Pe 22.09.2006 @ 12:57admin

14,800 musiikkirikollista

”What were you on probation for?”
“Well, downloading,” Raphael said, and gestured at his equipment. “Taking music off the Web. You know, sharing files. Some big German record company came after me, me and a bunch of other people, even some kids, and said we were doing felonies”
The sharp nosed one said, “You were on probation because you were listening to music? This is a crime?”
“They said so,” Raphael said, so I guess it is. “

Donald Westlaken uudessa dekkarissa "Watch your back" rakastettavat linnakundit Kelp ja Dortmunder kohtaavat uuden polven rikollisen, musiikkivarkaan. Westlaken tarina on liioiteltu, mutta vain hieman. Recording Industry Association of America (RIAA), Yhdysvaltain levyteollisuuden keskusliitto on viime aikoina nostanut 14,800 kannetta laittomasta musiikin verkkojakelusta.

Erikoista jutuissa on se, että useimmissa tapauksissa syytettynä on herra X, josta tiedetään vain verkko-osoite. RIAA:n tavoitteena on saada tuomioistuimet määräämään, että verkko-operaattorin on paljastettava osoitteiden takana olevien henkilöllisyys. Epäillyille on lähetetty kirje, joissa heitä houkutellaan maksamaan 3000 dollarin korvaus ja lupaamaan, etteivät he koskaan enää lataa musiikkia ilman korvausta. Viimeisten tietojen mukaan 25 % uhkauskirjeen saaneista onkin jo sopinut asiasta kaikessa hiljaisuudessa.

Aina roiskuu kun rapataan: näin mittavassa operaatiossa osutaan väistämättä sivullisiin. Haasteen saaneiden joukossa on ollut jopa vainajia. Patricia Santangelo, viiden lapsen yksinhuoltajaäiti Wappingers Falls –nimiseltä paikkakunnalta väittää, ettei hänellä ole tietokonetta eikä hän edes osaisi ladata musiikkia. Santangelon tapaus on ensimmäinen, joka on etenemässä oikeuskäsittelyyn saakka, ja siitä odotetaan muodostuvan merkittävä ennakkotapaus.

Electronic Frontier Foundation –järjestön sivuilta löytyy valtava paketti informaatiota käynnissä olevasta kampanjasta. Hakusanat ”RIAA” ja ”lawsuits” tuottavat Googlessa yli kaksi miljoonaa hakutulosta. Suomesta asti meidän on mahdotonta tietää, ovatko rouva Santangelon perilliset ehkä sittenkin surffailleet netissä, ja mikä siinä tapauksessa olisi äitimuorin vastuu paikallisen lainsäädännön mukaan. Tällä ei ole oikeastaan merkitystä, sillä kampanja on jo saavuttanut tarkoituksensa: musiikin maksullinen kauppa netissä on kääntynyt Yhdysvalloissa vahvasti nousuun.

3 kommenttia

<i>saavuttanut tarkoituksensa: musiikin maksullinen kauppa netissä on kääntynyt Yhdysvalloissa vahvasti nousuun.</i>

Meinaat, että internet lataaminen olisi siellä vähentynyt ja ihmiset ostaisivat musiikkia, eikä vain että sekä musiikin lataaminen ja ostaminen olisi lisääntynyt? :) Itse luulen, että homman nimi on se, että kun yhä useammat kuluttaa musiikkinsa sähköiseti niin samalla sitä ostetaan enemmän jos tykätään.

En todellakaan ole varma, onko RIAA:n kampanja todella vähentänyt musiikin lataamista vertaisverkoista ja sitä kautta lisännyt "virallista" musiikin nettikauppaa, vai ovatko molemmat ehkä kasvaneet. Onko kukaan nähnyt tästä lukuja?

Jos molemmat ovat lisääntyneet, niin silloinhan RIAA haaskaa aivan turhaan ruutia, koska 14,800 haasteen saanutta eivät välttämättä ryntää heti ostamaan enemmän levyjä. Kielteistä julkisuutta on ainakin jo tullut paljon.

Pew:llä on jotain statseja, osa luvuista tosin näytti mututuntumalta hieman hassuilta., mutta eiköhän nuo luvut ole lähempänä oikeita kuin IFPI/RIAA:n anyway. Hauska yksityiskohta tuo 25% on ladannut musiikkia iTunesilla. Mahtaakohan tuo tarkoittaa iTunesin mukavaa "kuuntele musiikkia kaverin koneelta" ominaisuutta, joka kaikkien muiden tekemänä kuin applen iTunesin olisi piratismia. :)

http://www.pewinternet.org/pdfs/PIP_Filesharing_March05.pdf

btw: noissa luvuissa kannattaa muuten huomata se, että internet käyttäjien määrä myös jenkkilässä on kasvanut ja keski-ikä vanhentunut joten se hämää statseissa aina.

Pekka Gronow

Pekka Gronow toimi asiantuntijana radion äänitearkistoissa. Hän kirjoitti blogissaan äänitteiden historiaan, arkistointiin ja tekijänoikeuteen liittyvistä asioista.

 

Blogiarkisto

2006

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu