yle.fiSuuri ja mahtava euroviisulava

Julkaistu Ti, 05/05/2009 - 06:29
  • Eurovision 2009 (Kuva: Asko Murtomäki)
  • Tunnelmat Moskovasta ensimmäisen treenikierroksen jälkeen.

Euroviisujen ensimmäiseen semifinaaliin osallistuvat maat ovat nyt kertaalleen päässeet ottamaan tuntumaa Moskovan Olympiyski-areenan lavaan ja tutustumaan koko kisaorganisaatioon. On siis aika vetää yhteen treenien saldo.

Esiintymislavan koosta on täällä puhuttu paljon. Kokoa ja näköä Moskovan viisulavalla todellakin riittää. Itse en muista yhtä massiivista viisulavaa euroviisu-uraltani, enkä sitä edeltävältäkään ajalta. Edes Kööpenhaminan Euroviisuissa vuonna 2001 esiintymislava ei ollut näin valtava, ja ne kisat pidettiin sentään Parkenin jalkapallostadionilla ja katsojia oli 38 000.

Vaikka lava on hieno, ei ihan kaikki ole ollut täällä yhtä suurta ja mahtavaa. Kisajärjestelyissä on ollut toivomisen varaa vähän siellä ja täällä. Erityisesti huolestuttaa tv-lähetysten ohjaus ja ääni, joka delegaatiomme jäseniä vapaasti lainaten on vielä ”pelottavan kaukana siitä, mitä sen kuuluisi tässä vaiheessa olla”. Asioilla on kuitenkin tapana järjestyä, joten toivotaan, että venäläiset saavat palaset loksahtamaan paikoilleen ennen ensi viikon suoria lähetyksiä.

Suomen joukkueen treenit maanantaina sujuivat areenalla katsottuna suuremmitta ongelmitta. Itse kiinnitin treenausvaiheessa huomiota ainoastaan siihen, että solisti-Karoliinan ääni tuntui hukkuvan taustalaulajien äänten alle. Myöhemmin katseluhuoneessa ilmeni sitten muitakin ongelmia ja nimenomaan tv-ohjauksessa. Lista korjattavista asioista on kuitenkin saatettu järjestäjien tietoon ja perjantaina toisissa harjoituksissa sitten nähdään, ovatko asiat edenneet toivomallamme tavalla. Elämme jännittäviä aikoja.

Muiden maiden treenejä olen yrittänyt katsella ja kuunnella areenalla aina tilaisuuden tullen. Tuntuu siltä, että tänä vuonna hyvät laulajat ovat todella harvassa. Islannin ja Maltan laululintusten lisäksi ainoastaan Bosnia-Hertsegovinan edustusbändin solisti vakuutti laulusuorituksellaan. Muilla homma tuntui olevan vielä enemmän tai vähemmän hakusessa, kaikista eniten Bulgarialla. Ja kuten ennakkoon vähän epäilinkin, Ruotsin live-esitys ei ollut läheskään yhtä muheva kuin vielä karsinnoissa.

Treenit jatkuvat tänään ja huomenna Olympiyski-areenassa. Vuoroon tulevat kakkossemifinaalin maat. Suomen joukkue sen sijaan suuntaa tutustumiskierrokselle kisakaupunkiin. Siitä seuraa raporttia myöhemmin. Do svidanja!