; kuuntele radiota -valinnan alta löytyvät mm. kaikkien Ylen radioasemien suorat lähetykset. Alueellisten radiokanavien valinnat löytyvät Radio Suomen ja Radio Vegan valinnoista.

Sovelluksen kehitys jatkuu edelleen. Seuraavaksi sovellukseen tuodaan kirjautumismahdollisuus, joka on jo tällä hetkellä käytössä Areenan web-palvelun beta-versiossa. Kaikki palaute sovelluksessa on enemmän kuin tervetullutta. Palautetta voi lähettää myös sovelluksen palautetoiminnon kautta.

Areenan mobiilikäynnistysten määrä yli kaksinkertaistui vuodessa

Runsaan puolen vuoden tauon jälkeen Yle Areenan kuukausiraportti tekee paluun. Viimeisin julkaistu raportti julkaistiin viime vuoden kesäkuussa, jonka jälkeen emme teknisten haasteiden ja ajanpuutteen vuoksi ole raportteja tuottaneet. Nyt ongelmat on selätetty ja tarkoitus on, että Areenan käyttölukuja julkaistaan vastedes kerran kuussa.

Toukokuun jälkeen Areenan tukemaan laitevalikoimaan on saatu Samsungin äly-tv-laitteet. Tämän ja muiden ns. big screen -laitteiden Areena-käyttö on tästä raportista eteenpäin mukana katsauksissa. Kovin suuresta käyttömäärästä ei vielä ole kysymys: stream-käynnistyksiä on noin miljoona kappaletta kuukaudessa.

Mobiilikäytössä näkyy selkeä muutos vuoden takaiseen tilanteeseen. Viime vuoden tammikuussa iPad-laitteilla tehtiin yli puolet kaikista Areenan mobiilikäynnistyksistä. Nyt määrä on kutistunut runsaaseen 40:een prosenttiin. Osuuttaan mobiilissa ovat kasvattaneet Android-laitteet ja erityisesti Android-tabletit. Windows-mobiililaitteetkin ovat kasvattaneet osuuttaan, sillä ne erottuvat jo omana siivunaan kuvaajassa: runsaat kaksi prosenttia Areenan mobiilikäynnistyksistä tehdään nyt Windowsia käyttävillä mobiililaitteilla. Mobiili-Areenan käyttö kokonaisuudessaan on kasvanut huimasti: vuodessa mobiililaitteilla tehtyjen videokäynnistysten määrä on hypännyt runsaasta kahdeksasta miljoonasta noin 18 miljoonaan käynnistykseen kuukaudessa.

Areenan kuukausiraportti 1/2015

Raportin lähdetiedot Google Drive -dokumenttina

Tule Areenan Android-sovelluksen beta-testaajaksi

EDIT 3.2.: Kiitos kaikille ilmoittautuneille! Testiryhmä on nyt täynnä emmekä ota enää uusia testaajia.

Käynnistämme tänään Yle Areenan uuden Android-sovelluksen beta-testauksen. Testauksen tarkoituksena on saada suhteellisen laajalla testaajajoukolla selville, onko sovelluksessa vielä viilattavaa ennen sen julkaisemista kaikille halukkaille käyttäjille.

Nyt beta-vaiheessa olevassa sovelluksessa on vielä tiedossa olevia puutteita, joten vapaaehtoisilta testaajilta odotamme valmiutta kokeilla tuotetta, joka ei kaikilta osiltaan ole aivan valmis. Lisäksi toivomme palautetta sovelluksen ominaisuuksista.

Käytännön vaatimuksena on vähintään Android 4.0 -käyttöjärjestelmällä varustettu laite. Laitteen muilla ominaisuuksilla kuten koolla tai formaatilla ei ole väliä.

Päästäksesi mukaan testaajajoukkoon sinun tulee lähettää sähköpostia otsikolla "Android-beta" osoitteeseen areena.beta@yle.fi . Testaajat liitetään Ylen perustamaan Google+ -yhteisöön, jonka kautta sovelluksen voi ladata laitteeseensa.

Tämä beta-testauskausi on arviolta muutaman viikon pituinen. Tarkoituksena on tehdä samanlaisia testisyklejä myöhemminkin saman joukon kanssa.

Näin Areenan jakelu toimii

Areenaan tulevat ohjelmat julkaistaan tv- ja radiojulkaisemisen järjestelmillä. Tv-ohjelmien sijoittelu ohjelmakaavioon, ohjelmien tietojen kuvailu ja ohjelmien julkaisu tehdään työkalulla, joka Ylen sisällä kulkee nimellä Plasma ja radiossa vastaavat toimet tehdään Radioman-työkalulla. Näistä järjestelmistä tulevat siis kaikki Areenan sisällöt, poislukien lyhyet ns. klipit eli esimerkiksi ohjelmien markkinoinnissa käytettävät videot ja uutisvideot, joita varten on oma työkalunsa. Julkaisutyön tekevät Ylen toimittajat ja tuottajat, jotka julkaisevat ohjelmat myös radioon ja televisioon.

Varsinaisesti ohjelmasisällöt ja -tiedot tallentuvat mediatietokantaan. Mediatietokannan tietojen mukaan määräytyvät esimerkiksi ohjelmien julkaisuajat ja ohjelmien poistuminen Areena-palvelusta. Julkaisu- ja poistumisajankohdat määritellään Plasmassa ja Radiomanissa ja nämä tiedot taas määräytyvät ohjelmien esitysoikeuksien mukaan.

Varsin usein verkkoesitysoikeudet on määritelty ohjelman broadcast-esitykseen linkittyviksi: ohjelmalla on esimerkiksi 30 päivän verkko-oikeudet alkaen ohjelman tv-esityksestä. Verkko-oikeuksien kesto riippuu kuitenkin kustakin ohjelmasta ja sen esittämistä koskevasta sopimuksesta.

Hajautettu jakelu

Kun ohjelma on julkaistu ja saatavilla mediatietokannassa, alkaa ohjelman matka kohti kuluttajaa. Ohjelmia voi selailla ja katsoa Areenan web-palvelussa sekä tietyille päätelaitteille tehdyillä sovelluksilla. Omat sovelluksensa on tällä hetkellä olemassa iOS-,  Android- ja Windows 8 -mobiililaitteille ja Samsungin älytelevisioille.

Areenan ohjelmia ei esitetä yhdeltä palvelimelta tai yhdestä pisteestä Pasilassa. Sisällön jakelu on hajautettu ja siitä huolehtii erityinen jakeluverkko, CDN (content delivery network). Yle ostaa jakeluverkkopalvelut Akamai-nimiseltä, maailmanlaajuisesti toimivalta yritykseltä. Akamai hoitaa myös monien muiden tunnettujen tahojen CDN-palveluja.

Kun käyttäjä siis alkaa Areenassa toistamaan mediaa (joko suoraa lähetystä tai tallennetta), toistopyyntö välittyy Areenan taustajärjestelmiin, joissa luodaan käyttäjän pyytämän median väliaikaisesti toimiva osoite. Osoite osoittaa Akamain ns. edge-palvelimille, joita Akamailla on ympäri maailman. Akamain edge-palvelimia on esimerkiksi Suomessa useissa paikoissa eri puolilla maata. Mikäli käyttäjän haluama media löytyy kyseisen edge-palvelimen välimuistista, media toistetaan sieltä. Muussa tapauksessa edge-palvelin hakee median Ylen origin-palvelimilta ja käynnistää streamauksen sitten.

Edge-palvelimet siis hoitavat varsinaisen streamauksen ja origin-palvelimet toimivat medioiden varastona edge-palvelimille. Akamai pyrkii löytämään käyttäjälle häntä lähinnä olevan palvelimen, jonka kuorma on sellainen, että sinne voi osoittaa uusia pyyntöjä.

Periaatteessa sama käytäntö toimii myös suorana lähetettävien ohjelmien suhteen. Vaikka ohjelmat eivät olekaan tallenteina palvelimilla, ne välittyvät silti edge-palvelinten kautta. Suora lähetys puskuroituu jonkin verran edge-palvelinten välimuisteihin, jotta lähetys ei pätkisi. Edge-palvelinten välimuistit (ja mahdolliset operaattorien välimuistit) aiheuttavat myös sen, että verkon kautta katsottuna suora lähetys on jonkin verran tv:n kautta katsottua lähetystä myöhässä.

Erilaisille yhteyksille erilaista laatua

Saatuaan toistopyynnön Akamain edge-palvelin alkaa streamata haluttua ohjelmaa käyttäjälle. Streamin laatu riippuu palvelimen ja käyttäjän välisen Internet-yhteyden laadusta ja käyttäjän laitteen ominaisuuksista. Parhaimmillaan ohjelma välitetään HD-tasoisena, mutta mikäli yhteyden laadussa tapahtuu vaihtelua (esimerkiksi samaa wlan-yhteyttä ryhtyy käyttämään muita laitteita tai käyttäjän operaattorin verkossa on runsaasti liikennettä), laskee stream-laatu tasolle, joka voidaan ongelmitta toimittaa käyttäjälle.

Toisin kuin esimerkiksi YouTube, joka tallentaa toistettavan videon käyttäjän koneelle, Areenan videot eivät tallennu koneelle, koska Ylen ja oikeuksien omistajien sopimukset mahdollistavat vain sisällön suoratoiston. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Areena vaatii tasalaatuista yhteyttä, jotta hyvälaatuisen videon esittäminen onnistuu. Yhteyden laatu on eri asia kuin operaattorin ilmoittama liittymän nopeus. Liittymän nopeus koskee nopeutta asiakkaan modeemista tai muusta päätelaitteesta operaattorin yhteyspisteeseen: siitä eteenpäin yhteyden nopeus ja esimerkiksi streamatun videon välittyminen on pitkälti kiinni operaattorin verkon toiminnasta.

Kapasiteettia riittää

Akamain edge-palvelinten kapasiteetti on varsin suuri. Esimerkiksi viime joulukuussa Akamain palvelimet eri puolella Suomea ja maailmaa välittävät asiakkaille noin 8,5 petatavua Ylen video- ja audiosisältöjä. Sinä aikana, kun Yle on käyttänyt Akamain palveluja, edge-palvelinten kapasiteetti ei ole loppunut kesken. Ruuhkatilanteet eivät siis ainakaan toistaiseksi ole johtuneet siitä, että Ylen tai Akamain järjestelmät eivät olisi kyenneet vastaamaan käyttäjien kysyntään.

Yleensä toisto-ongelmat johtuvat ongelmista Akamain palvelimen ja käyttäjän koneen välillä. Tähän ketjuun mahtuu monenlaisia verkkokomponentteja operaattorin palvelimista operaattorin sisäverkon kautta käyttäjän omaan verkkoon saakka. Toiston sujuvuuteen saattaa vaikuttaa myös se, miten operaattorin ja Akamain väliset yhteydet on järjestetty.


Kuva on huomattavan yksinkertaistettu kuva CDN:n ja operaattoriverkon toiminnasta. Käyttäjä saattaa katsoa tai kuunnella ohjelmaa mobiililaitteella matkapuhelinverkon kautta, jolloin operaattorin viimeinen piste on tukiasema; tämä ei kuitenkaan muuta yleisperiaatetta.

Ongelmia siis saattaa syntyä verkko-ongelmien vuoksi, mutta niitä saattaa syntyä Ylen puolellakin. Ohjelmien julkaistuminen on automaattinen prosessi, mutta syystä tai toisesta (esimerkiksi bugi mediatietokannassa) yksittäinen ohjelma tai joukko ohjelmia voi jäädä julkaistumatta. Tällöin vaaditaan käsityötä, jotta ohjelma saadaan palveluun. Myös tekstitykset tuottavat silloin tällöin ongelmia: tekstitykset on esimerkiksi voitu ajastaa väärin ja niiden korjaaminen on aikaa vievää työtä.

Joissakin tapauksissa toistettava media ei lähde käyntiin toistuvista yrityksistä huolimatta. Syynä saattaa olla jokin väliaikainen häiriö Akamain palvelussa tai yhteysongelma jossakin kohtaa välitysketjua. Yleensä selaimen välimuistin tyhjentäminen auttaa tähän. Mikäli ongelma tulee vastaan mobiilisovelluksessa tai äly-tv-laitteessa, saattaa sovelluksen lopettaminen ja uudelleenkäynnistys auttaa.

Näillä laitteilla käytät Areenaa, syksy 2014

Vettä on virrannut Vantaassa jonkin verran sen jälkeen, kun viimeiksi bloggasin Areenan laitetuesta. On siis aika käydä uudestaan läpi laitteita, joilla Areenan sisälötä voi käyttää.

Pyrkimyksenämme on mahdollistaa Areenan käyttö mahdollisimman laajalle käyttäjäjoukolle. Jonkin verran joudumme kuitenkin rajaamaan sitä laitemäärää, jota tuemme. Nykyisillä teknisillä ratkaisuilla Areenan käyttö eri laitteilla vaatii erillisiä ratkaisuja suurelle määrälle laitteita ja tuetun laitekannan merkittävä laajentaminen tulisi kalliiksi ja rajaisi myös Areenan kehitystä.

Lyhyemmin: Areena ei toimi kaikilla laitteilla. Jokainen uusi tuettava laite vaatii työtä ja luo kustannuksia, joten tuettavien laitteiden listaa laajennetaan harkiten.

Tällä hetkellä Areena-sisältöä on saatavissa seuraavissa laitteissa ja palveluissa:

  • Tietokoneet, joissa flash-laajennuksella varustettu selain (esim. ChromeFirefox)
  • iPad ja iPhone -laitteet (vaativat Areena-sovelluksen: iPad ja iPhone)
  • Android-puhelimet, -tabletit ja muut laitteet (vaativat Areena-sovelluksen)
  • Windows Phone 8 -mobiililaitteet (vaativat Areena-sovelluksen)
  • Samsung -älytelevisiot (vuonna 2012 julkaistut tai uudemmat laitteet, vaativat Areena-sovelluksen)
  • Sony Playstation 3 (toimii laitteen selaimen kautta)
  • Sony Bravia -televisiot 
  • Elisa Viihde -palvelu 
  • Chromecast-laitteet (tällä hetkellä iPadin kautta, Android-tuki tulossa Areenan Android-sovelluksen uuden version myötä)
  • AppleTV iOS-sovelluksen Airplay-toiston kautta

Tämän listan ulkopuolella tuettuja laitteita ei ole. Tästä huolimatta Areena saattaa muillakin laitteilla toimia. Esimerkiksi jotkut televisiot näyttäisivät toistavan Areena-videoita.

Laitetuki kasvaa ensi vuonna. Tulossa on Areena-sovellus LG:n ja Sonyn älytelevisioille sekä PlayStation 4- että Xbox One -pelikonsoleille. Näistä ratkaisuista kerromme enemmän myöhemmin.

Areenan iPad-sovellus sai Chromecast-tuen

Yle Areenan uusimmassa iPad-sovelluksen päivityksessä on odotettu ominaisuus: sovelluksen avulla voi nyt katsoa Areenan videoita ja kuunnella Areenan radio-ohjelmia Chromecast-laitteen kautta. Mikäli sovellus ei päivity automaattisesti, on se saatavilla Applen sovelluskaupasta.

Mikäli Chromecast ei ole tuttu, kannattaa tutustua Googlen esittelysivuun aiheesta. Lyhyesti kuvattuna kyseessä on television HDMI-liitäntään liitettävä tikku, jonka avulla mobiililaitteella tai tietokoneella käytettävä videopalvelu näkyy myös tv:ssä. Chromecast muistuttaa esimerkiksi AppleTV:tä, jota Areenan iPad-sovellus on tukenut jo jonkin aikaa.

Areenan iPad-sovellukseen nyt rakennettu tuki mahdollistaa siis Areenan sisällön nauttimisen televisioruudulta. iPad-sovelluksessa tv- tai radio-ohjelma tai live-stream käynnistetään normaalisti. Kun ohjelma on käynnissä ja Chromecast on käyttövalmis, iPadin oikeaan alanurkkaan ilmestyy cast-symboli. Napauttamalla symbolia avautuu valintaruutu, jossa tarjotaan verkosta löytyviä Chromecast-laitteita. Valitse haluamasi laite ja ohjelma avautuu tv-ruudulle.

Tämän jälkeen Chromecast hoitaa ohjelman toistamisen tv-ruudulla ja voit halutessasi käyttää iPadia muihin toimiin. Kun haluat lopettaa ohjelman streamauksen, siirry iPadin Areena-sovellukseen ja katkaise Chromecast-yhteys.

Tässä vaiheessa Chromecast toimii siis Areenan uusimmassa iPad-sovelluksessa. Android-laitteille Chromecast-tuki tuodaan syksyn aikana, kun kokonaan uusittu Areenan Android-sovellus saadaan valmiiksi. Joistakin Android-laitteista voi tosin jo tällä hetkellä lähettää Areena-sovelluksen kuvaa televisioon ns. ruutupeilauksen avulla.

Tarkoituksena on tuoda Chromecast-tuki myös tietokoneissa käytettäville Chrome-selaimille jossain vaiheessa. Kerromme tästä ominaisuudesta sitten, kun se on lähempänä toteutusta.

Areenan ensimmäinen äly-tv-sovellus käytössä

Ensimmäinen äly-tv-laitteille tarkoitettu Areena-sovellus on nyt valmis. Samsungin äly-tv:ille tarkoitettu sovellus on ladattavissa ilmaiseksi Samsungin äly-tv-laitteiden SmartHub-sovelluskeskuksesta. Sovellus toimii vuoden 2012 ja sen jälkeen julkaistuilla Samsungin äly-tv-malleilla (lista tuetuista laitteista Google Drive -palvelussa).

Sovellus toimii hyvin samalla tavalla kuin esimerkiksi iPadin Areena-sovellus. Sovellus tarjoaa etusivullaan Areena-toimituksen suositukset ja Areenan laajempaa tarjontaa voi selata eri ohjelmakategroioiden avulla tai etsiä ohjelmia niiden nimen mukaan. Tarjolla ovat kaikki Areenassa nähtävät ohjelmat, myös vain Areenassa katsottavat live-lähetykset. Tv-kanavien suoria lähetyksiä tai radio-ohjelmia sovelluksessa ei ole mukana.

Ohjelmat ovat äly-tv-sovelluksessa saatavilla saman ajan kuin Areenan verkkopalvelussa ja mobiilisovelluksissakin. Myös sovelluksen tekniset taustaratkaisut ovat samat. Tämän vuoksi verkkoyhteyden laatu saattaa vaikuttaa sovelluksen kuvan laatuun, erityisesti ohjelman alussa.

Kyseessä on Ylen päänavaus uusien äly-tv-sovellusten suuntaan. Sovelluksia on luvassa myös muille äly-tv-merkeille ja muille laitteille myöhemmin. Nyt julkaistu sovellus on tehty yhteistyössä Samsungin kanssa ja sen on toteuttanut Accedo.

Aiemmin Areenaa on voinut käyttää myös pilottiratkaisuilla, jotka on rakennettu Sonyn Bravia-laitteille ja Elisa Viihde -palveluun. Myös nämä palvelut jatkavat toimintaansa toistaiseksi.

Toivomme Areena-sovellukselle runsasta käyttöä. Kommentoikaa ja kertokaa, mitä ominaisuuksia haluaisitte sovellukseen ja mikä toimii ja mikä ei.

Areenan uusi iPad-sovellus

Areenan uusi iPad sovellus on julkaistu! Applen sovelluskaupasta ladattava sovellus on ilmainen ja toimii kaikilla iPad-laitteilla, jotka käyttävät iOS 7 -käyttöjärjestelmää tai uudempaa versiota. Muilla iOS-laitteilla toimii edelleen vanha Areena-sovellus.

iPad-sovelluksen jälkeen luvassa on uusittu versio Android-laitteille tarkoitetusta Areena-sovelluksesta. Luvassa on myös uudistettu versio Areenan verkkopalvelusta. Näihin uudistuksiin palaamme syksyn aikana.

Nyt julkistettu iPad-sovellus on ensimmäinen versio ja sovelluksen kehittäminen jatkuu. Uusia ominaisuuksia on siis luvassa. Toiveita ja kritiikkiä voi lähettää sovelluksessa olevan palautetoiminnon kautta.

Alla lyhyt esittely sovelluksen ominaisuuksista.

Avausnäkymä

Sovelluksen ensimmäinen kokonaisuus on kokoelma toimituksen suosittelemia ohjelmia eli suositukset. Suosituksia voi selata liuttamalla suositusrullaa sivusuunnassa. Painamalla suositusrullassa olevaa ohjelmaa pääset suositellun ohjelman näkymään.


Suositusrullan alla on tv-näkymässä listattu Ylen tv-kanavat ja radionäkymässä radiokanavat ja niillä tällä hetkellä esitettävät ohjelmat sekä seuraavaksi esitettävä ohjelma. Klikkaamalla kanavapainiketta pääset seuraamaan kanavalla tällä hetkellä esitettävää ohjelmaa. Kanavan käynnistyessä ruudun alaosassa näkyy kanavalista, josta voit valita jonkin toisen kanavan. Näkymän yläosassa näkyy äänenvoimakkuuden säädin. Nämä elementit poistuvat kuvasta, kun täppäät ruutua kerran. Kun kosketat ruutua uudestaan, valintaelementit ilmestyvät ruutuun uudestaan.

Seuraavana näkymässä on ryhmä listoja, joihin on koottu Areenan tarjontaa. Kunkin listan sisältöä selataan suosittelunäkymän tavoin sivusuunnassa.

Ohjelmanäkymä

Koskettamalla ohjelmaa pääset yksittäisen ohjelman näkymään. Ohjelmanäkymästä voi käynnistää ohjelman painamalla kolmiokuvaketta. Kuten jo aiemmin, iPad-sovelluksen kuvanlaatu riippuu käytettävän verkkoyhteyden laadusta. Parhaimmillaan kuvanlaatu on 720p-tasoista, mutta verkkoyhteyden laadun vaihdellessa myös kuvanlaatu laskee tasolle, jolla videostreamia voidaan välittää. Ohjelmanäkymässä voit myös lukea ohjelman kuvauksen sekä nähdä, kuinka pitkä ohjelma on, milloin se on julkaistu sekä kuinka pitkään ohjelma on vielä katsottavissa tai kuunneltavissa Areenassa.


Ohjelmanäkymästä voit myös jakaa ohjelman sosiaalisen median palveluihin näkymän oikeassa yläkulmassa olevaa painiketta painamalla. Ohjelmanäkymä sulkeutuu painamalla Sulje-tekstiä. Näytä sarja -tekstiä painamalla siirryt sarjanäkymään.

Sarjanäkymä

Sarjanäkymä sisältää sarjan kaikki Areenassa katsottavat jaksot sekä sarjan lyhyen kuvauksen. Kutakin jaksoa pääsee katsomaan painamalla jakson kuvaa. Mikäli haluat jaksosivulle, paina kuvan alla olevaa i-symbolia.


Sarjasivulla voit katsoa myös sarjaan liittyviä klippejä, mikäli niitä on tarjolla. Takaisin sovelluksen päänäkymään pääset painamalla Sulje tekstiä vasemmassa ylälaidassa.

Valikkonäkymä

Päänäkymän vasemmassa yläkulmassa olevaa Valikko-symbolia painamalla pääset sovelluksen valikkoon. Valikon Suositukset-linkki johtaa sovelluksen päänäkymään.

Tv-opas- ja Radio-opas linkit vievät kanavittain ohjelmia listaavaan näkymään. Ohjelmaoppaasta pääset katselemaan ja kuuntelemaan ohjelmia, joiden vieressä on turkoosilla pohjalla oleva toistosymboli. Mikäli symboli on harmaa, on ohjelma tulossa Areenaan myöhemmin. Ohjelmaopasta voit selata eteen- ja taaksepäin liuttamalla yläreunan päivämääräpalkkia. Ohjelmaoppaasta löytyvät myös suurimpien kaupallisten kanavien ohjelmatiedot sekä linkit Katsomon ja Ruudun ohjelmiin. Näitä ohjelmia voi katsella, mikäli laitteelle on asennettu näiden palveluiden mobiilisovellukset. Yle ei vastaa näiden sovellusten toimivuudesta tai sisällöstä.


Valikon Katso tv:tä ja Kuuntele radiota -tekstistä pääset valitsemaan nyt käynnissä olevien Ylen kanavien tarjonnasta sinulle sopivaa ohjelmaa.

Seuraavana valikon listassa ovat erilaisten ohjelmatyyppien linkit. Esimerkiksi Sarjat ja elokuvat -näkymä listaa kaikki Areenassa tarjolla olevat sarjat ja elokuvat. Voit selata tarjontaa joko julkaisujärjestyksessä tai ohjelmien nimen mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Lajityyppi-valinnan avulla voit tarkentaa selailua vain tiettyyn lajityyppiin, esimerkiksi kotimaisiin sarjoihin.

Haku

Kaikissa selailunäkymissä on myös oikeassa yläkulmassa hakulaatikko, josta voit hakea ohjelmia niiden nimellä. Ennustava haku alkaa listata ohjelmia jo muutaman kirjaimen kirjoituksen jälkeen. Hakutuloksessa on erotettu toisistaan tv- ja radio-ohjelmat. Haku kohdistuu tällä hetkellä ohjelmien nimiin: esimerkiksi ohjelmien kuvauksista ei vielä tällä hetkellä voi hakea. Hakua kuitenkin kehitetään jatkossa.

Käyttö ulkomailla

Sovelluksen käyttö onnistuu myös Suomen ulkopuolella: sovellus tunnistaa automaattisesti, missä sitä käytetään. Ulkomailla käytettäessä sovellus näyttää vain ne sisällöt, jotka ovat katsottavissa ulkomailla. Suorien lähetysten näkymässä ja ohjelmaoppaassa ulkomailla katsottavien ohjelmien yhteydessä näkyy turkoosilla pohjalla esitettävä kolmiosymboli.

Keitä tämän takana on?

Areena-sovelluksen on toteuttanut Yle Areenan kehitystiimi. Tiimin kuuluvat suunnittelija ja projektin tuoteomistajana toiminut Matti Kivinen, AD Egon Randlepp ja graafikko Milla Moisio sekä Ylen ulkopuolelta Saskenilta kehittäjä Simo-Pekka Aalto.

Mitä tämän takana on?

Uusi Areena-sovellus ja kaikki Areena-palvelut tästä eteenpäin käyttävät Ylen uusia ohjelmointirajapintoja, joita nörttikielellä kutsutaan lyhenteellä API. APIen etuna on se, että niiden avulla uusien palveluiden tekeminen on huomattavasti helpompaa kuin aiemmin. Mikäli tarvitaan Areena-sovellus vaikkapa uudelle älyrannekellolle, on sen toteuttaminen yhteisten rajapintojen avulla ketterämpää kuin rakentaa kerros kerrokselta vain älyrannekelloille tehty ratkaisu. API-rakennetta käyttää Areenan lisäksi mm. Yle Uutisten Uutisvahti-sovellus.

Käytännössä APIt välittävät tietoa Ylen lukuisista taustajärjestelmistä sovelluksiin ja muihin esityskerroksiin. Esimerkiksi televisio-ohjelmien kuvaustekstit siirtyvät Areena-sovellukseen tv:n Plasma-nimisestä tuotantojärjestelmästä Programs API -nimisen rajapinnan kautta.

Vaikka APIt helpottavatkin rakennustyötä, ei Ylellä jatkossakaan ole mahdollisuutta tukea kaikkia markkinoilla olevia laitteita. Tämän vuoksi pyrimme avaamaan rajapintoja ulkopuolisille toimijoille, jotta nämä voisivat kehittää ratkaisuja erilaisille laitteille ja alustoille. APIen avaamisesta kerrotaan tarkemmin Ylen Kehitys kehittyy -blogissa ja Ylen yhtiösivuilla aiheesta on kirjoittanut mm. Yle Internetin kehityspäällikkö Sami Kallinen.

Areenan videoita katsellaan nyt enemmän mobiililaitteilla kuin tietokoneella

Areenan kuukausiraporttien julkaisu on teknisten ja aikatulullisten ongelmien takia ollut keskeytyksissä. Nyt ongelmat on ratkottu ja raportteja on taas tarjolla. Tämän blogikirjoituksen lopussa tarjolla on linkit peräti seitsemän kuukauden raportteihin.

Runsaassa puolessa vuodessa Areenassa on tapahtunut paljon. Areena-palvelut ovat siirtyneet Ylen API-rakenteen päälle, Windows-puhelimille on julkaistu oma Areena-sovelluksensa, uusi ohjelmaopas on julkaistu ja Areenan kuvanlaatu on (vain Areenassa lähetettäviä suoria lähetyksiä lukuunottamatta) nostettu HD-tasolle.

Kaikki tämä näkyy Areenan käytössä. Päivittäin Areenassa käydään yli 400 000 kertaa päivässä, kun vuosi sitten käyntejä oli alle 300 000. Viikkotasolla käyntejä on nyt noin kolme miljoonaa, kun vuosi sitten käyntejä oli noin kaksi miljoonaa. Areenan videosisältöjen käynnistyksistä mobiililaitteilla tapahtuu jo suurempi osuus kuin perinteisillä tietokoneilla. Muutos on ollut nopea: vielä vuosi sitten mobiilikäynnistysten osuus oli puolet tietokoneella tehtyjen käynnistysten määrästä.

Alkuvuoden tuloksissa, täsmälleen ottaen helmikuussa, näkyy tietenkin myös talviolympialaisten vaikutus. Helmikuussa tv-kanavien ja muiden live-lähetysten käyttö Areenassa ylitti kaksi miljoonaa käynnistystä. Normaalisti live-tv-striimejä käynnistetään Areenassa noin miljoona kertaa kuukaudessa. Helmikuun tuloksissa on mukana vain Areenan käyttö, olympialaisia varten tarjotun Sotshi Areenan käyttöä näissä luvuissa ei siis ole mukana.

Areenan kuukausiraportti 11/2013

Areenan kuukausiraportti 12/2013

Areenan kuukausiraportti 1/2014

Areenan kuukausiraportti 2/2014

Areenan kuukausiraportti 3/2014

Areenan kuukausiraportti 4/2014

Areenan kuukausiraportti 5/2014

Sivut

Yle Areena

Yle Areenan tiimi tapaa Areenan aktiivikäyttäjia. Auta meitä kehittämään palvelua entistä paremmaksi!

Mukana: Hanna Svärd, Esa Kukkonen, Paavo Rytsä, Leevi Kokko, Reijo Perälä, Kari Haakana ja muut yleläiset ja YLE Areenan tekijät.

Areena Facebookissa

Areena Twitterissä

 

Blogiarkisto