Ke 23.05.2007 @ 17:44admin

Toiset laulukilpailut

Saksa ei menestynyt Helsingissä järjestetyissä Eurovision laulukilpailuissa kovinkaan hyvin. Katso-lehden saksalainen vastine arvioi jo etukäteen Roger Ciceron mahdollisuudet heikoiksi ja veikkasi voittajaksi Ukrainaa. Tähän suuntaan kilpailu menikin, kuten muistamme.
 
Saksalaisia tämä ei pahemmin sureta, sillä parhaillaan on käynnissä toinen kansainvälinen tv-laulukilpailu, jonka voittajasävelmä on taatusti saksankielinen. Grand Prix der Volksmusik on saksankielisten maiden suuri tv-spektaakkeli, jota on järjestetty säännöllisesti vuodesta 1986 saakka. Mukana ovat Saksa, Itävalta, Sveitsi sekä saksankielinen Etelä-Tiroli, Alto Adige.Karsinnat ovat parhaillaan käynnissä, finaali järjestetään Wienissä 25. elokuuta. Ennakkosuosikkeja ovat Claudia & Alexx, Allgäupower, Südtiroler Spitzbuam sekä Natalie & Die Heimatstürmer. Aikaisempien vuosien voittajia ovat olleet mm Naabtal Duo (1988), Kastelruther Spatzen (1990) ja Henri Arland mit Hansi & Maxi (1994).
 
Volksmusik tarkoittaa suomeksi kansanmusiikkia, mutta kilpailuissa esitetty musiikki muistuttaa saksalaista kansanperinnettä suunnilleen yhtä paljon kuin suomalainen tango argentiinalaista. Kilpailun suomaisena vastineena voisikin pitää Tangomarkkinoita, jotka keräävät aina suuren määrän tv-katsojia mutta eivät edusta popmusiikin valtavirtaa. Muitakin yhtäläisyyksiä löytyy. Euroviisut pidetään Helsingissä ja Tangomarkkinat Seinäjoella. Euroviisuedustaja Roger Cicero on hampurilaisen musikkikorkeakoulun pop- ja jazz-linjan kasvatti. Esikuvana on Sinatra, pukeutuminen cool. Grand Prix - edustajat tulevat Alppien liepeiltä, naisilla on mielellään yllä Dirndl ja miehillä nahkahousut. Suosittuja soittimia ovat trumpetti, tuuba, harmonikka, sähköbasso ja akustinen kitara.
 
Valitettavasti GP der Volksmusik ei näy Suomessa. Kilpailun olemassaolo todistaa kuitenkin, että paikalliset musiikkiperinteet elävät Euroopassa ja voivat hyvin. Miten olisikaan Marija Serifovicin käynyt Euroviisuissa, jos Saksan edustajina olisivatkin Roger Ciceron sijasta olleet Die Allgäupower?
 

Pekka Gronow

Pekka Gronow toimi asiantuntijana radion äänitearkistoissa. Hän kirjoitti blogissaan äänitteiden historiaan, arkistointiin ja tekijänoikeuteen liittyvistä asioista.

 

Blogiarkisto

2006

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu