Rönttönen on kainuulainen perinnepiirakka

Rönttönen on kainuulainen perinnepiirakka

Rönttöset

Kuoritaikina:
2,5 dl kylmää vettä
1,5 tl suolaa
1,5 dl vehnäjauhoja
4,5 dl ruisjauhoja

Täyte:
1 kg keitettyjä perunoita
1,5 dl ruisjauhoja
2-3 dl puolukka-/mustikkasurvosta
0,5 dl sokeria
0,5 tl suolaa

Survo keitetyt perunat ja lisää ruisjauhot survokseen. Peitä astia kannella ja jätä se huoneenlämpöön 4 tunniksi. Sekoita seosta silloin tällöin. Lisää seokseen sokeri, suola ja puolukkasurvos. Sekoita taikinan ainekset keskenään ja alusta taikinaksi. Jaa taikina n. 20 osaan ja kauli niistä ohuita pyöreitä kuoria, jotka ovat halkaisijaltaan 15-20 cm. Laita taikinakuoren päälle perunapuolukkaseosta ja rypytä reunat karjalanpiirakan tavoin. Paita rönttöset 250 asteisessa uunissa n. 15 min. Voitele rönttöset voilla.

Ohje: Pirjo Määttä/ Kainuun Martat

Katso Puoli seitsemän -lähetyksessä nähty juttu rönttösten teosta: Markus Maulavirta opettelee tekemään rönttösiä

#puoli7 #ruokaviikko 

Riina Malhotra ja Markus Maulavirta opettelivat rönttösten leipomista Pirjo Määtän johdolla.

6 kommenttia

Itse en välitä rönttösen mausta, mutta olen nähnyt niitä myytävän. Tunnen yhden paikallisen tuottajafirman, Rönttösrouva Oy:n.

Rönttöselle ääni!

Rönttösruova ei ole tuottaja vaan Kaesan kotileipomo...!!

Rönttöset suosikkini, Äitini suku Kuhmosta osasi tehdä tätä.

Hyviä ovat. Olin Kuhmossa aikanaan töissä ja nyt ten rönttösiä täällä etelässä, namm!

Ruisjauhoja ei saa lisätä perunasurvoksen sekaan ennen kuin survos on jäähtynyt käden lämpöiseksi (kokeile laittamalla pikkurilli survokseen ,jos kärsii pitää, niin voit lisätä ruisjauhot). Jos lisää heti survomisen jälkeen, alkaa ruisjauho kypsymään eikä imeltymään. Ja sokeria ei lisätä ollenkaan, kun oikeaoppisesti imeltyneet ruisjauhot.

Puoli seitsemän

Hyväntuulinen asiaohjelma tiistaista perjantaihin klo 18.30 Yle TV1:lla. Juontajina Mikko Kekäläinen ja Ella Kanninen

 

 

 

 

PS viikolla 11

Vieraat: 

  • Ti 11.3.  Jasper Pääkkönen
  • Ke 12.3. Jussi Raittinen
  • To 13.3. Tuukka Temonen
  • Pe 14.3. Kake Randelin

Instagram

instagram.com/puoliseitseman »

Seuraa blogia:

» Bloglovin
» Blogilista

 
 
 

Blogiarkisto

2013

marraskuu

lokakuu

syyskuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu