yle.fiMiten käy ensimmäisessä semifinaalissa?

Julkaistu Ma, 11/05/2009 - 22:02
  • Karoliina, Manna, Capri (Kuva: Asko Murtomäki)
  • Tärkeä toinen kenraaliharjoitus on nyt katsottu ja kuunneltu ja on aika veikata, mitkä maat menevät jatkoon ensimmäisestä semifinaalista.

Tehtävän tekee vaikeaksi se, että ykkössemifinaalin ns. keskikastissa on aika monta maata. Toisaalta huiput erottuvat joukosta helposti ja valitettavasti suoranaisia rimanalituksiakin mahtuu mukaan muutama.

Ykkössemifinaalin voittajaksi veikkaan Bosnia-Hertsegovinaa. Loistava esiintymispaikka, hieno kappale ja vaikuttavan tunteikas esitys riittänevät perusteluiksi. Maltan Chiara laulaa yhtä komeasti kuin aikaisemmillakin edustuskerroillaan. Islannin nuoressa Yohannassa on puolestaan virkistävää pohjoismaista raikkautta. Molemmat palkitaan huomenna varmasti finaalipaikalla.

Turkin Hadisen laulusuoritus ei ollut kenraaleissa paras mahdollinen, mutta erittäin tarttuva kappale ja näyttävä lavashow vievät maan varmuudella finaaliin. Viimeistään siirtolaisäänet varmistavat asian. Myös Armenia selviytyy finaaliin ympäri Eurooppaa hajaantuneiden siirtolaisten äänillä. Armenian kappale sinänsä ei minun mielestäni finaalipaikkaa ansaitsisi, vaikka lavashow komea onkin.

Finaalipaikkaa veikkaan myös Suomen edustajille. Sen puolesta puhuvat ennen kaikkea hyvä biisi, komea tulishow ja otollinen esiintymispaikka. Täydellisyyttä hieman häiritsee Romanian esiintyminen juuri ennen Waldo’s Peoplea ja toisaalta mainostauko, joka tulee heti Suomen esityksen perään. Mutta finaalipaikkaa uskallan tässä vaiheessa lupailla. Edelleenkin pitäisin suurempana ihmeenä sitä, mikäli Suomea ei finaalissa nähtäisi.

Tähän asti ennustaminen on ollut suhteellisen helppoa, mutta loppujen neljän jatkoon menijän veikkaaminen onkin sitten paria astetta haastavampaa. Tässä kohtaa ei liene auta muu kuin kuunnella sydämen ääntä ja tarjota finaalipaikkaa Sveitsille ja Portugalille. Pidän nimittäin molempien maiden kappaleista todella paljon ja nimenomaan niiden aitouden vuoksi. Voi kuitenkin olla, etteivät ne toimi viisulavalla parhaalla mahdollisella tavalla. Toivottavasti asiantuntijaraadit pelastavat finaaliin jommankumman.

EJT Makedonialla on ollut vuosien varrella tapana selviytyä finaaliin huonollakin kappaleella kuin ihmeen kaupalla. Maan otollinen sijainti keskellä Balkania kun on yleensä taannut roiman äänisaaliin naapurimailta. Tänä vuonna Makedonian kappale on itse asiassa suhteellisen siedettävä, joten maan selviytyminen finaaliin ei edes harmittaisi kovin paljon.

Viimeinen finaalipaikka menköön fiilispohjalta Romanialle, vaikka henkilökohtaisesti en kappaleesta välitäkään. Kuten olen jo aikaisemmin marmattanut, vähäpukeiset balkanilaiset tytöt on jo niin nähty konsepti näissä kisoissa, mutta yllättävän paljon Romanian esitys on saanut osakseen kannatusta areenalla harjoituksia seuranneiden fanien ja toimittajien parissa. Toivottavasti olen väärässä ja viimeisen finaalipaikan saa vaikka Ruotsi tai Valko-Venäjä.

No, huomenna kaikki ratkeaa ykkössemifinaalin osalta. Jännittävää euroviisuiltaa kaikille jo näin etukäteen!
 

Kommentit

Minä tiesin jo alusta

Minä tiesin jo alusta alkaen, että Sveitsi ei finaaliin pääse, todennäkösesti sijoittui johonkin kolmen viimeisen joukkoon. Osasin aavistaa myös, että Makedonia ei finaaliin pääse, vaikka pidin kappaleesta erityisen paljon :(