Luvattu maa

Julkaistu tiistaina 04.06.2013 63 119

Erin Matthews (Claire Foy) selvittää etäiseksi jääneen isoisänsä vaiheita.

TV1 tiistaisin 11.6. - 2.7.2013 klo 21.00 - 22.25, uusinta perjantaisin noin klo 22.45 - 00.05

Yle Areenassa 30 päivän ajan

Neliosainen draamatrilleri Luvattu maa (16) (The Promise) kertoo nuoren lontoolaisnaisen matkasta räjähdysherkkään Lähi-itään samalla, kun hän tutustuu isoisänsä tuntemattomaan menneisyyteen.

 

Ennen matkaa

Erin Matthews (Claire Foy) on lähdössä Israeliin parhaan ystävänsä Eliza Meyerin (Perdita Weeks) seuraksi.

Varakkaan juutalaisperheen tyttärellä Elizalla on Britannian ja Israelin kaksoiskansalaisuus. Vaikka hän on asunut koko ikänsä Britanniassa, hän joutuu astumaan asepalvelukseen.

Ennen nuorten naisten lähtöä Erinin äiti vie hänet katsomaan kuolemaisillaan olevaa isoisää, joka on jäänyt hänelle etäiseksi.

 

Vanha päiväkirja

Isoisän tavaroista löytyy vanha päiväkirja, jonka Erin ottaa mukaan matkalukemiseksi. Päiväkirjan kautta hänelle avautuu isoisästä aivan tuntematon puoli.

Toisen maailmansodan jälkeen nuori brittisotilas Len Matthews (Christian Cooke) oli vapauttamassa juutalaisia Bergen-Belsenin keskitysleiriltä. Seuraava komennus vei hänet Lähi-itään, jonne oli juuri perustettu uusi juutalaisvaltio.

Juutalaisten pitkä hajaannus oli ohi, ja maahan virtasi tuhansittain ihmisiä, jotka toivoivat pääsevänsä aloittamaan alusta rauhan maassa, joka luvattiin heille Raamatussa.

 

Isoisän menneisyys

Brittisotilaat ovat turvaamassa nuoren valtion järjestystä ja auttamassa tulijoita. Lenin päiväkirja imaisee Erinin mukaansa. Miksi isoisä ei ollut koskaan kertonut kokemastaan?

Hän haluaa tietää Lenin elämästä kaiken ja nähdä omin silmin, missä kaikki tapahtui. Samalla Erinissä syvenee ymmärrys tämän päivän räjähdysherkän Lähi-idän selkkausten syistä ja syyllisistä. Mihin Erinin matka isoisänsä menneisyyteen hänet johtaa?

Pääosissa: Claire Foy, Christian Cooke, Katharina Schuttler, Itay Tiran, Haaz Sleiman, Ulrich Noethen, Holly Aird, Perdita Weeks, Ben Miles ja Smadi Wolfman. Käsikirjoitus ja ohjaus: Peter Kosminsky.

Tuotanto: Daybreak Pictures, Mentorn International, Britannia 2011.

 

Muualla verkossa

The Promise

 

Suosittele119 Suosittelee

Kommentit

maanantaina 10.06.2013

Vaikuttaa todella mielenkiintoiselta ja kiitos,että uusitte sen perjantaisin. Israeliin liittyviä
elokuvia on niin vähän televisiossa ja tässä vielä sivutaan sen historiaakin.
Hienoa jatkaa tiistaisin brittisarjoilla kesälläkin.

keskiviikkona 12.06.2013

Ensimmäisen osan perusteella ehdottomasti katsomisen arvoinen ohjelma.

P.S. Tässä, kuten muissakin useampiosaisissa ohjelmissa olisi hyvää asiakaspalvelua ilmoittaa lopputekstien yhteydessä, milloin sarjan seuraava osa esitetään.

keskiviikkona 12.06.2013

Ensimmäinen osa oli naiivi ja tyhmänoloinen, katsojaa aliarvioiva. Toivottavastoi paranee jatkossa.

torstaina 13.06.2013

Näyttää heikosti tehdyltä sarjalta, jossa yleistyksillä, letkautuksilla "muureista" yritetään aliarvioida katsojaa olemaan perehtymättä enempää asiaan ja alueen tilanteseen. Briteille tehtyä hömppää teen ja pipareiden keskelle. Ylellä esitettävä "Sodan vangit" toisaalta on parasta mitä on aikoihin saatu televisioon, toivottavasti vasta alkanut kolmas kausi nähdään myös Suomessa.

perjantaina 14.06.2013

Vaikuttaa vähän sellaiselta "piilo-opettavaiselta" sarjalta, jossa humanistisen ihmiskuvan pohjalta yritetään arvottaa äärimmäisen moniuloitteista Lähi-idän tilannetta. Tuo kehystarina brittitytöstä herättää kyllä lähinnä myötähäpeää. Olisi antanut historian puhua omalla äänellään ja luottaa sen voimaan. Täältä Pohjolasta käsin on niin hirveän helppo esiintyä besserwisserinä, kun ei ole ollut paikallisten ihmisten housuissa.

lauantaina 15.06.2013

En kyllä huomannut mitään opettavaisuutta, täytyyhän draamassa sentään jokin asetelma olla.

lauantaina 15.06.2013

Mielestäni tämä sarja näyttää ainakin alkujaksossa kovin juutalaisvastaiselta ja tuskin katson muita osia.

keskiviikkona 19.06.2013

OLen samaa mieltä!!!

lauantaina 15.06.2013

Missä ja miten ensimmäisessä osassa oli havaittavissa erityistä juutalaisvastaisuutta? Sarja liikkui yllättävän taitavasti kahdessa aikatasossa, joiden käsittely on välttämätöntä aiheen ymmärtämisen kannalta. Sarjassa oli useita henkilöitä, jotka tarkastelevat samaa aihetta eri näkökulmista. Odotan mielenkiinnolla tulevia jaksoja. Suosittelen aihepiiristä kiinnostuneille ehdottomasti. Mielenkiintoinen yritys lähestyä vaikeaa aihetta, vaikka joku sitä naivina pitäisikin. Edeltävät kommentit kertovat hyvin kuinka vaikea aihe on, ja miten se herättää välittömästi katsojilla reaktioita ketä vastaan ja kenen puolesta sarja on mahdollisesti tehty. Ja eikö briittisarjan ole aika luonnollista tarkastella aihetta myös osana Britannian historiaa ja nykypäivää?

lauantaina 15.06.2013

Itselleni jäi hiukan falski kuva aloitusjaksosta. Siinä oli selvästi opettavaista sävyä liittyen Lähi-Idän historiaan ja sitä tuotiin esiin tosiaan "humanistisella" eli sanoisin hömpällä tavalla (=human interest).
Mutta sarjan avaus oli kuitenkin lupauksia antavaa.
Historia tehdään vaivihkaa katsojalle tutuksi.
Mielenkiintoista nähdä pystyykö sarja tasapainoilemaan molempien (israelilaisten/palestiinalaisten) näkemysten välillä vai kääntyykö se toisen puolustuspuheeksi. Ei tässä aloituksessa mitään juutalaisvastaisuutta kyllä mielestäni ollut. Onko osa meistä suomalaisista niin herkkähipiäistä porukkaa juutalaisten puolesta, että realistiset välähdykset palestiinalaisten arjesta käännetään heti automaattisesti juutalaisvastaisuudeksi.
Itsekin Israelissa pari kertaa käyneenä ja siellä kibbutsilla työskenneenä sarja kiinnostaa kyllä kovasti. Muistan tuolta ajalta israelilaisten itsensä (?) sarkastisen kommentin: Pyhästä maasta ja pyhästä kansasta on enää jäljellä maa ja kansa!

sunnuntaina 16.06.2013

Todella törkeätä pro-juutalaispropagandaa.
Pelkkä nimi "Luvattu Maa"tuo minullee pahan olon. Kukaan ei omista maata - varsinkaaan jonkun satuolennon "määrääämänä".

torstaina 04.07.2013

Olisikohan sarjan kääntäjä tulkinnut liikaa - minun mielestäni tv-sarjan alkuperäisnimi "The Promise" tarkoittaa Erinin isoisän, Len Matthewsin, palestiinalaiselle ystävälleen Abu-Hassan Mohammedille antamaa lupausta tuoda karannut poika takaisin perheensä luokse sekä Lenin Mohammedin pojalle hetkeä ennen tämän kuolemaa antamaa lupausta toimittaa perheen kodin pääoven avain isälleen.

maanantaina 12.05.2014

Kyllä minustakin sarjan nimi on pielessä. Jos nimi olisi ollut vain "Lupaus", se olisi tosiaan ollut lähempänä aihetta. Onko suomentaja halunnut antaa manipuloivan kuvan sarjalle, jotta arabimyönteisyys olisi saanut enemmän painotusta? Kaikkihan tietävät kuitenkin, että Raamatussa Luvattu maa tarkoittaa Israelia eli maata, jonka Jumala on luvannut juutalaisille.

maanantaina 17.06.2013

Odotan jatkoa. Kiitos tästä sarjasta. Lisää tällaisia.

tiistaina 18.06.2013

Yle tarjoaa jokaiselle jotakin. Jotkut kirjoittivat, että sarja vaikuttaa romantisoivan ja yksinkertaistavan historiaa - mutta jotkut haluavat historiansa sellaisena.

Mutta myös dokumentteja samalta alueelta löytyy, esim. aivan uusi http://areena.yle.fi/tv/1949028

Kolmatta ulottuvuutta kannattaa selata myös taaksepäin, sieltä löytyy lisää hyviä dokumentteja esim. Hebronista ja Jeninistä.

Jokainen voi vapaasti valita, millaisia ohjemia katsoo "Luvatusta maasta". On hienoa, että Yle tarjoaa erilaisia vaihtoehtoja.

tiistaina 18.06.2013

Mielestäni hyvin rakennettu draama jossa yritetään antaa katsojalle mahdollisuus löytää oma "totuus" vaikeaan historialliseen tilanteeseen. Musiikki tässä sarjassa on aivan mahtava!

keskiviikkona 19.06.2013

Hyvä sarja vaikkakin selvästi juutalaisvastaisuun häiritsee, seudulla liikkunutta, katsotaan mihin päädytään kahdessa viimeisessä jaksossa.

keskiviikkona 19.06.2013

"Pro-juutalaispropagandaa" / "juutalaisvastaisuutta" : onko ihme ettei Lähi-itään saada rauhaa, kun täällä kaukana Pohjolassakaan ei osata katsoa asioita neutraalista näkökulmasta! Mielestäni erinomainen brittisarja, joka todella yrittää nähdä asiat molempien osapuolten kannalta, ja ottaa mukaan historiallisen taustan. Hyvä kehyskertomus. Kiitos yle! Toivomus: ei enää amerikkalaisia hömppäsarjoja tiistaisin klo 21.

tiistaina 25.06.2013

Antoisa, moniulotteinen sarja. Suosittelen Susan Nathanin kirjaa Toinen Israel. 50-vuotias juutalainen brittinainen muuttaa Israeliin. Hänen oma sukunsa on kokenut keskitysleirin kauhut. Susan Nathania alkaa kiinnostaa, keitä ovat ne 20% Israelin kansalaisista, jotka ovat arabeja ja ja millainen heidän asemansa on Israelissa. Heistähän ei yleensä kirjoiteta esim. Suomen lehdistössä, eikä moni edes tiedä, että heitä on olemassa. Nathan muuttaa arabikylään, jossa hän on ainoa juutalainen. Hän kertoo, miten Israelin lainsäädäntö tukee sitä, että arabit pysyvätkin toisen luokan kansalaisina ja miten systemaattisesti arabikylät on otettu juutalaisten käyttöön ja maassa 2000 vuotta asuneiden arabien asema on tehty mahdollisimman vaikeaksi ja nöyryyttäväksi. Juutalaisten hirvittävät kokemukset toisen maailmansodan aikana ja jo useiden vuosisatojen ajan koettu eritasoinen antisemitismi Euroopassa saivat juutalaiset etsimään omaa maata, Palestiinaa. Vallalla oli käsitys, että "kansaton maa saa maattoman kansan", paitsi että maassa asui jo kansa jotka ka eivät olleet millään tavalla syyllisiä juutalaisten kansanmurhaan. Nathan kertoo myös Israelin valtion synnystä 1948. Vuosikymmeniä vallalla olevaa konfliktia ei voida ymmärtää ilman, että tutustutaan vuoden 1948 tapahtumiin ja miten se vaikutti maassa asuvien arabien asemaan. Israel tekee kaikkensa, että arabit lähtisivät pois koko alueelta. Näin ei tietenkään tule tapahtumaan eikä se olisi edes minkäänlainen ratkaisu konfliktiin.

sunnuntaina 30.06.2013

Totuushan on silti, että Palestiinassa on aina asunut juutalaisia kuten myös arabeja ja sinne on tullut myös ennen toista maailman sotaa Euroopasta juutalaisia.
Tässä elokuvassa britit ovat tietysti esitetty kovin positiivisessa valossa, vaan heidän todellisista toimistaan on olemassa paljon kirjallisuutta ja muistelmia, joten asiasta kannattaa lukea laajemmin. Paikan päällä eläneenä tunnen niin monia sukuja, jotka voivat jäljittää historiaansa 500 vuottakin taaksepäin.
Myös unohdetaan, että juutalaisten järjestöt ostivat maata arabeilta, eli arabeilta ei suinkaan ryöstetty maita. Arabeille myös annettiin mahdollisuus kahteen valtioon jo ennen v 1948, vaan he eivät tätä kahden valtion jakoa silloinkaan hyväksyneet. Kannattaa siis tuntea hyvin Lähi-idän historia syyttämättä yksin nyky-Israelia.

sunnuntaina 28.07.2013

Totuus on myös se, että asiaan perehtymätön ja perehtynyt voi halutessaan eläytyä sodan älyttömyyteen. Brittejä ei mielestäni kuvata mitenkään erityisen hyvässä valossa.

tiistaina 25.06.2013

Sarjan esittelyssä kirjoitettiin: "Brittisotilaat ovat turvaamassa nuoren valtion järjestystä ja auttamassa tulijoita."

Eihän Palestiinassa ollut tuolloin valtiota, vaan se oli Britannian mandaatti-alue ja siis brittien hallinnan alla. YK:n jaettua alueen juutalaisille ja arabeille Israel julistautui itsenäiseksi, minkä jälkeen syttyi sota.

Mitä tulee lauseen jälkiosaan, niin mikäli muistan oikein, eivät britit kovin halukkaita olleet hyväksymään juutalaisia ainakaan sitä määrää mitä oli halukkaita.

tiistaina 25.06.2013

Mielenkiintoinen sarja.

torstaina 27.06.2013

Kolmannessa osassa sekoitetaan jo romantiikkaa juoneen ja kuten arvata saattaa perseellen meni juoni ja tarkoitus

perjantaina 28.06.2013

Kolme osaa katsottuani odotan mielenkiinnolla viimeistä (4:ttä) osaa. Pieniä huolimattomuuksia eli "klaffivirheitä" huomattavissa. Esim. vangittu arabi, joka sairaalassa oli "leuka murskana" eikä kyennyt edes puhumaan... Jonkin ajan kuluttua sellissä, jonka luukusta "isoisä" Len meni taivuttelemaan tätä tekemään armonanomuksen, hänen kasvonsa olivat täysin vahingoittumattomat. Toisaalta myös Len parani vatsaan ammutuista laukauksista yllättävän nopeasti.

Muuta huomioitavaa: ainakin päähenkilöllä Erinillä ja Paulilla oli Nokian kännykät ;)

lauantaina 29.06.2013

Kiintoisahan tätä sarjaa on katsella, sillä siinä tulevat esille sekä vetäytyvän siirtomaavallan, israelilaisten sekä Israelin jyrän alle jääneiden palestiinalaisten elämää valottavat puolet. Mukana on paljon söpöjä nuoria naisia ja miehiä silmän iloksi ja romantiikkaa; se tekee koko homman vähän naiiviksi.

tiistaina 02.07.2013

Minusta tämä on hyvä sarja - pieniä latteuksia mukana mutta pääosin hyvä. Hienoa meille katsojlle, että YLE uskaltaa ottaa tällaisen sarjan ohjelmistoonsa. Sarja pyrkii selvästi objektiivisuuteen ja siinä mielestäni myös onnistuu. Esille tulee syyt ja seuraukset josta jälkipolvet ja Palestiinan alueella asuvat arabit kristityt ja muslimit saavat kärsiä.

lauantaina 10.05.2014

Tosi puoluellinen sarja,juutalaiset vaaleita ja todella vaalea-ihoisia, Arabit tosi tummia ja tumma-ihoisia. Vieläpä juutalaiset ovat rikkaita-arabit köyhiä jne.
Israelissa arabeilla on Israelin kansalaisuus mutta palestiinalaiset eivät ole saaneet arabimaiden kansalaisuutta vaikka ovat syntyneet maassa. Esim. Libanonissa palestiinalainen lääkäri ei saa toimia lääkärinä eikä juristi saa toimia juristina.

tiistaina 02.07.2013

Tykkään tosi paljon tästä sarjasta! Mielestäni arabien/juutalaisten puolelle heittäytyminen vaatii tosi syvää maiden, näiden kansojen ja alueen historian tuntemusta. Siksipä meidän kaikkien pitää vain katsella elokuvaa avoimin silmin ja nähdä asioissa olevan monta puolta. Itsekin olen puoleni aikoinaan valinnut. Silti en aijo sulkea silmiäni toisen puolen näkemyksistä. - Ja kolmannenkin, brittien. Ei tämä tietenkään pysty koko totuutta näyttämään, mutta avaamaan silmiämme monille totuuksille ja niille eri yhteyksissä.

tiistaina 02.07.2013

Loistava sarja, joka toi upeasti esiin Palestiinan tilanteen monimutkaisuuden.

tiistaina 02.07.2013

Kiitos yle, todella upea ja vangitseva sarja ja auttoi edes vähän ymmärtämään Israelin ikuisesti tulenarkaa tilannetta. Paljon mieluummin tällaista katsoo kuin ikuista amerikkalaista hömppää ja poliisisarjoja. Plussaaa myös musiikista.

keskiviikkona 03.07.2013

No, tänään minisarja tuli päätökseensä ja saimme nähdä monipolvisen tarinan lopun. Täytynee myöntää, että ainoa tämän kesän sarjoista, johon koukutuin... En ilman kritiikkiä, mutta siitä huolimatta.
Sarja pystyi yllättävän hyvin sitomaan yhteen Israelin valtion syntyhistoriaa ja nykypäivää näyttäen israelilaisten ja palestiinalaisten keskinäisen tulehduksen juuria ja syitä ja seurauksia. Katosjasta riippuen molemmille löytyy tarvittaessa myötätuntoa. Mutta kyllä todellinen tilanne on pirullinen ja todella vaikea yhtälö ratkaistavaksi. Sen sarja hyvin osoitti. Ratkaisua ovat monet valtion päämiehet ym. rauhanlähettiläät yrittäneet siinä onnistumatta. Molemmat puolet voivat kokea oman olemassaolonsa ja tekonsa tavalla tai toisella oikeutetuksi. Israelin perustajilla oli alunperin valtavan voimakas tahto oman valtion perustamiseksi ja sitä tukivat historian monet toisistaan erilliset tapahtumat (siionismi syntyi jo 1800-luvulla, holokausti, YK:n perustaminen ja suurvaltojen yhteisymmärrys Israelin vation perustamisesta jne.).
Vastapainona arabimaiden solidaarisuus, vastarinta ja alussa sotaintoa puhkuva itsetunto, joka ei riittänytkään alkua pidemmälle.
Ongelman rauhanomaisissa ratkaisuyrityksissä ollaan tänäkin päivänä täysin alkuruudussa.
Sarja pysyi loppuun asti aika hyvin kasassa ja loppuratkaisu oli juonellisesti hyvin rakennettu ja lähes (=riittävän) uskottavan tuntuinenkin.
Melkoinen voimanponnistus totetuttaa moinen tv-produktio. Antaisin sarjasta arvosanaksi 8.5.

keskiviikkona 03.07.2013

Katsoin sarjan mielenkiinnolla. Sarja valaisi hyvin Lähi- Idän tilannetta nyt ja brittimandaatin aikaan. Kuitenkin selvä asettuminen muslimien puolelle eritoten viimeisessä jaksossa häiritsi. Israelissa oli 3000 juutalaista v.1880 (palestiinalaisia 150 000) ja v.1922 jo neljäsataa tuhatta ja II maailmansodan jälkeen vielä 100 000 enemmän jotka veivät palestiinalaisten maan. (Wikipedia/Palestiina). Viime vuosikymmenien sota ei kuitenkaan yksin ole juutalaisten pahuutta. Vihaa on molemminpuolin mutta juutalaisten toimet pääosin ylläpitävät sotaa.Toivoisin Yleltä lisää tämäntasoisia ohjelmia tavanomaisten HBO- roskasarjojen sijaan.

keskiviikkona 03.07.2013

Loistava sarja, YLE! Lisää samanlaista!

Vasta sarjaa katsoessa tajusi, että ikinä en ole tullut ajatelleeksi tai lukeneeksi ko. tapahtumia brittien kannalta. Ja samalla hoksasi senkin, että vaikka sitä on kymmenittäin ja kymmenittäin lukenut/ katsonut/ kuullut/ käynyt näyttelyissä koskien juutalaisten kohtaloita ja holokaustia, niin arabipuolesta ei tiedä yhtään mitään. Kyseessä on varmaan myös kielimuuri. Juutalaisten kohtaloita ja historiaa on ansiokkaasti julkaistu pilvin pimein, dokumentteina ja draamana. He kun puhuivat euroopplaisia kieliä, joita on helppo kääntää.

Voisiko YLE nyt oikein satsata enempi tähän eurooppalaisille tuntemattomaan puoleen, eli arabien kohtaloihin ja historiaan, esim. juuri palestiinanarabien kohdalta?? Meillä on täysi informaatio ja draama-aukko sillä kohtaa, ja tämä draama herätti todella paljon kysymyksiä, joihin kaipaisi lisää tietoa.

keskiviikkona 03.07.2013

Loppujakso huipentui yksipuoliseen arabien kannalta historian kuvaamiseen ja brittituristin kovin lapsellisten ja epärealististen tempausten vuoksi tunnelma saatiin entisestään israelilaisia kohtaan vihamieliseksi, mikä vesitti täysin tämän sarjan sanoman. Arabien surmaamista näytettiin laajasti unohtaen kokonaan arabien suorittamat joukkomurhat juutalaiskyliin. Sarjassa ei tullut esille ollenkaan, että ennen 1948 Israelin perustamista arabeille tarjottiin kahden valtion mahdollisuutta, minkä he kategorisesti hylkäsivät, eli he eivät alusta pitäenkään halunneet juutalaisvaltiota. Arabit lähtivät kodeistaan ympärillä olevien maiden yllyttäminä ja luvatessa, että he tulevat vielä voittajina koteihinsa takaisin.
Juuri historian tosiasioiden tuntemattomuus on saanut nykyajan ihmisen yksin arabien puolelle Israelin ja Palestiinan kysymyksessä ja se ei vie asiaa eteenpäin. Kirjallisuutta ainakin löytyy, riippuu sitten ihmisestä haluaako perehtyä historiaan laajemmin.

keskiviikkona 03.07.2013

Olipa mainio ja totuudellinen sarja. Harvoin suomen tv:ssä näytetään tälläistä joka on myös historiallisesti todellista. Toisenlainen tulkinta on jo yli 60 vuotta ollut "ainoa totuus". Tämä sarja antoi pienen totuudellisen annoksen tulikinnallaan. Olen todella tyytyväinen tämän sarjan esittämisestä. KIITOS

keskiviikkona 03.07.2013

Haluaisin vain herättää ajattelua, että kun on kyseessä historialliset ja poliittiset tapahtumat, on ERITTÄIN vaarallista, jos perustetaan totuus tapahtumista esim. joidenkin tv-sarjojen antamiin kuvauksiin!!

Perustakaa ihmeessä, ihmiset, käsityksenne ja asenteenne erilaisten ns. luotettavien lähteiden tietoihin ja faktatietoon...ei tv-sarjoihin!

keskiviikkona 03.07.2013

Raikas ja mielenkiintoinen sarja, mikä ei mennyt pilalle takautumilensa piliisuiluun, vaan kulki molemmissa ajoissa. Brittitytön brittiläinen topakkuus aika ajoin oli liian naivia ja siksi ärsyttävää. - Historiallista faktaa tilanteen aikaisemmista taustoista Britannian alusmaana olisi voinut taustoittaa enemmän, mikä olisi selkiyttänyt poliittista tilannetta. Jonkin lukemani lähteeen mukaan britit lupasivat sekä arabeille että juutalaisille (Balfourin sopimus)oman valtion. Oli , miten oli ns Palestiinan kysymys on kaikkein surkein ja surullsin suurvaltapoliittinen kysymys ja kaikkein onnettomin Brittiläisen Imperiumin kolonialismin mahalasku. Jos joku uskoo Palestiinan kysymyksen joskus ratkeavan , nostan hattua. Minä en usko.

keskiviikkona 03.07.2013

Varsin kummallisia ovat syytökset "juutalaisvastaisuudesta" ja "arabien puolelle asettumisesta".

Ei tässä asetuttu ketään vastaan - paitsi sellaista asennetta vastaan, että "jos me tapamme, se on oikein, mutta jos he tappavat, he ovat terroristeja".

Ei myöskään asetuttu kenenkään puolelle - paitsi lasten.

keskiviikkona 03.07.2013

Erittäin paljon ko. aihepiiriin perehtyneenä otan kantaa ko. sarjaan. Aihe sinänsä mielenkiintoinen ja odotin hyviä katseluhetkiä, mutta...

Odotin paljon, mutta lopputuloksena täytyy todeta, että sarja oli erittäin ovelasti tehty tekemään juutalaisista pahiksia ja arabeista kilttejä, sympaattisia sijaiskärsijöitä: ko. toteutus oli todella tehty erittäin ovelalla tavalla! - Näin voidaan muokata asenteita tosi tehokkaasti...ja ne menevät huomaamatta "läpi" ihmisissä, jotka eivät itse vaivaudu perehtymään asioihin eri kantilta ja eri lähteistä, hyvää lähdekritiikkiä unohtamatta. -

Monet feikit ja asiattomuudet, suorastaan "osien vaihtamiset" voi huomata vain se, kuka tietää asioista muutakin kuin vain propagandaa ja tämän filmin sisällön. Yhtenä esimerkkinä se, että ns. "ihmiskilpiä" juutalainen armeija ei käytä; sen sijaan se on normaali käytäntö arabien toiminnassa.

Filmi on mielestäni pelottavalla tavalla antisemitistinen.

maanantaina 08.07.2013

Juutalaisvastaisuus oli nähtävissä koko sarjan ajan. Tämän sarjan kirjoittajan motiiveihin kirjoittaa k.o sarja olisi mielenkiintoista perehtyä, koska asenteellisuus oli niin läpinäkyää.

keskiviikkona 03.07.2013

Ohhoh. Olipas asenteellisuutta kerrakseen tässä sarjassa.

keskiviikkona 03.07.2013

Jos kieltää sen, että Israel on käyttänyt/käyttää edelleen ihmiskilpiä, syyttää valehtelusta mm. israelilaista veteraanijärjestöä ja Amnesty Internationalia. Onko Amnesty International siis propagandajärjestö? Eikö Israelin toimia kohtaan saa esittää samanlaista kritiikkiä kuin maailman muidenkin valtioiden? Ja vaikka kunnon kristityn tai hihhulin tavoin uskoisi Israelin olevan ns. Jumalan omaisuuskansa, ei kai sekään tarkoita, että pitäisi uskoa Israelin ja juutalaisten olevan synnittömiä ja virheettömiä ja kaiken arvostelun yläpuolella?

torstaina 04.07.2013

Hei Sebedeuksen poikain äitee:)

Kiitos hyvästä kommentistasi. Tuot aivan oikeita asioita esille.

Haluan vielä palata omaani, sitä selventäen. Ei suinkaan kukaan meistä voine kieltää, että AINA, kun ollaan sodassa tai siihen verrattavissa tilanteissa, sattuu ja tapahtuu vääryyksiä ja ylilyöntejä, jotka eivät ole oikein. Rauhanajan lakejakin osa kansalaisista noudattaa ja osa niitä rikkoo. Se on inhimillinen fakta, jolle ei vain voi mitään. Minun mielestäni kuitenkin avainasia on se, MIKÄ ON "NORMIKÄYTÄNTÖ" JA MIKÄ EI.

Tosiasia on kuitenkin se, että arabijärjestöjen NORMIKÄYTÄNTÖ on ns. "ihmiskilvet; heidän tapansa on mm. sijoittaa ammuksensa sairaaloiden ja koulujen katoille ja ampua sieltä...jokainen voi ymmärtää, mitä tämä merkitsee ja miksi he niin tekevät. He hyökkäävät siviilien kimpuun itsemurhaiskuin ja kranaatein.

Israelin armeijalla on laadittu eettiset säännöt, jota kaikin tavoin armeijaa ja sotilaita velvoitetaan noudattamaan ja niihin sitoutetaan jo koulutuksen alusta lähtien. Näitä sääntöjä on "ihasteltu" ja niistä oltu kiinnostuneita useissa läntisen maailman hallitsevissa maissa: pidetty siinä mielessä erityisinä, koskapa sellaisia ei tahdo löytyä minkään muun sotilasmahdin ja valtion armeijan piiristä. Mistä tämä kertoo: todellisesta yrityksestä minimoida surullisia asioita pakkotilanteissa.

Jos sitten puhumme tasapuolisesta kohtelusta maailmassa, kun arvostellaan ja tuomitaan: tutkipa ja ota selvää faktoista. YK:n suurin osa tuomitsevista päätöslauselmista koskee Israelia (mieti, mitä kaikkea maailmalla tapahtuu ja miten iso maailma on, kun pintaa raaputtaa...ne eivät edes nouse uutisotsikoihin). - Tutkimusten mukaan antisemitismi kasvaa maailmalla ja tutkimusten mukaan iso osa siitä tulee esille Israelin vihaamisena.

torstaina 04.07.2013

Todellakaan tuo sarja ei kerro totuutta Israel-Palestiina kysymyksessä. Suoraan sanottuna Israelin vastaista propagandaa. Tuon sarjan ohjaaja on brittijuutalainen, ja sarjassa esitetyt näkemykset ovat paljolti Israelin ja juutalaisten vasemmistolaisten näkemyksiä. http://www.jnews.org.uk/commentary/the-promise-interview-with-peter-kosminsky

perjantaina 05.07.2013

Kiitos vaan linkistä. Tosin se kumoaa väitteesi. Sarja on todella tarkasti tutkittu. Myös käy ilmi, että kyseessä on ennen kaikkea *brittien* tarina ja jatkoa aiheelle brittisotilaat meren takana.

Britit käyttivät samaa taktiikkaa juutalaisia terroristeja vastaan kuin Israelin armeija nyt palestiinalaisia vastaam. Kun kerran britit aikoinaan epäonnistuivat, niin miksi Israel on valinnut saman taktiikan?

perjantaina 05.07.2013

Käsittämötöntä että tälläinen juutalaisvastainen britti-sarja näytettiin YLE 1 kautta parhaaseen katselaikaan. Sarjan tapahtumat ovat selvästi fiktiota eivät faktatietoihin perustuvia. Antisemitismi lisääntyy tälläisten draama-sarjojen myötä ja se todella huono asia.. Virallisesti Palestiina nimistä valtiota ei ole koskaan ollut ja Israelin valtiolla ja juutalaisilla on VT kirjoitusten mukaan virallinen oikeus juuri tuohon maa-alueseen.

Myytti nimeltä: "PALESTIINALAINEN KANSA", Palestiina, joka käsittää nykyisen Israelin ja Länsirannan, ei tosiasiallisesti ole koskaan ollut muinainen kotimaa niille arabeille, jotka asuvat Israelissa ja Länsirannalla. "Palestiinalaiset" ovat arabeja, joita 1800-luvun lopulta ja erikoisesta 1900-luvun alusta alkaen muutti ympäröiviltä arabialueilta Palestiinaan. 1880-luvulla oli alkanut juutalaisten organisoitu maahanmuutto, joka veti mukanaan arabeja naapurimaista.

Kyseinen muuttokausi oli Turkin Ottomaanien valtakaudella. Ekologisen katastrofin (=Turkin puuverotuksesta seuranneet metsien tuhohakkaukset) kokenut autioitunut ja karu sekä harvaan asuttu Palestiina oli hyvin harvojen Turkin feodaaliruhtinaitten omistuksessa. Mm. amerikkalainen kirjailija Mark Twain matkakertomuksessaan vuodelta 1867 kuvaa Pyhää Maata seuraavaan masentavaan sävyyn: "Palestiina istuu säkissä ja tuhassa, autiona ja kurjana. Nasareth on hylätty. Jeriko on raunioitunut. ... ei mikään muistuta siitä, että Vapahtaja on joskus niillä seuduilla käynyt". Juutalainen asutus alkoi sitten vähitellen tehdä rappiolle menneen maan tuottavaksi.

Vuodesta 1517 vuoteen 1917 Palestiina oli Turkkilaisten aluetta ja vuodesta 1917 vuoteen 1948 se oli Kansainliiton ja YK:n alaisena Iso-Britannian mandaattialuetta. Lähes unohduksissa ollut "Palestiina"-nimi (muinaisten roomalaisten käyttämä nimitys 2. vuosisadalta eKr.) elpyi vähitellen uudelleen käyttöön ja siitä tuli virallinen nimi brittien mandaatille. Mitään "Palestiina"-nimistä maata kansainvälinen laki ei tunne ja vielä vähemmän sen nimistä arabimaata, eikä alueen historia myöskään tunne muinaista "palestiinalaista kansaa"

Ennen Juutalaisvaltion perustamista Britannian pääministeri ja Israelin ystävänä tunnettu Britannian pääministeri Artur Balfourd antoi 11. helmikuuta v 1917, ns. Balfourdin julistuksen, jossa kaikille maailman juutalaisille myönnettiin lupa palata omaan kotimaahansa, ja ostaa sieltä itselleen maata, Britannian valvonnassa ja suojeluksessa.

Ennen Israelin valtion perustamista Kansainvälinen YK -järjestö, oli tehnyt myönteisen päätöksen Juutalaisvaltion perustamista tietyin reunaehdoin, joka sisälsi myös palestiinalaisvaltion perustamisen samalle alueella. Mutta palestiinalaiset itse vastustivat sitä. Britannian vetäytyi alueelta ennen YK antamaa määräaikaa, tarkoituksena oli jättää pieni Israel yksin vihamielisten Arabien keskelle. YK laati julkilausuman 29.11.1947. Jonka mukaan Jerusalemista olisi pitänyt tehdä kansainvälinen kaupunki, mutta Arabimaat vastustivat myös tätä esitystä, jolloin YK antoi määräyksen jakaa Jerusalemin kaupunki kahteen osaan.

Itsenäisyysjulistusta seurasi heti seuraavana päivänä viiden Arabivaltion hyökkäys Israelin kimppuun, Egyptin, Syyrian, Jordanian, Libanonin ja Irakin joukot sekä arabien puolisotilaalliset joukot joista koostui n. 100 000 miehen armeija joka hyökkäsi Israelin, noin 30 000 miestä käsittävän heikosti varustettua armeijaa vastaan. Kysymyksessä oli Goljatin hyökkäys pientä paimentolaisarmeijaan verrattavaa joukkoa vastaan. Pieni Israel piti kuitenkin pintansa ja löi 8 kuukautta kestäneessä sodassa vihollisten joukot ja valloitti 27 000 neliökilometrin alueesta n. 15 000 neliökilometriä hedelmällistä maa-aluetta ja julisti n. vuoden kuluttua sodan päättymisestä, 23. tammikuuta 1950 Jerusalemin Israelin -valtion pääkaupungiksi.

Israelin itsenäistymisen jälkeen alkoi Euroopasta muuttaa alueelle suurin joukoin holokaustista selviytyneitä juutalaisia, ja maan väkiluku kaksinkertaistui kolmen ensimmäisen itsenäisyysvuoden aikana. Seuraavan vuosikymmenen aikana 600 000 juutalaista pakeni tai karkotettiin Israeliin ympäröivistä arabimaista ja Iranista. Nämä juutalaispakolaiset eivät saaneet minkäänlaista korvausta omaisuudestaan, jonka joutuivat jättämään taaksensa maasta karkotuksen yhteydessä.

Nimimerkillä: Tutkikaa historiaa älkääkö olko Median luoman mielikuvan varassa suhteessanne Israeliin.

lauantaina 06.07.2013

Kliseinen tarina mihin osa suomalaisista tulee viittaamaan näkemänään "historiallisena dokumenttina". Jään odottamaan kansan reaktiota kun joskus tulee ohjelma missä kerrotaan oikeasti mitä palestiinalaistalojen kanssa tehtiin ja tehdään (vinkki YLElle paluun mahdollisuudesta ja vuokrien karttumisesta).

sunnuntaina 07.07.2013

Katsojien aliarvioimista ja taitavaa manipulointia. Viestihän tuli selväksi: israelin olemassaolo perustuu julmuuteen, väkivaltaan ja vääryyteen; mandaattiajan juutalaiset olivat julmia terroristeja, britit suurimmaksi osaksi hyviä, muutamaa idioottia lukuunottamatta ja arabit pelkästään uhreja; israelilaiset ovat ylimielisiä paskiaisia jne. Draamasarjan historiallinen näkemys oli yksipuolisuudessaan ennätys ja arabit pelkästään ystävällisiä ja mukavia. Mitään syvällisempiä selityksiä tai taustoja asioille ei tarjottu, mutta ilmeisesti tällainen hömppä uppoaa. Tekijät olisivat edes muodon vuoksi voineet yrittää näyttää myös arabinationalismin nousun ja ääri-islamilaisten ryhmien kiihotuksen vaikutuksia umpikujaan, jossa Lähi-idässä eletään. Puhumattakaan kaikesta historian vääristelystä ja tahallisesta harhaan johtamisesta, mitä sarja oli pullollaan.

Länsi-rannalle rakennettu muuri on ruma ja tekee alueesta vankilan, mutta israelilaisten bussien räjäyttely loppui muurin myötä kokonaan. Asioilla on aina kaksi puolta ja tässä sarjassa se toinen puoli unohdettiin kokonaan. Palestiinalaisten yksipuolinen ymmärtäminen ja sympatioiminen on ollut muotia "älykkö" ja kulttuuripiireissä 1960-luvulta lähtien, kun taas israel demonisoidaan kaikesta. Samallalailla fundamenttaalit uskovaiset uskovat israelilaisten hyvyyteen kaikessa. Lähi-idän konfliktissa on tehty pahaa puolin ja toisin. Vihalla ja vihan nostattamisella ei ratkaisua löydetä. Paljon on anteeksiannettavaa ja pyydettävää, jotta rauha saadaan aikaiseksi.

sunnuntaina 07.07.2013

Mikä tämän sarjan tarkoitus oli, yksipuoleinen kuvaus juutalaisten pahuudesta? Typerääkin typerämpi juoni ja äkkipikainen näyttelijä. Aliarviointia katsojia kohtaan.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä