Vallan linnakkeesta tuli jytky

Kesällä ja syksyllä 2011 puoli Pasilaa hehkutti tanskalaista poliittista trilleriä.  Borgen-niminen tanskalaissarja keräsi tv-juhlien palkintoja ja oli kestoaihe seminaareissa.

Yle Fem aloitti fiktiivisestä tanskalaispoliitikosta Birgitte Nyborgista kertovan sarjan esittämisen elokuussa 2011.  Sarja löysi heti katsojansa Fem-kanavalta.  Suuren yleisön ohjelma ei suomenkieliseksi nimekseen saanut Vallan linnake vielä ollut.

Areenan markkinointipäällikkö Antti Huttunen oli alusta asti sarjan vankkumaton fani, ja hän alkoi jakaa ilosanomaa sosiaalisessa mediassa. Samalla Antti suunnitteli sarjan kertomisesta Areena-kärjellä suomenkielisillä isoilla tv-kanavilla.

Pankki ei vielä tuolloin räjähtänyt, mutta siemen oli lähtenyt itämään. Nyt kun sarjan 30 osaa on esitetty Suomessa, ohjelma on Areenan suosituimpia. Samalla itse huomaan sarjan levinneen Helsingin pitkälti ammatillisesta piireistä myös muualle Suomeen. Moni jätti eilen Facebookissa haikeina jäähyväiset puoluejohtaja Birgittelle.

Tarinan leviäminen Suomessa etenee kuin aikoinaan yliopiston kurssilla opittu innovaatioiden diffuusio: aluksi heräävät innovoijat, sitten varhaiset omaksujat, varhainen enemmistö, myöhäinen enemmistö ja  lopulta hitaat omaksujat. Sarja on koukuttanut mm. monia poliitikoita. Ovatko he innovoijia, hitaita omaksujia vai jotain siltä väliltä?

Vallan linnake (Borgen) -sarjan viimeisiä osia voi katsoa vielä kesäkuun puolivälissä 2013 Yle Areenassa. JP Pulkkisen toimittamassa Television tiiliskivet -ohjelmassa käsitellään 13.6.2013 Vallan linnaketta. Pulkkisen ohjelma tulee myös Areenaan.

2 kommenttia

Paras sarja aikoihin, en muista vastaavaa, lisää tällaisia ´älykkäitä´ sarjoja, KIITOS! En tiedä onko tehty jatkoa, sitä odotellessa..Yleisesti kiitos YLEn tarjonnasta, muutkin sarjat on tasokkaita, lisää myös kotimaisia sarjoja, harmi että muutama hyvä on lopetettu, kuten Pirunpelto ja Taivaan tulet, josta on tulossa vielä yksi kausi, mutta lisää tällaisia...

Mihin strömö:t hävisi areenasta?

Yle Areena

Yle Areenan tiimi tapaa Areenan aktiivikäyttäjia. Auta meitä kehittämään palvelua entistä paremmaksi!

Mukana: Hanna Svärd, Esa Kukkonen, Paavo Rytsä, Leevi Kokko, Reijo Perälä, Kari Haakana ja muut yleläiset ja YLE Areenan tekijät.

Areena Facebookissa

Areena Twitterissä

 

Blogiarkisto