YLE

 

YLE A-Ö

YLE24 Sää
Ohjelmaopas Yle etusivu
Etusivulle

Atlas aihearkisto

TV1 Atlas 1.12.2005 klo 21.30

  • Kiinalaiset kauppatavarana - Suomessa ja Ruotsissa on kohuttu kiinalaislasten katoamisista. Atlaksessa nähdään toimittaja Marc Helferin raportti Ranskasta, jossa kiinalaismafia välittää ja myy maanmiehiään, naisia ja lapsia.
  • Italian Calabriassa koululaiset nousivat järjestäytynyttä rikollisuuttavastaan. Toimittaja Liisa Liimatainen raportoi "vaikenemisen lain" murtumisesta.
  • Miksi homoilla ei ole sijaa katolisessa kirkossa? Toimittaja Heidi Lipsanen kertoo suuren vähemmistön oikeustaistelusta Meksikossa.

TAMPEREELLINEN KIINALAISIA
RANSKASSA ORJATYÖSSÄ

Itämeren maat käynnistävät ihmiskaupan vastaisen kiinalaislapsi-projektin, jossa Suomen osana on hillitä naisten ja lasten välitystä. Etenkin kiinalaisten - myös lasten - katoaminen vastaanottokeskuksista on herättänyt huomiota Suomessa ja Ruotsissa.

Atlaksessa nähtiin toimittaja Marc Helferin raportti Ranskasta, jossa arvioidaan elävän noin 200 000 laittomasti maahan tullutta kiinalaista - saman verran kuin on Tampereen väkiluku. Kun kiinalaisia ostetaan ja myydään ovat myös välittäjät usein kiinalaisia.

Raportissa kerrottiin kahden ranskalaisia kuohuttaneen kiinalaisen, Mingin ja Wei Yingin tapauksesta. Näiden tukiryhmän edustaja kertoi, että Ming luuli menevänsä Yhdysvaltoihin vierailemaan serkkunsa luona. Sen sijaan hänet tuotiinkin Ranskaan, ja teljettiin vuodeksi erääseen rakennukseen jossa hän joutui ompelemaan työvaatteita keittiötyöntekijöille. Pakenemisyritykset johtivat lyönteihin.

Wei Ying luuli Ranskaan tullessaan voivansa jatkaa opintojaan. Hän ehti olla Pariisissa vain viisi päivää kunnes tajusi, että joutuisi prostituoiduksi.

ILO:lle selonteon kirjoittajanut Véronique Poisson muistuttaa, että laittomat maahanmuuttajat ovat vaarassa joutua vaikkapa veitsihyökkäysten uhriksi. Pahiten kostetaan niille, jotka kieltäytyvät työskentelemästä epäinhimillisissä olosuhteissa ja pakenevat pakkotyöpaikastaan. Niskuroinnista saatetaan katkaistaan oikea käsi, jolloin ihminen ei enää koskaan pysty työntekoon.

CALABRIAN NUORET
RIKOLLISIA VASTAAN

Italiassa nuoret ovat nousseet murtamaan vaikenemisen muuria, jota järjestynyt rikollisuus on pitänyt suojanaan. Calabriassa N´dranghetan eli mafian tekemä murha toi kaduille opiskelijat ja koululaisetkin. He ovat kyllästyneet rikollisvaltaan, joka estää eteläisen Italian kehityksen. Toimittaja Liisa Liimataisen raportissa eräs nuori sanoi, että vaikenemisen laki - omertà - on linpitämättömyyttä kauheuksia kohtaan.

Paikallinen yrittäjä kertoi, että rikolliset yrittivät tappaa hänen isänsä. He vaativat 50 000 euroa, ja lisäksi kuukausittain
tapahtuvan maksun. Yrittäjä kertoi kuitenkin, ettei ole suostunut painostukseen.

Tutkintatuomarin mukaan rikollisjärjestö N´drangheta yrittää valvoa pieniä syrjäkyliä, koska sen vahvuus perustuu paikallisväestön hyväksyntää. Niinpä järjestö kontrolloi paikallishallinnon vähäpätöisempiäkin asioista, kaikkea kylän elämään liittyvää. Nuorison protestointi ja myös muun väestön rikollisia vastaan kääntyvä asenne antaa kuitenkin toivoa siitä, että järjestön valta on murenemassa.

KATOLINEN KIRKKO
HYLKII HOMOJA

Maailman AIDS-päivän aattona paavi Benedictus XVI vältti HIV-epidemiaa käsittelevässä puheessaan mainitsemasta halvinta ja usein ainoaa keinoa estää tuon taudin eteneminen. Kondomien sijasta maailman mahtavin kirkko luottaa korulauseisiin. Paavi sanoi tukevansa etenkin niitä toimia tautia vastaan, joihin uskonyhteisö on ryhtynyt. Konservatiivinen linja pätee myös homoseksuaaleihin: alkuviikosta Vatikaani julisti että homoseksuaaleja ei vihitä papeiksi.

Atlaksessa nähtiin toimittaja Heidi Lipsasen raportti Meksikosta, jossa katolisen kirkon torjuva asenne läpäisee koko yhteiskunnan. Homoudesta voi joutua maksamaan jopa hengellään, vaikka pääkaupungin kaduilla vähemmistöt tohtivatkin marssia.

Kahdeksan viime vuoden aikana on Meksikossa raportin mukaan tapettu 876 homo- ja transseksuaalia tai lesboa.
Näistä sata oli teini-ikäisiä, joista useimmat kuolivat vanhempiensa, sisarustensa tai luokkatoverien käden kautta.

Katolinen kirkko tuomitsee homoseksuaalisuuden jyrkästi: raportissa nähty pappi paheksui "luonnonlakien vastaista eettistä relativismia", joka hyväksyy avioliitot samaa sukupuolta olevien välillä Belgiassa, Kanadassa, Hollannissa ja Espanjassa.

Katolisen kirkon torjumat homoseksuaalit ovat perustaneet omia uskonyhteisöjään. Erään sellaisen, Iglesia de la Reconciliaciónin pastori Jorge Sosa katsoo että homoseksuaalisuus on tapa ilmentää rakkautta samaa sukupuolta olevien ihmisten välillä:
- Seksuaalisuus on vuoropuhelua, kiintymystä ja rakkautta. Homofobia ja muut pelot ovat sairautta ja syrjiminen on rikollista, vaikka paavi Benedictus XVI ei niin ajattelisikaan.


Sivun yläreunaan