Pe 19.10.2007 @ 11:11admin

Julkista palvelua

Suomessa on yksi julkisen palvelun radio- ja tv-yhtiö, Yleisradio. Väärin. Suomessa on kaksi julkisen palvelun radio- ja tv-yhtiötä, Yleisradio Oy ja Ålands Radio/TV AB.

Vuoteen 1996 saakka Ahvenanmaalla oli Yleisradion maakuntaradio, jolla oli toimitus Maarianhaminassa. Ahvenanmaalaiset katsoivat erikoisjärjestelyillä Ruotsin televisiota, ja myös Suomen kanavat näkyivät maakunnassa. Toukokuussa 1996 Ahvenanmaa erosi Yleisradiosta. Maakunnassa otettiin käyttöön oma tv-lupa, jolla rahoitetaan Ålands Radion toimintaa. Lisäksi Ahvenanmaalaiset näkevät edelleen Ruotsin ja Suomen tärkeimmät tv-digikanavat.
 
Ero hoidettiin vähin äänin, niin kuin sivistyneissä perheissä. En vieläkään ole saanut selville, missä entisen maakuntaradion arkisto on ja kuka sen omistaa, vaikka minun olisi virkani puolesta pitänyt tietää tämä. Luultavasti nauhat ovat Maarianhaminassa ja luettelo Pasilassa. Toisaalta kukaan ei kymmeneen vuoteen ole kysynyt niitä, joten asialla ei ole suurta merkitystä.
 
Muuten ahvenanmaalaiset voittivat kaupassa. Ylen vanha maakuntaradio lähetti ohjelmaa neljä tuntia päivässä. Radio Åland lähettää joka päivä puoli kuudesta iltaseitsemään. Toimituksessa työskentelee 30 henkilöä, ohjelmat käsittävät musiikin ja uutisten lisäksi mm urheilua, politiikkaa ja kulttuuria. Toimituksella on omat kulttuurikirjeenvaihtajansa Tukholmassa ja Helsingissä. Nyt lokakuun puolivälissä paikallisvaalien alla keskustellaan vilkkaasti politiikasta. Ohjelmat ovat nettiradiossa kuultavissa myös maakunnan ulkopuolella.
 
Omien lähetystensä lisäksi Ålands Radio välittää maakunnassa Sveriges Radion neljä radiokanavaa sekä Radio Vegan, Radio Extremin ja Radio Suomen ohjelmat.
 
Omaa tv-tuotantoa maakunnassa ei ole, mutta Ålands Radio/TV jakaa kahta digitaalista ohjelmablokkia. Ahvenanmaalla näkyy neljä ruotsalaista ja neljä suomalaista tv-kanavaa, lisäksi lähetetään omaa teksti-televisiota.
 
Tekijänoikeuden näkökulmasta tilanne on mielenkiintoinen. Maakuntahallitus tilittää Kopioston kautta osan maakunnallisesta tv-lupamaksusta Ruotsiin, missä Copyswede tilittää korvaukset edelleen oikeudenomistajille. Suomeen korvauksia ei tarvitse maksaa, koska suomalaiset tv-yhtiöt ovat jo lunastaneet valtakunnalliset oikeudet, mutta tällä periaatteella ahvenanmaalaiset katsovat Suomen tv-ohjelmia ilmaiseksi – jos sitten katsovat.

Pekka Gronow

Pekka Gronow toimi asiantuntijana radion äänitearkistoissa. Hän kirjoitti blogissaan äänitteiden historiaan, arkistointiin ja tekijänoikeuteen liittyvistä asioista.

 

Blogiarkisto

2006

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu