Ti 31.10.2006 @ 20:37admin

Kulttuurikaanon vielä kerran

Kirjoitin jokin aika sitten Tanskan kulttuuriministeriön julkaisemasta ”Tanskalaisen kulttuurin kaanonista”, jossa on listattu sata tanskalaista teosta kulttuurin eri aloilta. Julkaisin silloin piruuttani suomalaisen kuunnelman kaanonin – tämä taidemuoto oli näet tanskalaisilta kokonaan unohtunut.

Keskustelu asiasta jatkuu edelleen – viimeksi TV1:n ohjelmassa K-rappu 31.10. Anja Snellman ja Yrjö Varpio pohtivat toimittajaen kanssa , millainen olisi suomalaisen kirjallisuuden kaanon. Mielenkiintoinen ohjelma, mutta siinä tuli tuskallisesti esiin, ettei kukaan mukana olleista ollut tutustunut alkuperäiseen tanskalaiseen listaan ja sen saatesanoihin.Se löytyy kyllä kätevästi ministeriön verkkosivuilta.

Tanskalainen Kulturkanon syntyi konservatiivisen kulttuuriministerin Brian Mikkelsenin aloitteesta, ja sen on epäilty pyrkivän luomaan jonkinlaista virallista listaa hyväksyttävästä taiteesta. Ministeri itse ei tätä myönnä, vaan toteaa esipuheessaan, että julkaistun listan tarkoituksena on herättää keskustelua.

Tämä vaikutelma vahvistuu, kun selaa luetteloa eteenpäin. Mukana ovat tietenkin Ludvig Holbergin Jeppe Niilonpoika ja Carl Nielsenin neljäs sinfonia, mutta myös Aku Ankan ensimmäinen tanskankielinen numero vuodelta 1954 (laakerit menevät kääntäjä Sonja Rindomille) sekä Jörgen Ingmannin Dansevise, Tanskan euroviisuvoittaja 1963. Nyt tiedän myös, kuka on Lego-palikoiden designin takana. Hän on Godtfred Kirk Christiansen, joka muotoili ensimmäiset legot 1958 ja pääsi sillä kaanoniin.

On epäilty, että kulttuurikaanonin tarkoituksena on auttaa viranomaisia testaamaan Tanskaan pyrkivien siirtolaisten tietoja. Itse luen sitä mieluummin hyödyllisenä esimerkkiluettelona teoksista, joita monet tanskalaiset pitävät hyvinä, ja jotka ulkomaalaistenkin olisi hyödyllistä tuntea, jos he haluavat ymmärtää tanskalaisia. Karen Blixeniä on joskus tullut luetuksi, mutta pitäisikö myös tutustua Inger Christensenin kirjaan ”Sommerfugledalen”, jos se on tanskalaisten mielestä niin hyvä? Kaikki jotka ovat jo lukeneet kirjan nostavat kätensä ylös.

Lopuksi vielä tanskalaisen populaarimusiikin valitut. Yritän lähiaikoina tarkistaa, kuinka moni löytyy Yleisradion äänilevystöstä.

Kai Normann Andersen: 12 udvalgte sange
Dansk guldalder jazz (antologia)
Savage Rose: Savage Rose
Kim Larsen: Vaersgo
Benny Andersen: Svantes viser
Gasolin: Live sådan
Kliche: Supertanker
C. V. Jörgensen: Tidens Tern
Sebastian: Stjerne til stöv
Palle Mikkelborg: Aura
TV-2: Naermest lykkelig
Jörgen Ingmann: Dansevise

Pekka Gronow

Pekka Gronow toimi asiantuntijana radion äänitearkistoissa. Hän kirjoitti blogissaan äänitteiden historiaan, arkistointiin ja tekijänoikeuteen liittyvistä asioista.

 

Blogiarkisto

2006

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu