Rönttönen on kainuulainen perinnepiirakka
Rönttöset
Kuoritaikina:
2,5 dl kylmää vettä
1,5 tl suolaa
1,5 dl vehnäjauhoja
4,5 dl ruisjauhoja
Täyte:
1 kg keitettyjä perunoita
1,5 dl ruisjauhoja
2-3 dl puolukka-/mustikkasurvosta
0,5 dl sokeria
0,5 tl suolaa
Survo keitetyt perunat ja lisää ruisjauhot survokseen. Peitä astia kannella ja jätä se huoneenlämpöön 4 tunniksi. Sekoita seosta silloin tällöin. Lisää seokseen sokeri, suola ja puolukkasurvos. Sekoita taikinan ainekset keskenään ja alusta taikinaksi. Jaa taikina n. 20 osaan ja kauli niistä ohuita pyöreitä kuoria, jotka ovat halkaisijaltaan 15-20 cm. Laita taikinakuoren päälle perunapuolukkaseosta ja rypytä reunat karjalanpiirakan tavoin. Paita rönttöset 250 asteisessa uunissa n. 15 min. Voitele rönttöset voilla.
Ohje: Pirjo Määttä/ Kainuun Martat
Katso Puoli seitsemän -lähetyksessä nähty juttu rönttösten teosta: Markus Maulavirta opettelee tekemään rönttösiä
6 kommenttia
Ke 23.10.2013 @ 15:24
Itse en välitä rönttösen mausta, mutta olen nähnyt niitä myytävän. Tunnen yhden paikallisen tuottajafirman, Rönttösrouva Oy:n.
To 24.10.2013 @ 15:41
Rönttösruova ei ole tuottaja vaan Kaesan kotileipomo...!!
To 24.10.2013 @ 16:06
Rönttöset suosikkini, Äitini suku Kuhmosta osasi tehdä tätä.
Pe 21.02.2014 @ 20:53
Hyviä ovat. Olin Kuhmossa aikanaan töissä ja nyt ten rönttösiä täällä etelässä, namm!
Ti 14.10.2014 @ 18:34
Ruisjauhoja ei saa lisätä perunasurvoksen sekaan ennen kuin survos on jäähtynyt käden lämpöiseksi (kokeile laittamalla pikkurilli survokseen ,jos kärsii pitää, niin voit lisätä ruisjauhot). Jos lisää heti survomisen jälkeen, alkaa ruisjauho kypsymään eikä imeltymään. Ja sokeria ei lisätä ollenkaan, kun oikeaoppisesti imeltyneet ruisjauhot.