YLE

 

YLE A-Ö

YLE24 Sää
Ohjelmaopas Yle etusivu
Etusivulle

Atlas aihearkisto

TV1 Atlas 15.12.2005 klo 21.30

  • ATLAS ON JOULUTAUOLLA - PALAAMME RUUTUUN 19.1
    Atlas toivottaa hyvää joulua ja maailmalle rauhallista uutta vuotta!
    Joulutauon aikana voit seurata Katri Makkosen matkaa tsunamin vuosipäivään Thaimaaseen.

    Irak - vaalipäivän jälkeinen arki
    Tuovatko vaalit lisää töitä, enemmän lääkkeitä, vähemmän väkivaltaa? Atlaksessa myös raportti irakilaissotilaista kootusta Susi-prikaatista.

  • Kuubalaislääkärien hyväntekeväisyyttä Venezuelassa
    Toimittajamme Mika Mäkeläinen kertoo miksi kommunistinen Kuuba antaa köyhäinapua öljyrikkaaseen Venezuelaan.
  • Talvi tuli Pakistaniin - pärjätäänkö Kashmirin teltoissa?
    Atlaksen Jyrki Saarikosken raportti maanjäristysalueen tilanteesta.

Irakin arki vaalien jälkeen

Vuoden viimeinen Atlas lähetettin samana päivänä kun Irakissa käytiin maan ensimmäiset parlamenttivaalit. Lähetyksessä nähtiinkin kaksi Irakia käsittelevää raporttia. Aluksi Atlaksen Mikko Eronen pohti, mitä hyvää amerikkalaisten miehitys on tuonut Irakiin.

Raportissa kuultiin, millaista elämä on jatkuvan väkivallan varjossa. Uudella parlamentilla tulee olemaan paljon tekemistä, sillä kansa on tyytymätöntä ja ongelmia riittää. Työttömyys on valtavaa ja lapsia kuolee lääkkeiden puutteeseen samaan tahtiin kuin taloussaaron aikana. "Meillä on pulaa lähes kaikesta. Lääkkeistä, vitamiineista jne. Joitakin lääkettä ei saada juuri koskaan. Käytämme glukoosia, mutta potilasta se ei auta." kertoo Basran lastensairaalaan lääkäri. Myös lääkäripula on valtava. Epävirallisen tiedon mukaan jo Bagdadissa on 3000 lääkärin vajaus. Työttömistäkään ei Irakissa ole luotettavaa tietoa. Yleinen väite on, että puolet maan aikuisesta miesväestöstä on työttömänä. Tekemätöntä työtä kyllä olisi, mutta kukaan ei organisoi sitä. Olojen epävakaus ja suoranainen väkivaltaisuus estävät senkin. Basrassa työttömät kokoontuvat kaupungin keskustorille joka päivä hanttihommia etsimään: "Tulemme tänne viideltä aamulla. Odotamme puoleen päivään ja lähdemme pois." kertoo turhautunut työnhakija.

Toinen Irak-raportti käsitteli Irakin omia sotilaita. Jossain vaiheessa maassa olevat 160 tuhatta amerikkalaissotilasta kotiutetaan ja järjestyksenpito jää kokonaan irakilaisten vastuulle. Entisten ja uusien sotilaiden koulutus on täydessä käynnissä, mutta toimittaja Martin Adlerin raportti Susi-prikaatista paljasti, että toivomisen varaa on sekä taidoissa että varusteissa. Miehet purnaavat, että kapinallisilla on heitä paremmat aseet, kengätkin joutuu kustantamaan itse, eikä varusteille ole edes kunnon kaappeja. Silti Susi-prkaatia pidetään eliittiryhmänä. Se on sisäministeriön kokoama joukko, jonka pitäisi pelottaa kapinallisia ja saada heidät kuriin. 1200 miehen vahvuinen yksikkö koottiin runsas vuosi sitten vastaamaan Irakin turvallisuudesta. Joukon maine on kuitenkin kyseenalainen ja huononee koko ajan. Juuri sisäministeriön tiloista löydettiin viime kuussa ne lähes 200 sunnivankia, joista osalla oli merkkejä kidutuksesta. Ministeriötä syytetään sunnien syrjimisestä ja ja sen puolisotilaallisia joukkoja epäillään šiialaisten soluttamiksi. Vaikka julkisuudessa Susiprikaatia pidetään šiialaisryhmänä, on joukossa todellisuudessa joukossa monta sunnia, joten soluttautujia tulee molemmilta puolilta.

Kuubalaiset lääkärit antavat köyhäinapua Venezuelassa

Toimittajamme Mika Mäkeläisen Venezuelan Caracasissa tekemässä raportissa ihmeteltiin, mitä kommunistisen Kuuban lääkärit tekevät öljyrikkaassa Venezuelassa. Mäkeläinen vierailee La Vegassa, yhdessä Venezuelan pääkaupungin Caracasin suurimmista slummeista eli barrioista.

Työtön Michael pyörittää aikansa kuluksi pientä piraattiradioasemaa. Komeronkokoisesta huoneesta Radio Comunitaria La Vega soittaa salsaa, ja kuuluu kukkulan laelta kauas laaksoon. Juontoihin tulee tauko, kun Michael lähtee astmakohtauksen takia lääkäriin. Onneksi lähellä on vastarakennettu klinikka, josta apua löytyy heti, mutta apu ei olekaan kotimaista vaan kuubalaista. Kuuba on lähettänyt Venezuelaan 14-tuhatta lääkäriä osana maiden välistä vaihtokauppaa. Kuuba puolestaan saa lähes 100-tuhatta tynnyriä öljyä päivässä, melkein ilmaiseksi. Kuubalaiset lääkärit on sijoitettu barrioihin ja syrjäseuduille, jotka eivät venezuelalaisia lääkäreitä houkuttele. Jokaiselle lääkärille on rakennettu oma pikkuklinikka, ja asunto yläkertaan. Ei hullumpi työpaikka kuubalaislääkärille, joka tienaisi kotimaassaan parikymppiä kuussa, mutta Venezuelassa lähes 400 euroa. Lääkärit eivät kuitenkaan halua julkisuutta. Vaikka Mäkeläisellä on mukana valtuuskunta Venezuelan terveysministeriöstä, lääkäri Oswaldo Ibañez ei suostu kuvattavaksi.

Vaitonaisuus johtuu siitä, että Venezuelan oppositio arvostelee kuubalaislääkäreitä ankarasti. Heitä ivataan ammattitaidottomiksi puoskareiksi, jotka vievät työpaikat venezuelalaisilta. Kuubalaisen opissa oleva lääketieteen opiskelija, joka on kotoisin La Vegan barriosta, on toista mieltä. Hän syyttää oman maansa lääkäreitä liian ahneiksi viitsiäkseen hoitaa barrion köyhälistöä. Moni asia onkin jo muuttunut kuubalaislääkärien myötä. Lääkärit ovat osa hanketta nimeltä "Barrio Adentro" eli vapaasti suomennettuna "kotikulmilla". Ennen Chávezin aikaa köyhillä ei ollut varaa terveydenhoitoon. Nyt lääkärin saa kotikäynnille vaikka keskellä yötä - ja keskellä slummia. Lääkäreiden lisäksi barrioista löytyy yhteiskeittiö, ilmaiset internet-yhteydet ja opiskelustakin maksetaan palkaa - Chavezin suosio onkin huippulukemissa. Pinnan alla asiat eivät kuitenkaan ole niin hyvin, sillä terveydenhuollon parannuksista huolimatta moni muu asia on yhä pahemmin rempallaan. Chávezin kaudella köyhyys, työttömyys ja rikollisuus ovat itse asiassa lisääntyneet, ja yrityksiä kaatuu.

Talvi tuli Pakistaniin - miten pärjäävät Kashmirin kodittomat?

Kashmir nousi hetkeksi keskiviikkona uutiseksi, kun maanjäristyksen raunioista löytyi vielä yksi eloonjäänyt - yli kaksi kuukautta tuhon jälkeen. Järistys jätti kolme miljoonaa kodittomaksi, teltoissa asuvat ihmiset tarvitsevat kohta hekin ihmettä selvitäkseen hengissä. Pakkasessa on paha nukkua kesäkäyttöön tarkoitetussa teltassa ja niitä käytössä olevista teltoista yhdeksän kymmenestä. Alueella viime kuussa vieraillut Atlaksen Jyrki Saarikoski kertoi raportissaan, mitä talven tulo merkitsee ja minkälaista apua alueella tarvittaisiin.


Sivun yläreunaan