Yhteisen Pohjolamme arktinen valtakunta


Pohjoisnavan ja Norjan välillä Pohjoisella jäämerellä sijaitseva Huippuvuoret on ainutlaatuinen, jopa mystinen paikka. Ihmissilmin katsottuna maisema on karua; arktinen tuuli puhaltaa kasvoille armottomasti, eikä puita ei näy missään. Yli puolet saariston maa-alasta on jäätikön peitossa.

Silti vain harvalla pohjoisnapaa ympäröivällä alueella on yhtä paljon elämää kuin Huippuvuorten ympäristössä. Juuri sen vuoksi arktisen paratiisin monimuotoisen elämän seuraaminen ja taltioiminen on unohtumaton kokemus.

Vierailin Huippuvuorilla tänä vuonna kahdesti, kesäkuussa yöttömän yön ikivalossa sekä syyskuun loppupuolella, päivien lyhentyessä vauhdilla. Kesä on lintujen lisääntymisen juhlaa, kolmisen miljoonaa lintua lentää Huippuvuorille jatkamaan sukuaan. Haahkoista lapintiiroihin, valkoposkihanhista pohjankiisloihin; saariryhmän rannat ja vuorten seinämät täyttyvät kovaäänisistä vieraista, jotka kiistelevät kumppaneista ja hautomispaikoista. Kesän aikana myös valaat saapuvat ruokailemaan Pohjoisen jäämeren valtavaan ruoka-aittaan. Mursut röhkivät rannoilla ennen kuin pulahtavat veteen aterioimaan simpukoilla.

Aurinko paistaa silmiä häikäisevän kirkkaasti myös keskellä yötä. Ajantaju katoaa. Tuulen humina ja lintujen huudot saavat unohtamaan kaiken muun. Unohdin nukkumisen. Halusin olla hereillä vuorokauden jokaisen sekunnin todistamiseksi tuota suurta elämän kiertokulun juhlaa.

 
Syksyllä tunnelma oli muuttunut. Linnut olivat lentäneet takaisin etelään. Vain muutamia myöhäisiä muuttajia, kuten myrskylintuja ja merikihuja, liiteli rantojen tuntumassa. Juhlat olivat ohi. Luonto valmistautui kaamokseen.  Aurinko oli kuin väsähtänyt kesän tauottomasta loistosta - nyt aurinko nousi hitaasti ja laski päivä päivältä aikaisemmin. Silti jokainen hetki, kun aurinko saapui ja lähti, oli runollisen kaunista valojen sinfoniaa. Siinä missä kesällä valo oli öisinkin usein jopa liian terävä valokuvaukseen, nyt sen sävyjen rikkaus ja vaihtelu näyttivät Huippuvuoret aivan uudella tavalla. Nämä hetket pursusivat kauneutta, jopa haikeutta.  Syksyn reissulla luonnonkiertokulun todistaminen oli dramaattissävyisempi. Valon ohella ympäristö oli myös muuttunut toisella, pelottavalla, tavalla. Jäätikön reuna, joka vielä kesäkuussa oli Huippuvuorten pohjoisosan tuntumassa, oli syyskuuhun mennessä matkannut noin 350 kilometriä pohjoisemmaksi. Pohjoinen jäämeri oli yhtä loputonta ulappaa. Näin lukuisia jääkarhuja, jotka olivat haaksirikkoutuneet saarille. Ne joutuivat elämään säästöliekillä ja odottamaan talven ja jäiden tuloa. Silloin ne pääsisivät taas saalistamaan hylkeitä. Joistain jääkarhuista kuitenkin näki jo syksyllä, etteivät ne tulisi selviämään talveen asti.

Huippuvuorten arktinen luoto on vaikeuksissa. Juuri arktisilla alueilla ilman lämpötila on noussut 2–2,5 kertaa nopeammin kuin muualla maailmassa. Saariryhmää ympäröivä jääpeite on kutistunut nopeasti, ja tutkijat uskovat, että muutaman vuoden sisällä jääkarhut katoavat Huippuvuorilta. Ilmaston lämpenemisen seurauksena kesät pidentyvät. Toinen valtava uhka Huippuvuorten ekosysteemille ovat ympäristösaasteet, jotka matkaavat sinne merivirtausten ja Golf-virran mukana. Vaikka luonto ja ilmasto muuttuvat ilman ihmistäkin, juuri Huippuvuorilla näkee minkälaisen hinnan planeettamme maksaa nykyajan elämänmenosta.

Planeettamme uhkakuvat ovat niin valtavia, että niiden edessä tuntee itsensä mitättömän pieneksi. Toivoa antaa se, että arktisesta luonnosta välittävien ihmisten määrä kasvaa päivä päivältä. Ja itse luonto, merilinnuista hylkeisiin ja jääkarhuihin, on planeettamme selviytyjä. Meidän ihmisten tehtävänä on auttavan käden ojentaminen, jotta tämän arktisen paratiisin asukit löytävät keinot selviytyä muuttuvan planeettamme armoilla.

 

Koko sarja Areenassa: 

 

kimmo.ohtonen@yle.fi
twitter: @KimmoOhtonen 

4 kommenttia

Arktinen viikko näköjään sopii talviaikaan. Villin Pohjolan maa kutsuu taivaltajaa.

Kommenttini ei koske varsinaisesti blogikirjoitusta, vaan Huippuvuorilla tehdyn videon pilaamista. En nimittäin voi ymmärtää, miksi siihen on ympätty musiikki koko ajan soimaan ja Kimmo O sitten tarvittaessa puhuu musiikin (vaimennetun tosin) päälle. Ei siellä luonnossakaan ole karhuilla tai mursuilla tuommoinen musiikki päällä. Onko se nykyihmiselle tarjottavassa tuotoksessa mahdotonta, että autenttinen hiljaisuus tai tuulen ja laineiden ääni vain kuuluisi? Voisiko pliis, joskus antaa sen "elämyksen" tuottamiseen vain aivan "the nature" -kokemuksen?
Ottakaapa esimerkkiä: Kyllä kuuluu liikenne, mutta niin se kuuluu saukoille ja katselijoillekin!
http://yle.fi/uutiset/villit_saukot_hurmaavat_yleisoa_avantouinnilla_rovaniemen_keskustassa__video_ja_kuvat/7035973?origin=rss

'Pelkillä' paikallisäänillä toteutettu luontodokumentti on toki hieno juttu - tulee mieleen eräs taannoinen kaakkuridokkari Areenassa, joka oli erittäin upea rauhallisuudessaan.
Minua kuitenkin erityisesti puhutteli näihin jaksoihin valittu musiikki. Se sopi jotenkin erinomaisesti maisemiin.

Kokonaisuus on todella upea ja valokuvat hipovat täydellisyyttä. Mikä oli Canonin objektiivi (valkoinen tele)?
Mitä kohteliaimmat terveiset myös PS toimitukseen.

Puoli seitsemän

Hyväntuulinen asiaohjelma tiistaista perjantaihin klo 18.30 Yle TV1:lla. Juontajina Mikko Kekäläinen ja Ella Kanninen

 

 

 

 

PS viikolla 11

Vieraat: 

  • Ti 11.3.  Jasper Pääkkönen
  • Ke 12.3. Jussi Raittinen
  • To 13.3. Tuukka Temonen
  • Pe 14.3. Kake Randelin

Instagram

instagram.com/puoliseitseman »

Seuraa blogia:

» Bloglovin
» Blogilista

 
 
 

Blogiarkisto

2013

marraskuu

lokakuu

syyskuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu