yle.fi


Ohjelmaehdotuksesta tv-draamatuotannoksi

Ohjelmaehdotuksesta tv-draamatuotannoksi

13. tammikuuta 2011 Kommentit: 10

Hyvä kirjoittaja,

Kirjoittajan tarjoaman ohjelmaehdotuksen tie tuotantoon on pitkä. Aikaa prosessissa kuluu keskimäärin 2-4 vuotta.

Ensimmäinen askel on tv-yhtiön osoittama kiinnostus ohjelmaehdotusta kohtaan. Seuraavaksi laaditaan sopimus, jossa selvitetään tekijänoikeudet, palkkiot ja muut sitoumukset. Vasta tämän jälkeen hankkeeseen pätevät yleiset tekijänoikeudelliset säännöt.  Ylessä noudatetaan Suomen Näytelmäkirjailijaliiton  tariffeja ja sopimuskäytäntöjä.

Ylen fiktion tilaajat Esko Salervo (yksittäiset teokset ja minisarjat) ja Olli Tola (6-12 -osaiset sarjat) tekevät tuotantopäätökset sekä in-house että indy-tarjousten pohjalta. Edellisten kehittelystä vastaa Yle Draaman osaamiskeskus ja ne tuotetaan Ylessä. Yksityiset indy-yhtiöt tarjoavat audiovisuaalista tuotantoaan tilaajille nk. avaimet käteen-periaatteella tai yhteistuotantona. Näiden hankkeiden kehittämisestä sovitaan tilaajien kanssa aina tapauskohtaisesti. Yhteistuotantoihin sisältyy Suomen elokuvasäätiön osarahoitus ja niiden jatkokehittelystä vastaa Ylen Ohjelmahankinta/Yhteistuotannot.

Ammattilaisten tarjoamista teksteistä hyväksytyksi tulee keskimäärin 10-20%. Näin ollen on selvää, että harrastajakirjoittajan mahdollisuudet saada ohjelmaehdotuksensa tuotantoon ovat pienemmät.
 
Jos olet edellä kerrotusta huolimatta vakuuttunut siitä, että ohjelmaideasi ansaitsee päästä tuotantoon, ota huomioon myös seuraavat seikat. Käsikirjoittamisen muuntuminen tv-tuotannoksi on aina yhteistyötä. Dramaturgilla, ohjaajalla ja tuottajalla on jokaisella oma näkökulmansa tekstiisi, mm. rakenteellinen, kuvallinen, taloudellinen. Siksi on tärkeää, että käsikirjoittaja on valmis jatkamaan tarvittaessa käsikirjoittamisen kehittämistyötä vielä tuotantopäätöksen jälkeen, useimmiten aina tuotannon alkamiseen asti.

Jos  mahdollinen yhteistyöprosessi ammattilaisten kanssa kiinnostaa ja näet sen väylänä kehittyä kirjoittajana, saattaa olla että Sinun kannattaa harkita ohjelmaehdotuksesi tarjoamista Yle Draamalle. Jos taas olet varma, että käsikirjoituksesi on valmis, etkä usko sen tarvitsevan enempää kehittelyä, mieti vielä kerran ja suojele itseäsi pettymyksiltä - varsinkin jos tekstisi on Sinulle kovin rakas.

Yle Draamalle tarjotun ohjelmaehdotuksen palaute Kohtauksessa:

A.    Yksinkertainen palautusviesti

Kiitos tarjoamastanne ohjelmaideasta. Valitettavasti se ei sovellu ohjelmistoomme.

B.    Lyhyt palaute ehdotuksen sisällön vahvuuksista ja heikkouksista

Dramaturgi  antaa tekijälle kirjallisen  palautteen.
Sen pohjalta kirjoittaja voi kehitellä ideaansa edelleen ja lähettää siitä uuden version Kohtaukseen.

C.    Jatkokehittely:

Dramaturgi ottaa henkilökohtaisesti yhteyttä käsikirjoittajaan. Tällöin sovitaan tapaamisesta ja/tai lisämateriaalin kirjoittamisesta sekä mahdollisista palkkioista ja kirjoitusaikataulusta.

Lisää näihin:
2
tykkää tästä
Asiasanat:

Kommentit

Anonyymi 13.02.2011, 10:16

"Muistathan, että olet vastuussa siitä, mitä kirjoitat. IP-osoitteesi tallennetaan."

YLE pelottelee anonyymia keskustelijaa sanomalla pysyvänsä milloin tahansa kaivamaan heidän henkilötietonsa IP-numeron perusteella. Se on tietenkin käytännössä mahdotonta, mutta kyllähän lause varmistaa keskustelijalle positiivisen kuvan YLEstä.

STASI

Timo Ekman 02.03.2011, 09:18

Itse sain eräästä tekeleestäni yllämainitun tekstin B-vastauksen ja se motivoi kummasti jatkamaan. Palataan asiaan kuukauden parin kuluttua, YLE hyvä. :-)

Timo Ekman 02.03.2011, 09:26

Ja näin loppuun vielä haluan erityisesti kiittää YLEä järjellisen pituisesta odotusajasta. Kaupalliset kustantamot ovat aivan omaa luokkaansa käsittelyaikojen suhteen. Parhaimmillaan mennään reiluun vuoteen sillä suunnalla. YLEn noin kuukauden parin odotus on suorastaan juhlallinen verrattuna tämäntyyppisiin odotteluihin.

Kohtaus, Pertti 02.03.2011, 09:51

Hei Timo Ekman, kiitokset otetaan iloisena vastaan!

Menestystä kirjoitustyöhön,

terveisin
Pertti

Tuomo Sundström 19.06.2012, 09:44

Tarjosin ohjelmaideaa tämän sivuston kautta 16.2.12. Vieläkään en ole saanut minkäänlaista palautetta! Missä vika? Sääli muuten tämän osion lopetus. Todella hieno kokonaisuus aloitteleville ja vähän pitemmällekin edenneille kirjoittajille!

Tuomo Sundström

Kohtaus, Pertti 26.06.2012, 09:02

Nyt nolottaa. En tiedä missä vika, mutta laitan kyselyä eteenpäin. Hauska kuulla että pidät sivustosta, onneksi tämä säilyy luettavissa vaikkei enää päivity.

Kesäterveisin, Pertti

Tuomo Sundström 24.07.2012, 09:56

Kuukausi on taas vierähtänyt. Edelleen ilman palautetta. Onkohan lähettämäni ehdotus kadonnut bittiavaruuteen?
Sain kyllä vahvistuksen ohjelmaidean jättämisestä s-postiini välitömästi, mutta siinä kaikki!

Lomaterveisin,

Tuomo

Anonyymi 21.09.2012, 06:52

Minulla on Tuomo samanlainen tilanne lähettämäni ohjelmaidean kanssa. Sain myös vahvistuksen ohjelmaidean jättämisestä s-postiini, mutta vastausta ei ole kuulunut.

Kohtaus, Pertti 25.09.2012, 10:48

Hei Anonyymi, Tuomo sai vastauksen, eli sinullakin on toivoa:)

Syysterkuin Pertti

Anonyymi 15.10.2012, 12:17

Kiitos Pertti viestistäsi. En osannut odottaa, että luette vielä sivustoa. Tosin pitkä odotusaika tuskin lupaa positiivista vastausta. :)

Hyvää ja menestyksekästä syksyn alkua!

Pertti

Äidit eivät ole kriitikoista objektiivisimpia.