Pe 06.10.2006 @ 16:54admin

Pirkka-viulukonserttoja

Pirkka-tuotteet ovat erään kauppaketjun valikoimaan kuuluvia ”brändivapaita" tuotteita, yleensä edullisempia kuin vastaavat merkkituotteet. Tarjolla on Ingmanin jogurttia, Valion jogurttia ja Pirkka-jogurttia, jonka valmistajaa emme tiedä. Aivan kuin vanhan ajan sekatavarakaupassa, jossa ei ollut tarjolla monen brandin jauhoja – vain jauhoja, joita mitattiin ruskeaan pussiin.

Tämä tuli mieleeni, kun ryhdyin tutkimaan, mitä klassista musiikkia on tarjolla verkkokaupoissa. Valitsin esimerkiksi Musiikkilataamon. Se on yksi Suomen suurimmista nettimusiikkikaupoista, joka ilmoittaa valikoimaansa kuuluvan miljoona kappaletta. Halusin ostaa Beethovenin viulukonserton.

Yllättäen Musiikkilataamo ei olekaan varautunut siihen, erä joku ostaisi musiikkia säveltäjän nimen mukaan. Hakumahdollisuuksina on vain kappale, albumi ja esittäjä. ”Viulukonsertto” tuottaa tuloksen nolla. ”Concerto” antaa 2624 hittiä, ensimmäisten joukossa Bugs Bunnyn Corny Concerto. Vapaatekstihaussa sanalla ”Beethoven” tulee 1220 osumaa, ensimmäisenä on artisti Beethovenin esittämä Leonore-alkusoitto. Hienoa että ovat saaneet kiinnitetyksi Ludwigin taiteilijakaartiinsa postuumisti, mutta viulukonserttoa ei vieläkään tule vastaan.

Yritetään toisin päin. Anne-Sophie Mutter on tehnyt mallikkaan levytyksen tästä teoksesta, haetaan taiteilijanimellä ”Mutter”. Tuloksena on mm Concerto for violin and orchestra F-duuri, säveltäjän nimestä ei ole tietoa. Beethovenin konsertto on D-duurissa, se ei voi olla tämä. Olisikohan markkinoille vihdoinkin saatu kauan kaivattu Pirkka-viulukonsertto?

Toki nettikaupassa myydään myös klassista musiikkia. Musiikkilataamon suosituin klassinen kappale on Sir Thomas Beechamin Grieg – levytys. Enrico Caruso ja Jussi Björling ovat myös kymmenen eniten myydyn klassisen artistin listalla.

Pekka Gronow

Pekka Gronow toimi asiantuntijana radion äänitearkistoissa. Hän kirjoitti blogissaan äänitteiden historiaan, arkistointiin ja tekijänoikeuteen liittyvistä asioista.

 

Blogiarkisto

2006

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu