YLE

 

YLE A-Ö

YLE24 Sää
Ohjelmaopas Yle etusivu
Etusivulle

Atlas aihearkisto

TV1 Atlas 21.04.2005

  • Mitkä ovat vanhoillisen paavin vallan välineet?
  • Islamin pimeä puoli - naismurhat kuohuttavat Berliiniä
  • Kiina vastaan Japani - ovatko idän jättiläiset tosissaan?

OPUS DEI - JUMALAN VAI PAAVIN TYÖKALU?
Atlaksessa arvioitiin 21.4. vanhoillisen paavi Benediktus XVI:n valintaa. Toimittaja Liisa Liimatainen raportoi Roomasta katolisen kirkon Opus Dei ("Jumalan työ" ) -järjestön toiminnasta. Opus Dei on eri mantereilla toimiva, konservatiiviseen katolisuuteen uskova järjestö.

Järjestön jäseniltä vaaditaan ehdotonta uskollisuutta sitä kohtaan. Espanjassa järjestöä nimitelläänkin joskus pyhäksi mafiaksi. Opus Dei-järjestöllä n noin 80 000 jäsentä kaikkialla maailmassa. Sen vaikutusvalta on kuitenkin jäsenmäärää suurempi, sillä järjestö soluttaa omiaan vaikutusvaltaisille paikoille. Edellisen paavin lisäksi myös uuden paavin katsotaan kuuluvan järjestön tukijoihin.

Kristuksen legioonalaiset on toinen, vankkaan oikeaoppiseen katolisuuteen perustuva järjestö. Sillä on oma yliopistonsa Rooman laidalla. Pappiskoulutuksen lisäksi yliopistossa voi suorittaa loppututkinnon oikeustieteessä, historiassa ja psykologiassa, ja yliopiston bioetiikan tiedekuntaa mainitaan maailman ainoaksi.

Yliopistossa katsotaan, että ehkäisyvälineet ovat elämän kulkuun puuttumista ja bioteknologiaa täytyy johtaa katolisista näkökulmista. Apostolien kuningatar - yliopisto yhdessä muiden paavillisten yliopistojen kanssa muokkaakin nykymaailman ongelmiin erikoistuneita uskonsotureita.

Paavi Benediktus XVI:n valintaa ja henkilöä arvioi Atlaksen haastattelussa Vatikaanissa opiskellut pastori Antti Saarelma Tampereen tuomiokirkkoseurakunnasta.

BERLIININ NAISMURHAT KUOHUTTAVAT SAKSAA
Nuorten musliminaisten murhat kuohuttavat Saksaa. Pelkästään Berliinin turkkilaisen väestön piirissä on puolessa vuodessa surmattu kuusi naista. Koko Saksassa tapauksia on kahdeksan vuoden aikana 45. Murhaajina ovat olleet aviomiehet ja veljet, jotka selittävät teon syyksi naisten liiallisen länsimaistuminen.

Ääri-islamilaisten vaikutusvalta on viranomaisten mukaan lisääntymässä etenkin nuorten muslimisiirtolaisten keskuudessa.

Nyt Saksassa kysytään, onko kymmeniä vuosia vaalittu ajatus monien kulttuurien ja uskontojen sopuisasta rinnakkaiselosta sittenkin vain pelkkää utopiaa.

Berliinin monikansallisimman kaupunginosan pormestarin Heinz Buschkowskyn mielestä monikulttuurisuus on epäonnistunut. Hän syyttää tilanteesta poliitikoista ja sosiaaliromantikoista koostuvaa "hyvien ihmisten mafiaa", joka sulkee silmänsä tosiasioilta poliittisista tarkoituksenmukaisuussyistä.

IDÄN KIISTA KIIHTYY
Uhittelu japanilaisille on kiihtynyt niin Kiinassa kuin Koreassakin. Muodollisesti kiistaa käydään historiankirjoituksesta, mutta varsinaisesti kamppaillaan Aasian johtajuudesta. Atlaksen Mikko Eronen muistutti raportisaan, että Japanin suurvalta-aika alkoi jo Venäjän-Japanin sodasta viime vuosisadan alussa. Muutama vuosikymmen myöhemmin se johti japanilaisten miehitysvallan hirmutekoihin Kiinassa ja Koreassa, ja siten myös tämänhetkiseen kriisiin Kiinan ja Japanin suhteissa.

Miehitysvallan rikoksista Kiinaa, kiinalaisia ja ihmisyyttä vastaan muistutetaan taas. Nämä asiat ovat esillä joka neljäs vuosi, Japanin kouluhallinnon hyväksyessä oppikirjoja, myös historiankirjoja. Joistakin niistä on miehitysajan rikokset kuten Nanjingin verilöyly, seksiorjat ja kiinalaisilla tehdyt kemiallisten aseiden kokeet pyyhitty unholaan.

Japanilaiset ovat puolestaan loukkaantuneita, kun vanhoja hirmutekoja kaivetaan esiin. Poliittisen ja taloudellisen johtajaroolin tavoittelu verhotaan vuodesta toiseen kiistelyyn historiasta. Oppikirjojen rinnalla kiistanalaisia ovat myös Japanin johtajien temppelivierailut.

Atlaksen raportissa haastateltiin Raisa Asikaista ja Kauko Laitista Helsingin yliopistosta.


Sivun yläreunaan