Ti 23.10.2007 @ 15:05admin

Julkista palvelua, osa 2

Kaikki eivät ehkä ole huomanneet, että Saamen radion lähetyksiä voi nykyisin kuunnella koko maassa netin välityksellä. Ensisijaisesti lähetysten tarkoituksena on tietenkin palvella muualla Suomessa asuvia saamelaisia, mutta kanavaa voi vilpittömästi suositella myös ummikoille. sillä Saamen radio on virkeä musiikkikanava, jolla on täysin omaleimainen musiikkiprofiili. Suuri osa kanavan musiikista on saamelaista musiikkia kolmesta maasta. On aivan hämmästyttävää – kun ostajamäärän ottaa huomioon - että saamen kielellä tuotetaan nykyisin paljon korkeatasoisia levyjä.

Norja aloitti ensimmäisenä saamenkieliset radiolähetykset jo vuonna 1946, ja Suomessa säännölliset lähetykset aloitettiin seuraavana vuonna. Saamen radio on Yleisradion pohjoisin alueradio, sen toimitus on Inarissa. Saamen radion erityisasema perustuu lakiin. Laki Yleisradio Oy:stä velvoittaa yhtiön palvelemaan myös saamenkielistä yleisöä. Saamen radion nettisivuilla kerrotaankin, että ”radio on merkittävin saamenkielinen uutismedia. Arkisin Ylen Saamen radio lähettää 12 uutislähetystä päivässä. Päivittäiset ajankohtaisohjelmat täydentävät ja taustoittavat uutisjuttuja. Uutis- ja ajankohtaislähetyksissä on saamelaisia ja saamelaista yhteiskuntaa koskevia juttuja mutta myös tärkeimmät Pohjoismaiden ja maailman uutiset. Tiedonvälityksen lisäksi radiolla on tärkeä kulttuuritehtävä.”

Toistaiseksi Saamen radion historiasta voi lukea vain kanavan omilta nettisivuilta, mutta näin etelästä katsoen se tuntuisi laajemman tutkimuksen arvoiselta. Ainakin musiikin alalla saamelainen kulttuuri on löytänyt oman tiensä ja oman paikkansa, mutta modernin saamelaisen musiikin kehityksestä ei taida olla kirjoitettu paljoakaan. Saamen radion muita lähetyksiä en pysty arvioimaan, mutta musiikkiohjelmisto on omaperäinen kooste saamelaista musiikkia ja pääasiassa kansainvälistä instrumentaalimusiikkia. Tiistaina esimerkiksi saamelaisen rockin jälkeen oli vuorossa The Shadows, sitten taas saamenkielinen laulelma.

Lopuksi pieni vihje. Saamen radion omalla nettisivulla ei ainakaan hetki sitten ollut vielä linkkiä nettilähetyksiin, vaan linkki löytyy Ylen Areena-sivuilta kohdasta ”Suorat lähetykset".

 
 
 

Pekka Gronow

Pekka Gronow toimi asiantuntijana radion äänitearkistoissa. Hän kirjoitti blogissaan äänitteiden historiaan, arkistointiin ja tekijänoikeuteen liittyvistä asioista.

 

Blogiarkisto

2006

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu