Pelon voittaminen

Miten voi voittaa pelkonsa? Psykologi suosittelee ammattilaisen apua tai meditaatiota, joogaa tai mindfullnessia. MInä koitin voittaa haipelkoni sukeltamalla Barcelonan akvaariossa haiden keskellä.

Tässä YLEn Areenasta Ps ohjelma:
Puoli seitsemän: 31.01.2013 18.30
areena.yle.fi 
Vieraana tanssikouluyrittäjä Anitra Ahtola. Lisäksi otamme selvää, mitä on haipelko. Juontajina Marja Hintikka ja Mikko Kekäläinen.

Psykologi Ilona Rauhala sanoo, että keskustelu pelosta auttaa. Voi turvautua ystävään tai terapeuttiin. Usein ammattilainen osaa auttaa nopeammin, sillä on tärkeää päästä jyvälle siitä, mistä pelko johtuu. Pelko voi johtua traumasta, se saattaa juontua lapsuuden unohdetusta kokemuksesta. Jos pelko on lievää, voi koittaa rauhoittaa itseään vaikkapa mindfullnessin avulla, tiedostaa mitä pelkää ja koittaa järkeillä pelko pois. 

sukeltaja heiluttaa kättään, hai takana

Itse ajattelin kohdata pelkoni silmästä silmään ja sukeltaa haiden keskelle. Barcelonan akvaariossa vierailee vuosittain miljoona kävijää, mutta harvempi sukeltaa haiden sekaan vaikka sitäkin saa tehdä kuka vaan jolla on sukellussertifikaatti ja lääkärintodistus. Hietahait suuressa altaassa  ovat kookkaita mutta eivät vaarallisia. Biologi Patricio´Bulto kertoo, että hait ovat uhanalaisia ja niitä pyydetään julmasti evänsä vuoksi. Ihmisiä hait haukkaavat vain vahingossa. Ihmisiä kuolee vuosittain  5-10 hainhyökkäyksiin, vähemmän kuin koiran puremiin tai mehiläisen pistoihin. Asioiden järkeistäminen on myös hyvä keino voittaa pelko. Nyt ymmärrän, ettei hai hyökkää koska maistun pahalta. :)

Rauhala selittää ettei aina pidä suinpäin kohdata pelkoaan. Jos vaikka pelkää lentämistä voi saada paniikkikohtauksen jos ei ole valmis lentämään. Pelkoa työstäessä pitää edetä askel askeleelta turvaverkkoa rakentaen. Rauhala: "Usein sanotaan tälläsista psykkisistä lukoista että niiden purkaminen vie yhtä kauan kuin niiden muodostuminen." Hän myös muistuttaa, että pelko on tervettä: "Pelossa on paljon informaatiota, ihmislaji on säilynyt hengissä koska pelon kautta on tullut tieto pitääkö taistella, paeta tai vaikka leikkiä kuollutta."

Vaikka pelko olisi epälooginen niin se on silti vahva tunne. Mutta peloista voi päästä yli, keinoja on monia, terapian lisäksi esim jooga, meditaatio ja mindfullness. Rauhala neuvoo hämähäkinpelkoisia puhumaan itselleen, tiedostamaan että: "Kas siinä on hämähäkki, se ei vahingoita minua..." ja hengittämään rauhallisesti, tiedostaen.  Sitten hän naurahtaa: "Kyllä ne on aika iljettäviä minustakin!"

Itse haluan eroon haipelosta jotten joudu paniikkiin jos joskus kohtaisin hain luonnossa sukeltaessani. Sukelsin vajaan tunnin ajan sukellusoppaan kanssa valtavassa tankissa jossa ui haiden lisäksi myös mureenoja ja monia kalalajeja. Kokemus Barcelonan akvaariossa oli sekä surrealistinen että vapauttava. Pääsin pelosta ja nyt voin vain toivoa, että joskus kohtaisin hain meressä. 

2 kommenttia

Aseistautuneena pelottaa vähemmän sekä vaarojen ennakoiminen jo etukäteen on tärkeää.

En pelkää haita,koska en mene sinne missä niitä on. Pelkään paikallisjunassa örveltäjiä ja kotikaupassa uhoojia. Pelkään illan viimeisessä bussissa, jossa on maahanmuuttajakuski, joita öykkärisuomipoika ei arvosta. Pelkään lenkkipoluillani kädet pusakan taskussa , silmät lasittuineina vastaantulevia nuorukaisia, joilla ei ole päämäärää. Pelkään paljonenemmän kuin parikymppisenä Helsingin keskustassa.

Puoli seitsemän

Hyväntuulinen asiaohjelma tiistaista perjantaihin klo 18.30 Yle TV1:lla. Juontajina Mikko Kekäläinen ja Ella Kanninen

 

 

 

 

PS viikolla 11

Vieraat: 

  • Ti 11.3.  Jasper Pääkkönen
  • Ke 12.3. Jussi Raittinen
  • To 13.3. Tuukka Temonen
  • Pe 14.3. Kake Randelin

Instagram

instagram.com/puoliseitseman »

Seuraa blogia:

» Bloglovin
» Blogilista

 
 
 

Blogiarkisto

2013

marraskuu

lokakuu

syyskuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu