YLE

 

YLE A-Ö

YLE24 Sää
Ohjelmaopas Yle etusivu
Etusivulle

Atlas aihearkisto

TV1 Atlas 10.11.2005 klo 21.30

  • Ranskan mellakat - Atlas käsittelee siirtolaislähiöiden ongelmia. Studiovieraana toimittaja Erkki Toivanen.

RANSKAN SIIRTOLAISLÄHIÖIDEN ONGELMAT

Atlas käsitteli koko lähetyksen ajan Ranskan lähiöiden ongelmia. Yli kaksi viikkoa jatkuneet levottomuudet ovat paljastaneet ranskalaisen yhteiskunnan epätasa-arvoisuuden ja siirtolaisnuorten turhautuneisuuden. Työttömyys, köyhyys, syrjäytyminen, rasismi ja lähiöiden ankeus ovat vihdoin nousseet otsikoihin. Mutta oikeuttaako syrjintäkään polttamaan autoja, pahoinpitelemään ihmisiä ja tuhoamaan omaisuutta?

Siirtolaistaustaisten nuorten mellakointia tarkasteltiin ensin toimittajamme Raine Tiessalon Pariisissa tekemän raportin kautta. Tiessalo kysyi siirtolaisilta, sosiologilta, rasismin vastaisen järjestön johtajalta ja lähiöiden tavallisilta asukkailta, mitä Ranskassa nyt oikein tapahtuu ja miksi.

Studiossa Ranskan tapahtumia kommentoi toimittaja Erkki Toivanen. Toivanen on itse asunut ja työskennellyt YLEn kirjeenvaihtajana Ranskassa usieta vuosia ja seuraa edelleen aktiivisesti maan tapahtumia ja Euroopan kehitystä. Toivanen itse käsitteli siirtolaisten ongelmia raporteissaan jo 1980-luvulla. Yli kahdessakymmenessä vuodessa siirtolaistaustaisten ranskalaisten asema ei ole ainakaan parantunut. Miksi? Siihen Erkki Toivanen vastasi Atlaksen studiossa.

Lähetyksessä nähtiin myös raportti Lontoosta. Toimittaja Auli Valpola kertoi, miten siirtolaisten kotoutuminen on onnistunut Britanniassa ja kysyi tavallisten ihmisten ja paikallisten muslimivaikuttjien mielipidettä siitä, voitaisiinko sielläkin nähdä Ranskan kaltaisia mellakoita. Nykyään Lontoossa asuva Erkki Toivanen vertaili myös Ranskan ja Britannian tilannetta ja esitti näkemyksensä siitä, miksi Britannia on säästynyt pahimmilta levottomuuksilta.


Sivun yläreunaan