Ke 12.03.2014 @ 12:59Satu Sirkiä

Tyyliviikko haastaa nuoret vaatesuunnittelijat tositoimiin

Ps:n Tyyliviikolla 18.3.-21.3.2014 kolme nuorta vaatesuunnittelun opiskelijaa Lahden Muotoiluinstituutista tarttuu haasteeseen ja suunnittelee Ps:n juontaja Ella Kanniselle kolme uniikkia asua. Haaste on kova, sillä aikaa asun luomiseen on vain viikko, ja kokonaisuus on saatava kasaan 100 euron budjetilla. Kisa huipentuu Tyyliviikon perjantaina 21.3., jolloin katsojat saavat äänestää, mikä viikon aikana suorissa lähetyksissä nähdyistä asuista on Ellan päällä kaikkein tyylikkäin. Suunnittelukisan voittaja palkitaan matkalla muodin mekkaan Milanoon.


Tyylikkäät juontajat
Tyyliviikolla ohjelman vieraina on neljä omintakeisesta tyylistään tunnettua persoonaa. Tiistaina 18.3. vieraaksi saapuu muusikko ja näyttelijä Olavi Uusivirta, keskiviikkona 19.3. Radio Helsingin päätoimittaja Maria Veitola ja torstaina 20.3. vuoden 2012 Miss Suomi Sara Chafak. Perjantaina 21.3. Tyyliviikon kruunaa kansainvälisen uran luonut vaatesuunnittelija Teemu Muurimäki.

Tyyliviikko tuo ruutuun myös juttusarjan ’Minun tyylini’, jossa tutustutaan muun muassa gyaru-nuoren ja fashionistan arkeen: mistä he ammentavat ideansa ja millaisia ajatuksia kätkeytyy tyylin taakse? Ruutuun korkeiden korkojensa kera marssii myös Ps:n Tyylihaukka, joka etsii viikon jokaisena päivänä tyyliä sieltä, mistä sitä ei yleensä etsitä. Tyylihaukan armottoman analyysin kohteiksi joutuvat niin maatalouskoneet kuin pikkulasten potatkin.

Puoli seitsemän ottaa Tyyliviikon aikana katsojat aktiivisesti mukaan ohjelman tekoon. Samalla kun luontotoimittaja Minttu Heimovirta etsii eläinmaailman tyylikuningasta halki Suomen, toimituksen kuvaraati valitsee katsojien lemmikkieläinkuvista Ps:n Tyyliviikon lemmikin. Viikon aikana Ps haluaa myös tietää, mitä katsojilla on yllään kello 18.30, kun he istuutuvat Ps:n ääreen – parhaat valokuvin tallennetut katseluasut pääsevät mukaan suoraan lähetykseen.

Puoli seitsemän Yle TV1 tiistaista perjantaihin kello 18.30.
Juontajina Ella Kanninen ja Mikko Kekäläinen. #puoli7

Pe 31.01.2014 @ 15:36Puoli seitsemän

Laps' Suomen, pysy kanavalla!

Etäsuomalaisviikko 4.-7.2. 2014

Laps' Suomen, ällös vaihda kanavaa! Avaamme ilmasillan etäsuomalaisille.


Kuvavirta tänne!

Kokoamme etäsuomalaisviikolla ruudun ääreen ex-patit, siirtolaiset, aurinkoon matkanneet eläkeläiset ja rakkauden perässä muille maille vierahille päätyneet. Ja tietysti katselijat kotimaassa.

Pitkin viikkoa kotimaan ja ulkomaan suomalaisilla on mahdollisuus lähettää Twitter-terveisiä toisilleen tv-ruudun kautta #puoli7-tunnisteella. Myös valokuvat maailmalta päätyvät lähetykseen, ks. osoitteet yllä.

Ps on katsottavissa suorana Yle Areenan kautta kaikkialla maailmassa.

Etäsuomalaisviikon PS-vieraat ja juttupoimintoja

ti 4.2. Apocalyptican Eicca Toppinen. Merimieskirkko, suomalaisten suojasatama Lontoossa.
ke 5.2. Tanssituomari Jukka Haapalainen. Suomalaisopiskelijoiden arkea ulkomailla.
to 6.2. Huono äiti Sari Helin. Ilmailupioneeri avasi Andalusian suomalaisille.
pe 7.2. Moskovan kirjeenvaihtaja Marja Manninen. Lapsuudentoverit tapaavat Tukholmassa.

 

Dieettikokeilu

Pauliinan Dieettikokeilu

 

Asiantuntijat- kaikki ovat ravintoneuvojia ja tietävät todella paljon painonhallinnasta ja ravitsemuksesta: 

Kalle Iivonen - Stamina trainers

Timo Kosonen -Leader

Patrik Borg- pöperöproffa-bloggaaja

 

Asiantuntijat lupasivat antaa vinkkejä ja kommentoida, eli kysykää!

 

Kaksi ja puoli viikkoa pussikeittokuuria, - 2.5 kg.

 

Alku

Ennen laihdutuskuuriani Kalle Iivonen Stamina trainersiltä mittasi kehonkoostumukseni ja painoni Inbody mittauksella.  Painoa on kertynyt kuusi kiloa parissa vuodessa ja nyt huomasin että olen hitusen ylipainoinen, ihan virallisesti. Tahdon pudottaa noin kuusi kiloa, tiedän missä painossa minun on hyvä olo. Kalle ei suositellut minkäänlaista kuuria, vaan suositteli hidasta ja järkevää painonpudotusta ja sitä, että kiinnittäisin huomiota ateriarytmiin.  

 

Kuuri

Tammikuun alusta aloin syödä vain apteekista ostamaani pussikeittokuuria, eli vähäkalorista dieettiä jossa syödään vain keittoja ja pirtelöitä pussista. Aloitin yhdellä merkillä ja siirryin viiden päivän jälkeen toiseen.

Timo Kosonen on ollut kehittämässä Leaderille Easy Diet-pirtelöitä ja keittoja. Maku on ihan ok, mutta nälkä tuli. Timo kertoi, että tarkoitus on, että keho menee ketoosiin ja alkaa käyttää rasvavaroja. Mutta ei. Itsehillintäni ei vaan riittänyt, ja joka ilta- ihan joka ilta- retkahdin syömään muutakin kuten pähkinöitä, vihanneksia, jugurttia. Ihan terveellistä ruokaa, ei mitään pullaa. Timo vakuutti, että jos vaan hillitsen itseni ja pääsen ketoosiin nälän tunne katoaa ja tunnekin itseni energiseksi. Mutta en vaan pystynyt olemaan syömättä jotain iltaisin.

 

Patrik Borg sanoi, että se, että halusin syödä iltaisin johtui pitkälti siitä, että ateriavälit olivat liian pitkiä. Taas palasimme ateriarytmiin. Hän myös lohdutti, että tärkeintä on syödä järkevästi 80% ajasta, 20% voi ottaa rennommin.

 Miten meni:

Kahdessa ja puolessa viikossa painoa putosi 2.5 kg. Mutta kehonkoostumusmittauksessa ilmeni, että se oli miltei kokonaan lihasmassaa eikä rasvaa. Kääk. Nyt olen syönyt terveellisesti vikon ja koittanut laihtua- mutta painoa on tullut puoli kiloa. Mutta kehonkoostumusmittauksessa kävi ilmi, että nyt rasvaa on palanut ja lihasmassaa palannut. Tämä on vaikeaa!

Onko teillä vinkkejä tai kokemuksia? Kertokaa. 

Yhteisen Pohjolamme arktinen valtakunta


Pohjoisnavan ja Norjan välillä Pohjoisella jäämerellä sijaitseva Huippuvuoret on ainutlaatuinen, jopa mystinen paikka. Ihmissilmin katsottuna maisema on karua; arktinen tuuli puhaltaa kasvoille armottomasti, eikä puita ei näy missään. Yli puolet saariston maa-alasta on jäätikön peitossa.

Silti vain harvalla pohjoisnapaa ympäröivällä alueella on yhtä paljon elämää kuin Huippuvuorten ympäristössä. Juuri sen vuoksi arktisen paratiisin monimuotoisen elämän seuraaminen ja taltioiminen on unohtumaton kokemus.

Vierailin Huippuvuorilla tänä vuonna kahdesti, kesäkuussa yöttömän yön ikivalossa sekä syyskuun loppupuolella, päivien lyhentyessä vauhdilla. Kesä on lintujen lisääntymisen juhlaa, kolmisen miljoonaa lintua lentää Huippuvuorille jatkamaan sukuaan. Haahkoista lapintiiroihin, valkoposkihanhista pohjankiisloihin; saariryhmän rannat ja vuorten seinämät täyttyvät kovaäänisistä vieraista, jotka kiistelevät kumppaneista ja hautomispaikoista. Kesän aikana myös valaat saapuvat ruokailemaan Pohjoisen jäämeren valtavaan ruoka-aittaan. Mursut röhkivät rannoilla ennen kuin pulahtavat veteen aterioimaan simpukoilla.

Aurinko paistaa silmiä häikäisevän kirkkaasti myös keskellä yötä. Ajantaju katoaa. Tuulen humina ja lintujen huudot saavat unohtamaan kaiken muun. Unohdin nukkumisen. Halusin olla hereillä vuorokauden jokaisen sekunnin todistamiseksi tuota suurta elämän kiertokulun juhlaa.

 
Syksyllä tunnelma oli muuttunut. Linnut olivat lentäneet takaisin etelään. Vain muutamia myöhäisiä muuttajia, kuten myrskylintuja ja merikihuja, liiteli rantojen tuntumassa. Juhlat olivat ohi. Luonto valmistautui kaamokseen.  Aurinko oli kuin väsähtänyt kesän tauottomasta loistosta - nyt aurinko nousi hitaasti ja laski päivä päivältä aikaisemmin. Silti jokainen hetki, kun aurinko saapui ja lähti, oli runollisen kaunista valojen sinfoniaa. Siinä missä kesällä valo oli öisinkin usein jopa liian terävä valokuvaukseen, nyt sen sävyjen rikkaus ja vaihtelu näyttivät Huippuvuoret aivan uudella tavalla. Nämä hetket pursusivat kauneutta, jopa haikeutta.  Syksyn reissulla luonnonkiertokulun todistaminen oli dramaattissävyisempi. Valon ohella ympäristö oli myös muuttunut toisella, pelottavalla, tavalla. Jäätikön reuna, joka vielä kesäkuussa oli Huippuvuorten pohjoisosan tuntumassa, oli syyskuuhun mennessä matkannut noin 350 kilometriä pohjoisemmaksi. Pohjoinen jäämeri oli yhtä loputonta ulappaa. Näin lukuisia jääkarhuja, jotka olivat haaksirikkoutuneet saarille. Ne joutuivat elämään säästöliekillä ja odottamaan talven ja jäiden tuloa. Silloin ne pääsisivät taas saalistamaan hylkeitä. Joistain jääkarhuista kuitenkin näki jo syksyllä, etteivät ne tulisi selviämään talveen asti.

Huippuvuorten arktinen luoto on vaikeuksissa. Juuri arktisilla alueilla ilman lämpötila on noussut 2–2,5 kertaa nopeammin kuin muualla maailmassa. Saariryhmää ympäröivä jääpeite on kutistunut nopeasti, ja tutkijat uskovat, että muutaman vuoden sisällä jääkarhut katoavat Huippuvuorilta. Ilmaston lämpenemisen seurauksena kesät pidentyvät. Toinen valtava uhka Huippuvuorten ekosysteemille ovat ympäristösaasteet, jotka matkaavat sinne merivirtausten ja Golf-virran mukana. Vaikka luonto ja ilmasto muuttuvat ilman ihmistäkin, juuri Huippuvuorilla näkee minkälaisen hinnan planeettamme maksaa nykyajan elämänmenosta.

Planeettamme uhkakuvat ovat niin valtavia, että niiden edessä tuntee itsensä mitättömän pieneksi. Toivoa antaa se, että arktisesta luonnosta välittävien ihmisten määrä kasvaa päivä päivältä. Ja itse luonto, merilinnuista hylkeisiin ja jääkarhuihin, on planeettamme selviytyjä. Meidän ihmisten tehtävänä on auttavan käden ojentaminen, jotta tämän arktisen paratiisin asukit löytävät keinot selviytyä muuttuvan planeettamme armoilla.

 

Koko sarja Areenassa: 

 

kimmo.ohtonen@yle.fi
twitter: @KimmoOhtonen 

Vertailussa museoita lasten kanssa: nykytaidetta, vanhaa taidetta vai eläimiä

Eläinmuseo vs Sara Hildenin taidemuseo vs Ateneumin

Eli vertailussa kolme erilaista museota jossa kannattaa piipahtaa lasten kanssa vielä tammikuun aikana. Varmista aukioloajat netistä.

Testiryhmässä Pauliina-äiti, Heini-äiti, Lotta 7 v, Peppi 5v, Sanna 6 v, Otso 10 v, Elmo 14 v, Kaarlo 13 v   

Eläinmuseo

Eläinmuseo eli Luonnontieteellinen museo Helsingissä on lasteni lempimuseo. Elämyksiä riittää kaikenikäisille. Kotimaisten eläinten kerroksessa voi ryömiä lumitunneliin ja tunnustella miten erilaiselta eri eläinten karvapeitteet tuntuvat. Eri eläinten kakat ja muut jätökset ovat osa pysyvää näyttelyä mutta ne jaksavat naurattaa lapsia- ja aikuisia-  joka kerta.

Jännittävä Lepakko-näyttely päättyy tammikuun lopulla. Pimennetyssä kellarikerroksessa on sekä faktaa että fiktiota lepakoiden mystisestä maailmasta.   

Eläinmuseon dinosaurus

Suurimman dinosauruksen luurangon alla on kiinnostava video jossa näytetään dinosaurustutkijoita  työssään.

PLUSSAT

Täällä on niin jännää! Varsinkin pimeä Afrikka-huone ja lepakot- Peppi

Dinosaurukset on niin isoja. Sanna

MIINUKSET

Aina samat asiat täällä. Lotta

Sulkeutuu aikaisin- kannattaa varmistaa aukioloajat sillä arkena menee kiinni jo klo 16 (torstaisin klo 18). Pauliina

Eläinmuseo Afrikan yö-dioraama

Pepin lempi dioraama on pimeä Afrikan yö. Istuimme savannimaisemassa ja Peppi pelkäsi, että gepardi hyppää alas puusta. Ei hypännyt.

 

Sara Hildenin taidemuseo Tampereella

Ellen Gallagherin näyttely 26.1. asti

Viime aikojen kehutuin taidenäyttely esittelee afrikkalaisamerikkalaisen feministitaiteilijan teoksia Tampereella. Lapsetkin jaksoivat ihmetellä taiteilijan näperrystekniikkaa- monet teokset ovat taiturimaisesti kirurginveitsellä leikattuja. Mielikuvitus sai lentää Atlantis-teosten äärellä, vaikka varmasti monet viittaukset afroamerikkalaiseen kulttuuriin menivätkin lapsilta ohi- kuten minultakin. Näyttely vetää väkeä varsinkin opastusaikoihin, lapset melkein jäivät taide-entusiastien jalkoihin. Opas sai kuitenkin rohkeasta taiteilijasta ja kummallisista teoksista aikaan vain kuivakan esitelmän joten jatkoimme omia polkujamme.

PLUSSAT

Mäkin haluan askarrella. Peppi

Siistejä kaloja. Otso

Makeeta tekniikkaa. Elmo

MIINUKSET

Tylsä opastus. Elmo

Kirjaa ei saatavilla (loppuunmyyty). Heini

 

Ellen Gallagherin Jungle Gym teos

Miksei kiipeilytelineeseen saa kiivetä. Lotta Jungle Gym-teoksen äärellä.  

 

Ateneum

Ateneumin taidemuseossa on suomalaiset klassikkoteokset Haavoittuneesta enkelistä Taisteleviin metsoihin ja lisäksi vaihtuvia näyttelyitä. Tunnetuimmat taideteokset on koottu pohjakerrokseen, ja juuri sen verran lapset jaksoivat katsella vanhaa taidetta. Toisen kerroksen Järven lumo-näyttely Tuusulanjärven taiteilijoista ei enää kiinnostanut vaikka teokset ovatkin helposti ymmärrettäviä. Museon komeissa kiviportaissa on fossiileja ja niiden bongaaminen tuotti eniten innostusta joukossamme. Mietin että se siitä taidekasvatuksesta, mutta mielestäni tärkeintä on, että lapset viihtyvät museossa edes hetken. Täytyy käydä erikseen Rafael Wardin näyttelyssä.

PLUSSAT

Fossiileja portaissa. Kaarlo

Klassikot helposti nähtävissä. Pauliina

MIINUKSET

Miksei täällä saa koskea mihinkään? Peppi

Mua ei kiinnosta tää vanha kama. Kaarlo

 

Tytöt ihmettelevät Aino-triptyykkiä Ateneumissa

Tytöt kyselivät mitä Aino-triptyykissä oikein tapahtuu. Siinä olikin selittämistä.

La 30.11.2013 @ 12:37PS Toimitus

Retroviikolla palattiin ajassa taaksepäin upeiden kuvien kautta

Retroviikon loppu häämöttää. Pian onkin aika putsata menneisyyden pölyt, positiiviset tosin, harteilta ja jatkaa kohti tulevaisuutta. Sitä ennen haluamme kuitenkin kiitää kaikkia teemaviikkoon osallistuneita, erityisesti Sinua, joka lähetit meille oman retrokuvasi menneiltä vuosikymmeniltä.

Saimme valtavan määrän aivan käsittämättömän hienoja kuvia ja pieniä tarinoita, joita selailemalla tulee vähintäänkin hyvälle tuulelle. Seuraavassa kevyt katsaus Retroviikon kuva-antiin: 

 
 
 
 

 

Käy kurkistamassa kaikki saapuneet kuvat Puoli seiskan Facebook-sivulla. Retroviikkoon voit palata vielä Yle Areenan ja tietysti Elävän arkiston puolella. Vielä kerran suuri ja lämmin kiitos kaikille! 

Pe 29.11.2013 @ 11:56Rouva Trikoo

Rouva Trikoon 90-luku

90-luvun lamasuomessa vedettiin punttia, juhlittiin leijonia ja jäätiin kiinni pahoista teoista. Kilpaurheilukansa eli urheilukiiman aikaa. Menestystä sateli ja fanikulttuuri puhkesi todelliseen kukkaansa. Urheilijoita vietiin kuin märkää rättiä.

Kuntosaleilla peilattiin kroppaa ja yhtä useampi liikkui ulkonäön, eikä niinkään kunnon kohottamisen vuoksi.

Salihousut kaapista!

Sivut

Puoli seitsemän

Hyväntuulinen asiaohjelma tiistaista perjantaihin klo 18.30 Yle TV1:lla. Juontajina Mikko Kekäläinen ja Ella Kanninen

 

 

 

 

PS viikolla 11

Vieraat: 

  • Ti 11.3.  Jasper Pääkkönen
  • Ke 12.3. Jussi Raittinen
  • To 13.3. Tuukka Temonen
  • Pe 14.3. Kake Randelin

Instagram

instagram.com/puoliseitseman »

Seuraa blogia:

» Bloglovin
» Blogilista

 
 
 

Blogiarkisto

2013

marraskuu

lokakuu

syyskuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu