Ma 14.04.2014 @ 10:06Veini Simolin

Yle API - mikä se edes on?

Kun olin Ylellä TET-harjoittelussa, työpistettäni vastapäätä toisella puolella toimistoa istui merkillinen porukka. Tämä ”porukka” on Ylen, Reaktorin ja Affecton API-koodaustiimi.

Ylellä on ongelma, ja se ongelma olen minä. Tai oikeastaan kuulun Ylen ongelmaan eli 15–29 vuotiaisiin. Nuoret katsovat entistä vähemmän TV:tä, sillä kaikki ohjelmathan löytää myös netistä. Tämän lisäksi nuorten TV:n katselusta yhä pienempi prosentti kuluu Ylen kanavilla, mikä tarkoittaa, että Yle menettää relevanssia. Eivätkä ne Ylen ongelmat siihen lopu. Kun nuorten median kulutus suuntautuu entistä enemmän nettiin ja mobiililaitteille, syntyy aivan uusi ongelma: päätelaitteiden fragmentaatio. ”Huh, mikä termi”, saattaa heikkohermoisin jo puuskahtaa, mutta pelottavasta nimestä huolimatta ongelma on helppo ymmärtää.

Päätelaitteiden fragmentaatio tarkoittaa siis sitä, että erilaisia tietokoneita ja mobillilaitteita on niin monia, että sovellusta tehtäessä siitä pitää tehdä tuhansia erilaisia versioita, jokaisella alustalle omansa. Tämä ei ole helppoa eikä varsinkaan halpaa, joten Ylen voimavarat eivät riitä siihen, että kaikille laitteille tehtäisiin oma versio samasta sovelluksesta. Tässä kohtaa kuvaan astuu minua vastapäätä juuri tälläkin hetkellä istuva joukko koodaajia. He ovat sankarit APIen taustalla.

”API, mikä se edes on?” kysyy moni lukija itseltään, ja totta puhuakseni en itsekään aivan täysin ymmärrä, mutta jotenkin näin se menee: Sinä, hyvä lukija, et ole tyytyväinen Ylen nettisivujen uutispalveluun ja haluat tehdä siitä hyvän mobiiliversion, joten saat Ylen apin kautta tarjolla olevaa dataa, joka on tietokoneelle helposti luettavassa ja käsiteltävässä muodossa. Tämä data voi olla esimerkiksi jokin yksittäinen artikkeli tai vain artikkelin teksti. APIn saatuasi kirjoitat sen ympärille koodia, josta tulee ulkoasu sovelluksellesi, ja sovellus on valmis.

Voit kuvitella APIn ruokalistana ravintolassa. Tässä ravintolassa asiakkaina ovat sivustot ja sovellukset. Ravintolassa asiakkaat eivät tiedä, mitä keittiössä tapahtuu, he vain saavat ruokalistan eteensä ja tilaavat mitä listalla lukee. API toimii samalla tavoin, kuin ruokalista. Sivustot ja sovellukset saavat valita ruokalistalta, millaista dataa haluavat. Eli siis API on kuin dataruokalista, joka peittää taustalla olevaa monimutkaisuutta tehden tiedon jakelun ja käsittelyn helpoksi.

Miten APIt siis ratkaisevat Ylen ongelman ja mitä muuta ne mahdollistavat? No, jos jollain koodaustaitoisella on mobiililaite, johon ei vielä ole tehty vaikkapa Yle Areena-sovellusta, hän voi hakea APIn kautta datan, kirjoittaa pätkän koodia ja julkaista sovelluksen. Yle säästyy uuden sovelluksen kehitykseltä ja ylläpidolta, ja voi keskittyä laadukkaan sisällön tuottamiseen.

No, tällä hetkellä Ylen APIt eivät ole vielä julkisia, mutta töitä tehdään kovaa tahtia julkaisun eteen. Ja juuri tästä syystä työpistettäni vastapäätä, toisella puolella toimistoa, istuu merkillinen porukka, ja tämä porukka tekee kovasti töitä mahdollistaakseen median jakelun alustasta riippumatta mahdollisimman suurelle kohderyhmälle.

5 kommenttia

Näin kerran piilokameraohjelman, jossa pariskunta meni ravintolaa. Viereen tuotiin työpöytä, tehkää itse ruokanne juuri niin kuin haluatte. Rouva ei ollut tyytyväinen, ravintolassa pitää saada valmista ruokaa. En ole vieläkään varma pitäisikö minin API:n avulla nyt ryhtyä ruoan valmistajaksi, puolikokiksi? En halua, tai toisaalta loistava idea YLE:ltä, jos joku haksahtaa maksamaan veronsa saadakseen tehdä toisten työt. Hänelle (minulle) se kertokaa kun itse en mä voi (sitaatti vanhasta laulusta).

Itsepalvelusta kyllä on kyse, mutta API on suunnattu pikemminkin web-kehittäjille kuin ihan tavallisille "ravintola-asiakkaille". Eli kyllä meillä tarjoillaan "valmista ruokaa" Yle Areenan toimituksen suositusten ja toimituksen valitsemien Yle Uutispainotusten muodossa jatkossakin, mutta näiden merkkituotteiden rinnalla tarjotaan sitten pääsy suoraan sisältöön niille web-kehittäjille, jotka haluavat laatia Ylen sisällöistä oman kattauksen.

API-manager Aleksi Rossi, menikö nyt suurin piirtein oikein?

Yle API kuulostaa kieltämättä hyvältä. Suomessa ei ole tällä hetkellä käytännössä mitään julkista ja ilmaista ohjelmointirajapintaa esim. urheilutuloksiin.

Osaatteko vielä arvioida milloin APIt tulevat julkisiksi ja missä järjestyksessä?
Entä mitä erilaisia ohjelmointi-rajapintoja on kehitteillä?

Loistavaa! Nyt tulee mahdolliseksi tehdä Yle Areena add-on suosittuun XMBC ohjelmaan. Vielä jos Ylen API tiimi tekisi sen ihan testimielessä ja julkaisisi referenssinä muille tarvitsijoille...

Aiban loistabaa! Tätä olen odottanut ja toivonut jo pitkään. Hienoa, että Yle on tuomassa ohjelmointirajapinnat kehittäjien käyttöön. Olen erittäin kiinnostunut kehittämään oman mobiilisovelluksen Ylen API:a käyttäen.

- miksuh

Kehitys kehittyy - kokeile ja kommentoi yle.fi:tä

Tässä ryhmäblogissa yle.fi:n tekijät kertovat tulevista verkkopalveluista sekä valottavat ajatuksiaan suunnitelmien takaa.

Blogiarkisto