YLE

 

YLE A-Ö

YLE24 Sää
Ohjelmaopas Yle etusivu
Etusivulle

Atlas aihearkisto

TV1 Atlas 31.03.2005 klo 21.30

  • Talousihmeet Kiina ja Brasilia - kuka jää kasvusta paitsi?
  • Pariisin taivaan alla - miksi suurkaupungin kodittomuus kasvaa?
  • Zimbabwe käy uurnille - varastaako Mugabe taas vaalituloksen?

Talousihmeet Kiina ja Brasilia - kuka jää kasvusta paitsi?
Atlas näytti Brasilian Recifessä kuvatun raportin, jossa köyhä kalastaja Levi kertoo näkemyksiään maansa nykytilasta. Vaikka Brasilian talous kasvaa ja kansainväliset rahoituslaitokset ovat tyytyväisiä, niin presidentti Inacio Lula da Silvalta on yksi suuri vaalilupaus jäänyt toteuttamatta: maan köyhät ovat pysyneet köyhänä - raha valuu edelleenkin harvoille rikkaille. Recife on hyvä esimerkki: Se on Brasilian köyhimmän koillisosan suurkaupunki, jossa epätasa-arvo näkyy kaupunkimaisemassa ja katukuvassa. Kaupungissa on 1,5 miljoonaa asukasta ja heistä yli puolet on köyhiä. he asuvat jokien ja meren rannalle levittäytyvissä hökkelikylissä. Kalastaja Levi asuu kaupungin köyhässä osassa Brasilia Teimosassa. Sieltä hän kulkee myymään pyytämiään hummereita ja rapuja hyvätuloisten suosiman Boa Viagemin rannalle. Viime aikoina työmatka on helpottunut - kaupunki on rakentanut modernin rantabulevardin hökkelikylän paikalle. Köyhät on asutettu uusiin kerrostaloihin, joita he itse rakentavat. Levi suhtautuu projektiin epäillen, sillä se aloitettiin sopivasti vaalikampanjan aikana. Myös taloustieteilijä toteaa, etteivät köyhyyden vähentämiseen suunnatut rahat ole tuottaneet tulosta. Köyhyyttä ylläpitävät mekanismit ovat syvällä talouselämän ja politiikan valtarakenteissa, eikä nopea muutos ole mahdollinen. Levin näkemys tulevaisuudesta onkin synkkä: "Pidän maastamme paljon. Meillä on jalkapallo ja kauniita naisia, kaikkea. Ainoastaan väkivalta ja sosiaalinen epätasa-arvo vaikuttavat siihen, ettei meillä ole toivoa paremmasta. Valehtelijat lupaavat kaikenlaista, mutta eivät tee mitään.Rikkailla on toivoa, mutta entäs me? Saamme pelkkiä valheita."

Kiinan kirjeenvaihtajamme Pirkko Pöntisen raportti vei katsojat maaseudulle Guangxihin. Siellä näkyy, että Kiina ei todellakaan kaikkialla muutu jättimäisin harppauksin: Maaseutu pysyy tiiviisti paikallaan. Maalaisten elintasokuilu kaivettiin jo 50-luvulla. Ruokaa piti jakaa kaikille lähes ilmaiseksi. Tuotannolla pysyi hädin tuskin hengissä, sen sijaan koneet ja työkalut kallistuivat. Nyt viljelijät saavat tuottaa vuokrapelloillaan mitä haluavat. Hedelmistä saa enemmän rahaa kuin riisistä. Kyläläiset myyvät hedelmiään joen rannalla, jonne läheisestä kaupungista saapuvat turistiveneet saapuvat. Suurimmassa osassa Kiinaa maaseudun elintaso koheni talouden avautumisen ansiosta. Viime vuosina kaupunkilaiset ja koulutetut ovat ottaneet suurharppauksen eteenpäin. Kaikki sen tietävät, niin puoluejohto kuin maalaiset itse. Kaikkia se hermostuttaa, ehkä enemmän puoluejohtoa, koska sen valta-asema ei ole itsestäänselvä. 1990-luvun alussa maalaiset ostivat kulutustavaroista yli puolet, nyt enää kolmanneksen. Pöntinen näkee, että joku on silti kuluttanut, muovipussit peittävät Kiinan kauneintakin maisemaa. Roskat ovat yhteisiä. Nykyajan tunkeutumista vanhaan maisemaan on muutenkin vaikea estää. Asukkaiden vaatimukset ja kulutustavat kasvavat. Naapurikylässäkin päätettiin rikastua turismilla ja pari vuotta sitten kylän vesilähde kunnostettiin maksulliseksi uima-altaaksi. Silloin satoi kaatamalla. Sateeton kausi alkoi heti altaan valmistuttua. Kylään oli pakko vetää vesijohto, sekin maksoi. Puhtaasta juomavedestä nauttii nyt 600 taloutta. Uima-altaaseen pääsee ehkä seuraavan tulvakauden aikaan. Kaikilla ideoilla on hintansa ja Kiinan kyläpäälliköillä omat ideansa.

Zimbabwen parlamenttivaalit - huijaako Mugabe voiton itselleen?
Zimbabwelaiset äänestivät torstaina parlamenttivaaleissa. Yleinen epäilys on, että maan omalaatuinen ja itsevaltainen presidentti Robert Mugabe varmisti vaalivoiton puolueelleen vippaskonstein. Atlaksen Mikko Eronen kertoi, että Zimbabwe oli ennen eteläisen Afrikan vilja-aitta. Mugaben vallanjano ja kaoottinen maanjakopolitiikka on kuivuuden tukemana vienyt kansalaiset köyhyyteen ja nälänhädän partaalle. Puolet on työttömänä, kahden kolmesta on selvittävä vajaalla eurolla päivässä. Pulan varjolla hallitus säännöstelee elintarvikkeiden jakelua opposition vahvoilla alueilla ja panee hallituspuolueen äänestämisen ehdoksi ruuan saamiselle. Morgan Tsvangirain vetämä oppositio on pystynyt käymään aikaisempaa rauhallisemman kampanjan, poliittinen väkivalta on hieman laantunut. Mutta nytkin pelätään laajaa vaalivilppiä, eikä puolueettomia tarkkailijoita ole päästetty maahan. Voitonvarma Mugabe ei edes miellä taistoa vallasta hänen ja Tsvangirain välille. Mugaben vastustaja on Britannain pääministeri Tony Blair. 81-vuotias Mugabe tuntuu olevansa elämänsä kunnossa, mutta hänen ja Zimbabwen todellisuuden välillä näyttää jo nyt avautuvan muukin kuin pelkkä köyhyyskuilu.

Pariisin taivaan alla - suurkaupungin kodittomuus lisääntyy
Atlas esitti toimittaja Marc Helferin tekemän vahvan raportin Pariisin asunnottomien tilanteesta. Raportti seurasi Pariisin kaduilla niin auttajia kuin autettaviakin. Kodittomia on kaupungissa yli 20 tuhatta. Äärimmäisen köyhyyden lisääntyminen on suhteellisen uusi ilmiö ja syrjäytyminen uhkaa erityisesti lapsiperheitä. Romanttinen mielikuva taivasalla asuvista kulkureista on auttamattomasti väärä. Yli 200 000 pariisilaista elää köyhyysrajan alapuolella. Heistä lähes 60 tuhatta tulee toimeen 373 eurolla kuussa, joka on Ranskassa vähimmäistoimeentuloturva. Yksi tärkeimmistä syrjäytymiseen vaikuttavista seikoista on pääkaupungin asuntopula. Helfer tapaa nuoren naisen,j oka asuu seitsemän neliön huoneessa ja perheen joka jakaa kymmenen neliön asunnon ja kaksi sänkyä. Tilanne on lohduton, avustajat ovat huolissaan, koska autettavia on koko ajan lisää. Eräskin Emmauksen asuntola perustettiin alun perin ihmisille, joita piti sopeuttaa takaisin yhteiskuntaan esimerkiksi vankilan jälkeen. Asuntolasta on kuitenkin tullut köyhien perheiden turvapaikka.


Sivun yläreunaan