YLE

 

YLE A-Ö

YLE24 Sää
Ohjelmaopas Yle etusivu
Etusivulle

Atlas aihearkisto

TV1 Atlas 07.04.2005 klo 21.30

  • Mikä saa sadat tuhannet ihmiset saattamaan paavin hautaan?
  • Miksi media villiintyi paavin kuolemasta ja kuka siitä hyötyy?
  • Mikä oli paavin vaikutus synnyinmaansa Puolan politiikkaan?
  • Prinssille morsian - mitä britit miettivät Charlesin häistä?

Prinssi Charlesin ja Camillan jäljillä Windsorissa
Toimittaja Auli Valpola kulki lauantaisten häiden maisemissa Windsorissa ja otti selvää, mitä britit ajattelevat kuninkaallisesta paristaan. Camillan ja Prinssi Charlesin avioaikeet ovat törmänneet jo moneen ongelmaan - viimeisimpänä paavin hautajaisista johtuva häiden siirtäminen. Keräilijöille tämä ei ole ongelma, sillä nyt vanhalla hääpäivällä koristetuista muistoesineistä on tullut haluttua tavaraa: kupit, kortit ja keittiöpyyhkeet viedään käsistä. Myös Camilla on otettu ristiriitaisesti vastaan ja Windsorinkin kadulta löytyy vannoutunut Diana-fani, joka pitää prinssi Charlesin toimia sopimattomina: "Minusta koko juttu on pelkkä turistihoukutin. He tekivät väärin, kun Charles oli naimisissa Dianan kanssa.", mies sanoo. Sen sijaan itsekin vast'ikään kihlautunut lontoolaispari toivottaa prinssille ja tämän morsiamelle pelkkää hyvää: "Charlesin olisi pitänyt naida Camilla jo 35 vuotta sitten. Luultavasti hän olisi ollut paljon onnellisempi. Eivät he ole ensimmäisiä, joiden avioliitto on epäonnistunut. Jos he ovat onnellisia yhdessä, hyvä niin."

Mikä saa pyhiinvaeltajamassat Roomaan?
Vatikaani vetää pyhiinvaeltajia nyt magneetin tavoin ja paavin hautajaisiin odotetaan jopa kahta miljoonaa osallistujaa. Rooman kadut toimittavat hotellin virkaa, sillä koko kaupunki on tupaten täynnä. Toimittajamme Raine Tiessalo lyöttäytyi pyhiinvaeltajien seuraan jo Espanjassa ja seurasi heitä Vatikaanin ahtaille porteille asti.
Alejandron Sepúlveda, sevillalainen pyhiinvaeltaja selittää paavin merkitystä näin: "Paavi merkitsee paljon katolilaisille ja kaikille kristityille. Oikeastaan hänen viestinsä puhuttelee koko ihmiskuntaa." Sepúlveda on matkalla Vatikaaniin yhdessä Millán Alegren kanssa. Seurakunta-aktiiveilla on käynyt onni: toisin kuin tuhannet muut, he ovat löytäneet hotellimajoituksen läheltä Pietarinkirkkoa. Roomaan saapuu väkeä kaikkialta maailmasta ja kaikilla kulkuvälineillä. Suurin osa pyhiinvaeltajista on puolalaisia. He rantautuvat Roomaan tupaten täysistä junista. Kaksi puolalaisnaista kertoo toimittajallemme, että he ovat valmiita jonottamaan vaikka koko yön nähdäkseen paavi Johannes Paavali II:n ruumiin. Naisille tulee lentävä lähtö kun he kuulevat, että jonoon ei oteta lisää väkeä enää iltakymmenen jälkeen. Jonon katkaiseminen merkitsee monelle sitä, ettei matkan tarkoitus täyty, mutta sadat tuhannet ehtivät silti nähdä paavin ruumiin. Joillekin riittää pelkkä Rooman ja Vatikaanin tunnelma satojen tuhansien pyhinvaeltajien keskellä: "Minulle ei ole tärkeintä juuri paavin näkeminen, vaan rukoilu ja mietiskely vuorokauden ympäri. Paavi olisi varmasti tyytyväinen, kun ihmiset rukoilevat yhdessä.", sanoo puolalainen Evelina German.

Kaatoiko paavi kommunismin Puolassa?
Paavi Johannes Paavali toisen huikeaan suosioon on syynsä ja niitä on syytä etsiä Vatikaanin sijasta hänen synnyinmaastaan Puolasta. Erityisesti paavin ensimmäinen Puolan-matka mullisti maailmaa. Matka jäi paitsi puolalaisten myös vierailun ikuistaneen ohjaajan Jarmo Jääskeläisen mieleen. Atlaksen Jyrki Saarikoski katsoi Jääskeläisen kanssa tämän dokumentin Kruunaus vuodelta 1979 ja keskusteli paavin merkityksestä puolalaisille. Jääskeläinen kertoo, minkälainen mies edesmennyt paavi oli ja mikä oli hänen roolinsa kommunismin kaatamisessa. Otteet dokumentista tukevat Jääskeläisen aikalaismuistoja: puolalaispapit juhlivat paavin valintaa juomalla neuvostoliittolaista kuohujuomaa, mellakkapoliisien panssarit varjostavat paavin vierailuun valmistautuvien puolalaisten tunelmaa. Paavin merkitys konkretisoituu kuvissa, joissa jopa kaksi miljoonaa puolalaista on kokoontunut suureen ulkoilmamessuun häntä kuulemaan.

Mediamylläkkä paavin ympärillä - miksi?
Paavin kuoleman aiheuttama mediapyöritys ei ole sattuma vaan ajan merkki - tiedotusvälineet elävät uutisdraamasta toiseen. Yksi maailman mahtavimmista tiedotuskoneistoista on itse katolinen kirkko, sillä se on jo vuosisadat tottunut hallitsemaan ihmisten mieliä. Jyväskyläläinen toimittaja Mika Rinne keskusteli ilmiöstä kirkon ja median välisestä suhteestä väittelleen Taisto Lehikoisen kanssa.
Lehikoisen mielestä mediadraama käynnistyi jo paavin ollessa sairas, mutta varsinainen mediaräjähdys tapahtui kuoleman julkistamisen jälkeen: "Paavin kuolema sattui samalle jatkumolle kuin oli Dianan kuolema, kaksoistornien romahdus ja tsunami. Nyt sitten mediakoneisto on valmiiksi viritetty isoon globaaliin uutisaiheesen ja toinen syy on se, että katolinen kirkko lienee maailman tehokkain viestijä. Sillähän on erittäin vahva viestintäjärjestelmä", Lehikoinen perustelee.
Katolilaista uskoa ja näkökulmaa levitetään maailmanlaajuisesti kirkon omien televisio- ja radioasemien kautta. Viestintää ohjaa Vatikaanissa toimiva paavillinen viestintäkomissio, joka pyrkii hallitsemaan tarkoin Paaviin liittyvää julkisuutta. Lehikoinen kärjistää asian näin: "Koko kirkon arvovalta ja usko personoituu yhteen henkilöön, millään muulla uskonnolla tai yrityksellä tai valtiolla ei ole vastaavaa mediapersoonaa ja medialogiikka tai mediaformaatti toteutuu paaviudessa täydellisesti. Voidaankin puhua paaviformaatista: tietyt radiokanavat, televisiokanavat, nettisivut, ovat keskittyneet paavin tekemisiin ja sanomisiin. Paavi on ihan oma formaattinsa samaan tapaan kuin tosi-tv:t, mutta paavius on kestänyt tuhat vuotta." Eikä uuden paavin valinta tule tilannetta muuttamaan: "Sen jälkeen alkaa taustoitus siitä, millainen persoona tässä on kyseessä ja ennen kaikkea siitä, onko hän konservatiivinen vai liberaali näkemyksiltään. Erityisen kiinnostavan tästä asiasta tekee sen, että muu maailma odottaa paavin näkemyksiä tietyistä kysymyksistä, abortti, naispappeus, homoliitot, eli medialla on paljon konfliktiodotuksia uuteen paaviin." Jatko-osia lienee siis luvassa.


Sivun yläreunaan