YLE

 

YLE A-Ö

YLE24 Sää
Ohjelmaopas Yle etusivu
Etusivulle

Atlas aihearkisto

TV1 Atlas 15.9.2005 klo 21.30

  • - Kierrätyskeskus työttömille ja muita itäisen Saksan ilmiöitä. Kirjeenvaihtaja Elina Ravantin raportti.
  • - Saksalaisella Usedomin saarella piikkilanka jakaa yhä Eurooppaa.
  • - Kalle Holmberg ja "Demokratia" - Kansallisteatterin uutuuden sanoma ulottuu Saksan nykypäivään.
  • - Edessä YK:n uudistus vai loppu? Presidentti Tarja Halonen YK:n kriisikokouksessa. Kirjeenvaihtaja Olli-Pekka Sulasma raportoi New Yorkista.

TYÖTTÖMIEN ARKEA
ITÄISESSÄ SAKSASSA

Saksalaiset äänestävät sunnuntaina tiukassa vaalissa. Millaista väkeä ovat itäsaksalaiset joiden valinta voi ratkaista koko vaalin? Itäsaksalainen Angela Merkel, kristillisdemokraatti, saattaa kohta olla ensimmäinen nainen maan johdossa. Silti on arvoitus riittääkö korkea työttämyys - peräti 4,7 miljoonaa saksalaista on vailla työtä - kääntämään kannatuksen opposition eduksi. Atlaksessa nähtiin kirjeenvaihtaja Elina Ravantin raportti Frankfurt an der Orerista, työttömien ylläpitämän kierrätystavaratalon arjesta.

Käytetyille tavaroille riittää ottajia, sillä vuoden alusta voimaan tullut työttömyysturvan uudistus pani monen kiristämään vyötä entisestään. Ansiosidonnaista päivärahaa saa enää vuoden, sitten pitää hakea työmarkkinatuen saksalaisversiota, jossa toimeentulotuki ja työttömyyskorvaus on yhdistetty. Rahaa saa perheen koon ja puolison tulojen mukaan, idässä muutaman kympin vähemmän kuin lännessä. Työttömyysturvan uudistus on merkinnyt monen tuloihin selvää pudotusta.

Uunituoreet tilastot kertovat, että itäisestä Saksasta on vuosikymmenessä hävinnyt satoja tuhansia työpaikkoja - pelkästään rakennusalalta 400 000. Frankfurt an der Oderissakin työttömyysaste on yli 19 prosenttia. Työvoimaneuvojien asiakasmäärää on pienennetty palvelun parantamiseksi ja nyt ihmisen elämänkokonaisuus otetaan huomioon. Mutta virkamiehetkin myöntävät että työvoimaneuvoja on neuvoton, jos työpaikkoja ei kerta kaikkiaan ole.

USEDOMIN OUTO SAARI

Usedomin lomasaari Itämeren partaalla on outo paikka. Se on entistä Itä-Saksaa, natsimenneisyyskin on yhä esillä eikä saarta halkovaa Saksan ja Puolan välistä rajaa voi vieläkään ylittää autolla.
Mutta turismi tuo työtä, joten tunneloma on vaalien allakin pikemminkin leppoisa. Toimittaja Pertti Rönkkö kävi tutustumassa itäsaksalaisten vaalitunnelmiin Usedomin saaressa.

HOLMBERGIN "DEMOKRATIA" PEILAA SAKSAA

Itäisen Saksan vaikutus voi olla vaaleissa jopa ratkaiseva, mutta enää ei idästä sentään tule vakoojia. Kalle Holmbergin Kansallisteatteriin ohjaama näytelmä "Demokratia" kertoo, kuinka liittokansleri Willy Brandtin ura katkesi Stasin agentin paljastumiseen. Silloinkin itäinen Saksa oli valtapelin ratkaiseva tekijä, eikä puoluetaistelun puristuksessa juuri ollut tietoa demokratiasta.

YK VÄLTTI UMPIKUJAN

YK:n 60-vuotisjuhlahuippukokous vältti nipin napin avoimen kriisin, kun juhlatunnelma viime hetkessä pelastettiin laihanlaisella loppuasiakirjalla. New Yorkissa presidentti Tarja Halonen koetti suomalaisen lehdistön edessä tulkita tuloksen parhain päin, ja piti lopputulosta joka tapauksessa askeleena eteenpäin. YK:n huipputapaamista sekä yleiskokouksessa esiintulevia ongelmia arvioi Atlaksessa kirjeenvaihtaja Olli-Pekka Sulasma.


Sivun yläreunaan